Zadra na bloku

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » pn kwie 26, 2004 8:08 pm

A czy jak reduktor rusza się o 1 cm to już dużo czy mało?
Masz reduktor na miejscu,ale silnik Ci wjeżdża w atrape i chrzani się układ kierowniczy,nie mówiac o takim banale jak pogorszenie i tak kiepsko wyważonego uaza.
Filtr oleju to się przenosi na nadkole,a nie tnie budę.I tak dalej i tak dalej...
Ja nie pisałem,że reduktor wisi na skrzyni /tego by brakowało!/tylko że ją obciąża siłami poprzecznymi pochodzacymi od niezależnych od siebie ruchów reduktora i silnika...Ideałem jeżeli chodzi o długość zespołu byłoby sztywne spięcie sb mesia z reduktorem uaza-tak jak oryginał.Zrobiłem takie połączenie skrzynia mesia z reduktorem Granda-działa wspaniale.Nad uazem nie chce mi się juz dumac-dlatego pytałem,czy ktoś to już ugryzł.
A może odpuścimy już ten temat?Pozdro :)

Awatar użytkownika
Artur

Post autor: Artur » wt kwie 27, 2004 8:10 am

vandall1 pisze:A czy jak reduktor rusza się o 1 cm to już dużo czy mało?
Masz reduktor na miejscu,ale silnik Ci wjeżdża w atrape i chrzani się układ kierowniczy,nie mówiac o takim banale jak pogorszenie i tak kiepsko wyważonego uaza.
Filtr oleju to się przenosi na nadkole,a nie tnie budę.I tak dalej i tak dalej...
Ja nie pisałem,że reduktor wisi na skrzyni /tego by brakowało!/tylko że ją obciąża siłami poprzecznymi pochodzacymi od niezależnych od siebie ruchów reduktora i silnika...Ideałem jeżeli chodzi o długość zespołu byłoby sztywne spięcie sb mesia z reduktorem uaza-tak jak oryginał.Zrobiłem takie połączenie skrzynia mesia z reduktorem Granda-działa wspaniale.Nad uazem nie chce mi się juz dumac-dlatego pytałem,czy ktoś to już ugryzł.
A może odpuścimy już ten temat?Pozdro :)
Zabawny jesteś. 1cm to mi silnik na poduszkach podskakuje jak wyskoczy mi się czasem. A po za tym sugerujesz wszystkim jakies zespalanie skrzyni na sztywno z reduktorem?? niby po co? uzasadnij. jakie z tego korzyści?? po co taki nakład finansowy dla skrócenia 10 cm? zestawu? A co z poduszkami ? Policz sobie jakie siły skrętne działają na reduktor. Ja powiem krótko jak by mi ktoś kazał łączyć na sztywno skrzynie np. mesia z reduktorem to bym go smiechem zaj...
W sumie jeszcze wskocz w temat blokady i powiedz nam wszystkim jak tanio i dobrze zrobić w uazie blokady mechaniczne bo chętnych by było wielu.

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » wt kwie 27, 2004 7:19 pm

Arturze!Zapraszam przyokazyjnie do Gdyni żebyś mógł sobie obejrzeć red od Granda zespolony ze skrzynia mesia i padniesz wtedy ze smiechu-ale nie ze mnie.Wyraznie tracisz cierpliwość a to Ci żle wróży jako mechaniorowi,hahahahaha.
Po co łaczyć na stałe sb mesia z red uaza?Właśnie po to żeby zyskać te 10 cm co pozwoli wstawić silnik tam gdzie jest oryginał,a reduktor też w pobliżu.Powinno to zostać przez kogoś dobrze opracowane ze wzgledu na popularność podzespołów.Nie każdego bowiem stać na red od Granda,poza tym ma on wyjście z drugiej strony.
Wracając do tych nieszczęsnych ruchów wzajemnych-to chyba nie rozumiesz o co chodzi i właśnie juz ten centymetr,a nawet mniej, powoduje,że wałki sb i reduktora przejmuja rolę poduch i w tym sensie
reduktor "wisi"na skrzyni lub odwrotnie.
Na temat blokad w mostach nie bedę sie wypowiadał,bo nie jestem kompetentny.Jedyna rzecz którą żeśmy wykonali i wypróbowali to blokowanie pojedynczych kół tylnych ekstra hamulcem deptanym przez pilota.Decyzja które koło ma być blokowane zapadała automatycznie przez czujniki ABS.Generalnie słabo to wypaliło,ale przydaje się w pewnych sytuacjach.
Z tego co pamietam,to widziałem kiedyś blokadę mechaniczną w moscie żukowskim-jakiś stary patent.Nie sadzę,żeby dało to się tanio wykonać,chyba że ktoś ma fabrykę kół zębatych i może fuchy robić.Tworzenie elementów utwardzanych i szlifowanych jest poza moim zasiegiem-nie podejmuję tematu.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » wt kwie 27, 2004 9:36 pm

bo się tym śmiechem pozabijacie...i jednemu i drugiemu działa...upuścić ciśnienia :)21

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » śr kwie 28, 2004 12:25 am

Oki,wystarczy :wink:

Awatar użytkownika
Artur

Post autor: Artur » śr kwie 28, 2004 6:19 am

banan pisze:bo się tym śmiechem pozabijacie...i jednemu i drugiemu działa...upuścić ciśnienia :)21
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”