Caritas polska , PCK , Opieka społeczna itd niestety nie mieszczę się w tych ramachuazevo1 pisze:To prawda ale istnieje coś takiego jak życzliwość i wzajemna pomoc....klucz13 pisze:To pomysluazevo1 pisze:Wiesz gdzie sobie możesz wsadzić opcje szukaj?? Jesteś inteligętny przeciesz to napewno wiesz.. opcja szukaj traci sens przez posty w twoim stylu
Jeśli gość zadał konkretne pytanie to znaczy że pewnie chciał by otrzymać konkretną odpowiedź, nie sądzisz?? A skoro zadał pytanie to można by domyślić sie że zależy mu na czasie, że nie ma czasu na przeczytanie całego forum. W którym znajdzie 80%postów w stylu użyj opcji szukaj tylko dlatego, że wyszukiwarka znalazła np. zapytanie o szukane zagadnienie a reszta postów "było już", "wałkowane milion razy" lub słynne już "użyj opcji szukaj". Demotywacja na samym starcie!!!!! Ale taka nasza polska mentalnosc, że nawet wiedzą sie nie podzieli bo nowy to sie musi pomęczyc żeby sobie auto samemu naprawić. Nie może mieć za lekko nie??? Bez urazy ale musiałem napisać co mi lezy na wątrobie bo sam przez piekło tego forum przechodze tylko że staram sie pomudz
![]()
Cytat![]()
"To jest Forum a nie Centrum Szkolenia. To w Centrum Szkolenia prowadzi się cyklicznie kursy, na których w kółko zaczyna się od nowa i powtarza od początku do końca ten sam materiał coraz to nowym kursantom.
Uff"
stojący uazik - nie pali
Moderator: Student
Re: stojący uazik - nie pali
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
wystarczy przestudiować dział i na wszystkie pytania sa odpowiedzi ...
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii najważniejsze , trza umić zadać pytanie tak żeby ktoś chciał na nie odpowiedziećgri74 pisze:wystarczy przestudiować dział i na wszystkie pytania sa odpowiedzi ...

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
nie wymagasz za wiele ? to nie forum rajdy lecz zwykłe 4x4 

Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
nie wiem po co ta piana i te przepychanki... myślałem że to forum motoryzacyjne
a narazie czuje się jak na czaterii z małolatami
Dziś mam trochę czasu więc jeszcze pogrzebie, zdejme dekiel z klawiatury i zobacze te zawory dla pewnosci, potem aparat... moze ktoś go źle wsadził czy coś. Zobaczymy

Dziś mam trochę czasu więc jeszcze pogrzebie, zdejme dekiel z klawiatury i zobacze te zawory dla pewnosci, potem aparat... moze ktoś go źle wsadził czy coś. Zobaczymy

Ostatnio zmieniony śr kwie 07, 2010 12:44 pm przez Balu-Balu, łącznie zmieniany 1 raz.
Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
"nullo retentus impedimento"
więc tak, posprawdzane zawory- są oki, sprawdzone świece i wyregulowane bo przerwa jakaś dziwna była, aparta ustawiony na żarówkę i przerywacz ok. Przy próbie odpalenia za pierwszym razem walnoł w gaźnik, więc przestawiłem troch na plus na podziałce po lewej czyli chyba od oktana. Teraz już próbuje prawie złapać ale coś nie umie??!!
Hmm... co tu jeszcze można wymyśleć ? Czy da się jakoś sprawdzić czy gaźnik jest dobrze ustawiony? Czy są jakieś podstawowe ustawienia gaźnika?
Hmm... co tu jeszcze można wymyśleć ? Czy da się jakoś sprawdzić czy gaźnik jest dobrze ustawiony? Czy są jakieś podstawowe ustawienia gaźnika?
a może masz po prostu źle podłączone kable z aparatu zapłonowego do świec???
Po prostu Seba
może jeszcze pompka paliwa nie podaje tak jak trzeba i na który zbiornik masz ustawiony pobór paliwaanabol pisze:a może masz po prostu źle podłączone kable z aparatu zapłonowego do świec???
Tylko twardziele pierdzą przy sikaniu
http://www.forum-gaz-uaz.pl
tak jak pisałem wcześniej, palec na pierwszym w ZZ wskazuje na górny lewy róg. I tak są kable podłączone 1243 odwrotnie do wskazówek zegara. Nie wiem czemu tak jest i czy tak może być.
Co do paliwa to nie wiem ale wygląda jakby ktoś przerobił układ bo nie widze nigdzie przełączania
Co do paliwa to nie wiem ale wygląda jakby ktoś przerobił układ bo nie widze nigdzie przełączania

a wlej paliwo w obydwa zbiorniki, jeśli maszFabcio pisze:tak jak pisałem wcześniej, palec na pierwszym w ZZ wskazuje na górny lewy róg. I tak są kable podłączone 1243 odwrotnie do wskazówek zegara. Nie wiem czemu tak jest i czy tak może być.
Tylko twardziele pierdzą przy sikaniu
- cowboy_3151
Fabcio pisze:Napewno było coś mieszane z aparatem zapłonowym, tak z moich obserwacji i z tego co już poczytałem. Problem polega na tym iż nie mam pojęcia jak powinien być ustawiony aparat i jak go ustawić. W tej chwili jak ustawie go na znaczniku koła czyli ZZ(taki otwór) to palec jest skierowany w prawy dolny róg (patrząc od góry), wogóle aparat jest wsadzony tak że kondensator jest po prawej stronie-myślę że chyba dobrze.
Po pierwsze to Zdecyduj się gdzie jest ten palecFabcio pisze:tak jak pisałem wcześniej, palec na pierwszym w ZZ wskazuje na górny lewy róg. I tak są kable podłączone 1243 odwrotnie do wskazówek zegara. Nie wiem czemu tak jest i czy tak może być.

1. Jeżeli w pierwszym jest poprawnie to przy uwzględnieniu opisu gdzie jest prawa strona to kicha kompletna tam powinie być zapłon 2-cylindra (diagnoza źle wstawiony napęd aparatu zapłonowego w blok- usuniecie dobrze wstawić napęd aparatu w blok) lub nie w tym miejsku ustawiasz zapłon ZZ ( na pełny cykl pracy cylindra znak zz przypada dwa razy)
2. Jeżeli jest tak jak w drugim poście to też kicha jak w pierwszym punkcje.
Zatem jak powinno być

1. W ZZ palec powinien być na lewym dolnym rogu ( na kopułce oznaczeni jak jest I) lewa strona to ta od silnika
2. kable potem powinny być założone w kolejności od oznaczenia I 1243
3. przy ustawianiu w zz powinna się zapalać lampka przy ustawieniu zapłonu.
4. Jak sprawdzić kiedy pierwszy cylinder jest w zz to proste.
a) Określ jak jest przymocowana pokrywa zaworów. Jeżeli otwór wlewowy jest z przodu silnika ( od chłodnicy) to tylko go odkręć, jak z tyłu to trzeba zdając pokrywę.
b) kręcąc korbą ustalić kiedy obydwa zawory są zamknięte ( po między suwem wydechu i pracy się mijają i to widać, potem jest sów sprężania i tu na końcu trzeba uważać na zz)

Jak tak Ustawisz ZZ i palec będzie tam gdzie powiedziałem to na pewno problem nie palenia będzie nie związany z zapłonem.
Acha jeszcze jedno aby nie było tak łatwo

Tym nie należy się przejmować, tylko ustawić dobrze zapłon na Lampkę w tym miejscu i po prostu od niego założyć kable w kolejności 1243.
Покладіть вашу надію на Бога, і не сидіти спиною до дверей
Uaz 469
Disco II TD5
Uaz 469
Disco II TD5
ostatnio u mechanika ustawiałem zapłon i palec ustawiony był na czwarty cylinder, poZamieniał przewody o 180 stopni i uaz zaczął palic . wczesniej zapłon był ustawiony na trzeci cylinder i przy odpalaniu waliło ciągle w gaznik
po sprawdzeniu wersja druga jest prawdziwa. Tylko tak sie zastanawiam czy w takim razie dobrze patrze i podaje numery na aparacie. Może tak, jak stoje przy kole od strony kierowcy i patrze na silnik z boku to wlew oleju mam od chłodnicy i to jest I i ustawiam ZZ zatykając palcem otwór świecy, jak jest wzrost ciśnienia to ustawiam na znak( otwór) na kole pasowy z tym bolcem na obudowie. A patrząc na aparat z tego samego punktu to palec w ZZ jest w lewym górnym rogu. I od niego są kable dane 1243. Podziałka od chyba oktana jest od chłodnicy a kondensator od przegrody. Mam nadzieje że ktoś jakoś rozwieje wątpliwości
aaaa no i w tym aparacie nie ma żadnych pokrętełek....

- cowboy_3151
Dokładnie takFabcio pisze:po sprawdzeniu wersja druga jest prawdziwa. Tylko tak sie zastanawiam czy w takim razie dobrze patrze i podaje numery na aparacie. Może tak, jak stoje przy kole od strony kierowcy i patrze na silnik z boku to wlew oleju mam od chłodnicy i to jest I i ustawiam ZZ zatykając palcem otwór świecy, jak jest wzrost ciśnienia to ustawiam na znak( otwór) na kole pasowy z tym bolcem na obudowie. A patrząc na aparat z tego samego punktu to palec w ZZ jest w lewym górnym rogu. I od niego są kable dane 1243. Podziałka od chyba oktana jest od chłodnicy a kondensator od przegrody. Mam nadzieje że ktoś jakoś rozwieje wątpliwościaaaa no i w tym aparacie nie ma żadnych pokrętełek....

Podziałka to wyprzedzenie zapłonu.
Jeżeli nie Masz pokretełek to nie Masz oktan korektora ale jego nie ma większość uazów choć są wyjątki

Jeszcze jedno jak łapie silnik to na pewno nie paliwo jak ktoś pisał, a pokrętło od baków jest pod siedzeniem kierowcy
Uaz 469
Disco II TD5
Uaz 469
Disco II TD5
jest drugi aparat luzem na aucie i tam jest...
Co do zapłonu... to którą podziałką się to reguluje bo ja jak ustawiałem na żarówkę to luzowałem tą prawą a lewą miałem skręconą na 0??? ( punkt patrzenia jak wcześniej) Co do paliwa to ni ma nic pod siedzeniem
pewnie ktoś to przerabiał... może jutro bed miał czas to zobacze jak to wogóle jest zrobione z tym paliwem. Zastanawiałem się jeszcze nad czyszczeniem gaźnika tylko boje sie że coś rozreguluje, zakładając że jest ustawiony poprawnie
Da się to jakoś sprawdzić???

Co do zapłonu... to którą podziałką się to reguluje bo ja jak ustawiałem na żarówkę to luzowałem tą prawą a lewą miałem skręconą na 0??? ( punkt patrzenia jak wcześniej) Co do paliwa to ni ma nic pod siedzeniem

- cowboy_3151
Zapłonu nie ustawia się oktan korektorem, a luzując wkręt ustalający obudowę rozdzielacza po ustawieniu oktan korektora w położenie zeroweFabcio pisze:jest drugi aparat luzem na aucie i tam jest...![]()
Co do zapłonu... to którą podziałką się to reguluje bo ja jak ustawiałem na żarówkę to luzowałem tą prawą a lewą miałem skręconą na 0??? ( punkt patrzenia jak wcześniej) Co do paliwa to ni ma nic pod siedzeniempewnie ktoś to przerabiał... może jutro bed miał czas to zobacze jak to wogóle jest zrobione z tym paliwem. Zastanawiałem się jeszcze nad czyszczeniem gaźnika tylko boje sie że coś rozreguluje, zakładając że jest ustawiony poprawnie
Da się to jakoś sprawdzić???
może to coś pomoże

a gaźnika nie ma się co bać bo regulacja jest bardzo prosta dwoma wkrętami
Niestety jak nie pracuje silnik to nie można sprawdzić ustawień przynajmniej ja się nigdy nie spotkałem z jakimiś ustawieniami.
Po prostu zawsze skręcałem gaźnik po czyszczeniu wykręcałem trochę śruby od max wkręcenia zapalałem i regulowałem
Uaz 469
Disco II TD5
Uaz 469
Disco II TD5
z tego właśnie to robiłem... tylko aparat mam inny niż na tych rysunkach ... dla mnie wkręt ustalający obudowę to teoria względna
Który to??? Tak jak pisałem mam dwie niby podziałki ze śrubami 10. Tą po lewej dałem na 0 i skręciłem a potem luzowałem prawą i ustawiałem na żarówkę. Po tym walneło w gaźnik.

- cowboy_3151
Oj niedobrze jak to teoria względnaFabcio pisze:z tego właśnie to robiłem... tylko aparat mam inny niż na tych rysunkach ... dla mnie wkręt ustalający obudowę to teoria względnaKtóry to??? Tak jak pisałem mam dwie niby podziałki ze śrubami 10. Tą po lewej dałem na 0 i skręciłem a potem luzowałem prawą i ustawiałem na żarówkę. Po tym walneło w gaźnik.

Te śruby to 6 nie dziesiątki

Aparat masz prawdopodobnie taki

W każdym idea jest taka
Są dwa wkręty jeden widać na zdjęciu z prawej on powinien być mniej więcej ustawiony na środku regulacji( jak ona jest- zdarza się że nie ma).
Regulujemy tym z lewej (jest on mniej więcej na wysokości dojścia opisu 2 na rysunku)
Acha może to głupia uwaga

Uaz 469
Disco II TD5
Uaz 469
Disco II TD5
no to robiłem w takim razie na odwrotnie
co do wielkości śrub to chodziło mi że na klucz 10 . Z tą teorią to jest tak ze co czytam jakas instrukcje to inaczej pisze,przynajmniej ja to tak rozumie bo gdzie bylo ze to po lewej to skala oktana hee
a aparat podobny...hmm ten 4 nie ma

a aparat podobny...hmm ten 4 nie ma
- cowboy_3151
jak nie ma 4 to nowsza uboższa wersja bez smarowania 

Uaz 469
Disco II TD5
Uaz 469
Disco II TD5
no i mały zonk..... jak dam ta po prawej na środek to przy ustawianiu żarówka zapala się prawie na końcu skali +, po lewej więc chyba coś nie tak
- marecki1331
- jestem tu nowy...
Po dzisiejszych regulacjach(przerwa na świecach,przerwa na przerywaczu,ustawienie zapłonu zgodnie z opisem wyżej)silnik odpalił od pierwszego kopa
,ale przy próbie jazdy słabo wchodzi na obroty i strzela często w gaźnik
.Jaka może być przyczyna tych "strzałów"?.

Uaz 452D 2.45b 88r,Fiat Stilo 1.8 16v 2003,Honda CB500 99r
dziś może spróbuje go odpalić, wczoraj musiałem bak wypłukać bo przez te stanie to sie syf zrobił. Układ jest przerobiony i jest ino jeden bak bezpośrednio do pompy podłączony. Zobaczymy co to będzie... aaa może do głupie pytanie ale na czym jeżdżą dzisiaj uaz-y? Rozumie ze bezołowiowa 95 ale coś do tego sie leje czy jak?
no i uaz-ik zagadał... chodzi na wolnych jakoś dziwnie jak mały traktor, ale chodzi. Na gaz jakoś dziwnie reaguje jakby z oporem chodził na obroty. Chyba któraś świeczka nie pali , tak mi sie wydaje.