Choroba Uazowa, alergia ? :( zatrucie ?
Moderator: Student
-
-
- chiquito83
- GikroV
-
Nie, nie jestem pilotem... Czasami latam ze znajomym, jako balast lub fotograf:D Koleś kupił sobie od woja tą maszynę i tak w ramach zabawy latadudekjr pisze:GikroV latasz na Mi-2 ? Moj szwagier tez lata na tym wynalazku, pewnie się znacie. Byłeś kiedyś na woszk-u w Mrągowie?Dwie godziny latania Mi-2 kręcąc piruety i lądując co chwila uderzając w ziemię aż sie koła wbijają po osie

UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)
- GikroV
-
No właśnie! Subwoofer pod biurkiem z kompem źle działa na wacka!chiquito83 pisze:dokladnie, zreszta podlaczcie sie pod miernik tetna i stancie sobie kolo kolumny basowej, zobaczycie efektwieprzowina pisze:ale to żaden mit. To jest opisane i wyjaśnione. Student I roku akustyki to wyjaśni. Jest skonstruowana broń która działa na tej zasadzie. Dobrze że tv nie oglądam.
Apropos to widziałem kiedyś na jakimś programie jak zwierciadłem z metalu odpowiednio skupiali falę dźwiękową i kruszyli kamienie

UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)
Potwierdzam istnienie broni akustycznej- ultradźwieki czy jakieś tam inne badziewie o niskiej częstotliwości wysyłane z maszyny zamontowanej na pickupie było testowane przez policję w USA do zwalczania tłumu. Efekt był taki, że osoby na których to testowano albo zginały się w pół z powodu bólu brzucha, albo nie były w stanei nic zrobić bo mówiac po naszemu pawiowały... Ogólnie bardzo źle się czuły...

UAZ 3151- 1994r jeszcze tylko kilka śrubek...
KMZ K-750- 1964 r
OGAR 250- 1988 r
KMZ K-750- 1964 r
OGAR 250- 1988 r
chyba pomyliłeś związki, mowa była o tlenku węgla a link jest do artykuły o dwutlenku węgla. Tlenk węgla jest znacznie bardziej niebezpieczny od dwutelnku węgla, dlatego że częsteczka tlenku węgla CO (masa atomowa 16) jest bardzo podobna do cząsteczki tlenu o2(masa atomowa 18) i wiąże sie z hemoglobiną (substancja w krwinkach czerwony odpowiedzialna za trasnsport tlenu) z tą różnicą że CO więże sie z nią trwale, czyli można powiedzieć że "zbija taka krwinke", dlatego jest tak niebezpieczny. Dwutelnek węgla jest znacznie mniej niebezpieczny i szkodliwy stąd i "dopuszczalne" stężenia są znacznie wyższe.L80 pisze:cos mi te procety tu niepasowałyKG92RS pisze:Każda ekspozycja na tlenek węgla, to zatrucie. Ale, jak w przypadku każdej trucizny, wszystko zależy od stężenia.BROWAR_PL pisze:zgadzam się z przedmówcą tyle że to nie jest zatrucie tlenkiem węgla bo byś już o tym na forum nie napisał
Objawy zatrucia tlenkiem węgla zależnie od stężenia objętościowego w powietrzu:
100-200 ppm (0,01% - 0,02%) - lekki ból głowy przy ekspozycji przez 2-3 godziny;
400 ppm (0,04%) - silny ból głowy zaczynający się ok. 1 godzinę po wdychaniu tego stężenia;
800 ppm (0,08%) - zawroty głowy, wymioty i konwulsje po 45 minutach wdychania; po dwóch godzinach trwała śpiączka;
1 600 ppm (0,16%)- silny ból głowy, wymioty, konwulsje po 20 minutach; zgon po dwóch godzinach;
3 200 (0,32%) - intensywny ból głowy i wymioty po 5-10 minutach; zgon po 30 minutach;
6 400 ppm (0,64%) - ból głowy i wymioty po 1-2 minutach; zgon w niecałe 20 minut;
12 800 ppm (1.28%) - śmierć po 3 minutach.
Pozdrawiam,
KG
i sprawdziłem
http://www.encyklopedia.vtalk.pl/Dwutle ... w.C4.99gla
a odnosnie opisanych objawów to mialem bardzo podobne
lekarstwo - koniec rury wydechowej na bok auta a nie jak dotychczas z tyłu
i pomogło
Choroba Gaz69.
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl