pług do śniegu
Moderator: Student
-
Re: pług do śniegu
dopiero u mnie szron z rana na trawie a temat pługa już wraca 

VITARA 2.0 V6-24v. sprzedana
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane
obecnie nissan navara 2.5 tdi
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane
obecnie nissan navara 2.5 tdi
Hehe u mnie juz było -8;)
Ps wyciągarki nie mam. Myślałem o kupnie takiej za 200zł tylko do pługa ale raczej nie warto. Pomsył to siłownik plus sterowanie, chciąłbym zmotac sam ale nie bardzo jeszcze wiem jak.
Ps wyciągarki nie mam. Myślałem o kupnie takiej za 200zł tylko do pługa ale raczej nie warto. Pomsył to siłownik plus sterowanie, chciąłbym zmotac sam ale nie bardzo jeszcze wiem jak.
Uaz 469b, 2,1 TD 1980r.== przebudowa na 2,8D w trakcie.
Zamontować jakąkolwiek jest prościej niż montować jakikolwiek siłownik, rozdzielacz, przewody, a i do innych celów może się przydać 
Zrobienie hydrauliki to nie jest filozofia, tylko elementy składowe droższe niż wyciągarka za 200.

Zrobienie hydrauliki to nie jest filozofia, tylko elementy składowe droższe niż wyciągarka za 200.
Wyciągarką za 200 pln to raczej nie nawojuje:/ No nic przemyśle to jeszcze zapytam machera bo czasem coś zalega w garazu a może się przydać, np jakiś stary rozdzielacz. Kwestia kosztów wchodzi w grę bo najlepiej jest to zrobić po najmniejszej linii oporu. Odśnieżania nie ma dużo, ale skoro jest już taki wóz to dlaczego nie?
Jak tylko wrócę z kraju fiordów biorę się do pracy!
Jak tylko wrócę z kraju fiordów biorę się do pracy!
odgrzewam kotleta. Jak że zima już w pełni. Pasowało by wypchnąć trochę śniegu uspawał ktoś może jakąś prostą konstrukcje pod uaza ostatnio? 

Po prostu Seba
-
-
a nieśmiertelny patent z dociążonym trójkątem-pługiem z desek ciągniętym z tyłu?
hm ja myśle o czymś z przodka. Ponieważ chciałbym troch wypchnąć śniegu za podwórko 

Po prostu Seba
Znalezione w sieci

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
"nullo retentus impedimento"
- GikroV
-
pług do śniegu z tablicą ogłoszeń... ciekawe 

UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)
Nie znasz się. Te ala światełka na tej tablicy to kamery, a od strony kierowcy/czego nie widać na focie/ jest zamontowany monitor, żeby kierownik widział gdzie ma jechaćGikroV pisze:pług do śniegu z tablicą ogłoszeń... ciekawe

Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.
- cowboy_3151
Trochę późno na na robotę z pługa na ten sezon ale postaram się jutro wieczorem wrzucić parę zdjęć swojego jaki zrobiłem na tę zimę.anabol pisze:hm ja myśle o czymś z przodka. Ponieważ chciałbym troch wypchnąć śniegu za podwórko
Całość zrobienia i montażu zajęła łącznie 48 godzin (oczywiście po zgromadzeniu materiałów i wykonaniu lemiesza w firmie blacharskiej), oczywiście wraz z ogniskiem i biesiadą u teścia który spawał konstrukcje. Koszt oczywiście (bez wciągarki) coś około 600-700 złotych, z czego dość dużo wyniosła guma do lemiesza.
Konstrukcja jest banalnie prosta. Nawet nie musiałem robić dodatkowych otworów montażowych w Uazie
Покладіть вашу надію на Бога, і не сидіти спиною до дверей
Uaz 469
Disco II TD5
Uaz 469
Disco II TD5
ja chętnie zobaczę efekty pracy.
Ja też chętnie coś jeszcze w tym temacie zobaczę.
- cowboy_3151
Zgodnie z obietnicą wstawiam trochę zdjęć pługa jaki wykonałem i użytkuje z zadowalającym skutkiem na placu i drodze.cowboy_3151 pisze:anabol pisze:hm ja myśle o czymś z przodka. Ponieważ chciałbym troch wypchnąć śniegu za podwórko
Plac coś około 0,5ha i droga długości 700 metrów na której czasami zawieje i 1 m śniegu.
Wtedy kilka przejazdów rozgarnięć na boki i daje radę

Ostatnio zmieniony pn gru 06, 2010 6:47 pm przez cowboy_3151, łącznie zmieniany 2 razy.
Uaz 469
Disco II TD5
Uaz 469
Disco II TD5
chyba nie działa ten link:/
- cowboy_3151
była mała awarialuk94 pisze:chyba nie działa ten link:/

Uaz 469
Disco II TD5
Uaz 469
Disco II TD5
Jak dla mnie rewelacja!
Pomysł bardzo prosty a skuteczny! muszę podpatrzyć. Zdradzisz jeszcze w jaki sposób zamocowałeś to cacko do samochodu?
Bardzo estetyczne i dyskretne jak dla mnie super!
Pomysł bardzo prosty a skuteczny! muszę podpatrzyć. Zdradzisz jeszcze w jaki sposób zamocowałeś to cacko do samochodu?
- cowboy_3151
Mocowanie jest też banalneluk94 pisze:Jak dla mnie rewelacja!

Potrzeba:
1. Blacha gr. 8 do 10mmx100. Miałem 4 ale się wyginała przy pchaniu większego śniegu na prosto ( poza wygięciem blachy nic się nie dzieje)
2. Rura bez szfowa chyba calowa. Miałem taką.
3. Pręt fi 27mm - Stoczony tak by dość luźno wchodził do rury.
4. Dwie śruby 14x105-110 twardość 10.8
Rurę spamy do dyszla w trzech miejscach (dyszel ma formę trójkąta). Oczywiście pret-oś musi być w środku podczas spawania.
Następnie rurę z dospawanym dyszlem spawamy do blachy przy przedniej krawędzi,w dwóch miejscach na zewnętrznych krańcach rury.
Po dospawaniu do blachy wybijamy oś (spawy naciągają i luźno nie wyjdzie) i przecinamy ostrożnie boszem rurę aby wyjąc środkową cześć rury z dyszlem. W ten sposób powstają zawiasy na których będzie się poruszał nas pług góra-duł.
W blasze wiercimy dwa otwory 14 w połowie szerokości i w rozstawie odpowiadającym otworom występującym w belce ramy uaza. Jeśli dobrze pospawaliśmy to mocowanie skończone. Blachę przykręcamy do ramy, przykładamy dyszel, wkładamy pręt i gotowe (oczywiście przy wkładaniu osi jest ona lekko pobijana młotkiem ale to nie problem jest dostęp-można ją również nieco ztoczyć ale nie ma potrzeby bo po ztoczeniu trzeba by zabezpieczyć przed wysuwaniem w bok, a tak nie ma potrzeby).
To by było pokrótce wszystko. Ewentualne szczegóły i wymiary to proszę na priv
Uaz 469
Disco II TD5
Uaz 469
Disco II TD5