Opony do uaza
Moderator: Student
Ja ze 192 byłem zadowolony, fakt, że wymagają uwagi na mokrym i śliskim asfalcie, w kopnym piachu tragedia, szczególnie piaszczyste podjazdy, w kopnym śniegu za to całkiem nieźle, w błocie to częściej ja myślałem, że nie dam rady niż Jaki i jeśli tylko nie było jakiejś dziury bez dna, to zaskakiwały bezproblemowym, technicznym przejazdem, na śliskich błotnistych podjazdach napierały w górę tam, gdzie cięższe fury na 33x12,50 stały i kopały dziury. I tak jak pisał Grzegorz, te opony ładnie idą dopóki się nimi nie mieli z dużą szybkością, do uaza z oryginalnym dychawicznym motorem jak zanlazł, ale przy dzisiejszych cenach dobrych nalewek 31x10,50 już bym ich nie kupił.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
- Grzegorz G.
Re: Opony do uaza
Witam,
jeszcze raz o oponach. Mam Uaza od niedawna. Teraz jest na Stomilach ( całkiem niezły stan ) ale na błocie praktycznie żadnej przyczepności nie ma. Chciałbym kupić coś nowego i się zastanawiam nad kilkoma oponkami. Może coś podpowiecie które wybrać. Dodam że jeżdżę w większości po podłożu gliniastym, czasem po piachu. Po asfalcie jakieś 200 - 300 km miesięcznie. Zastanawiam się nad następującymi rozwiązaniami:
1. kopia Simexa, np. Fedima Sirocco
2. kopia Yokohama Geolander , np Fedima Extreme evolution
3. Matador WISENTTA MP 75
Napiszcie, proszę które opony najlepiej wybrać. Mam jeszcze jedno pytanie. Większość pisze, że optymalnie będzie kupić opony w rozmiarze 31x10,5xR15. Wspomnę, że mam oryginalne felgi od Uaza. Tylko wyczytałem we wcześniejszych tematach, że z tym rozmiarem może być problem. Ponoć z tyłu mogą obcierać o resor, a z przodu o amortyzator. Może zdecydować się na coś węższego, powiedzmy 235/75r15 .
Aha, jeszcze jedno, znacie może jakieś sprawdzone sklepy internetowe gdzie warto dokonać zakupu albo sklepy na dolnymśląsku.
P.S.
Czytałem poprzednie wątki o oponach, więc jak ktoś chce napisać żebym sobie poszukał to niech da spokój.
Pozdrawiam i czekam na rady.
jeszcze raz o oponach. Mam Uaza od niedawna. Teraz jest na Stomilach ( całkiem niezły stan ) ale na błocie praktycznie żadnej przyczepności nie ma. Chciałbym kupić coś nowego i się zastanawiam nad kilkoma oponkami. Może coś podpowiecie które wybrać. Dodam że jeżdżę w większości po podłożu gliniastym, czasem po piachu. Po asfalcie jakieś 200 - 300 km miesięcznie. Zastanawiam się nad następującymi rozwiązaniami:
Napiszcie, proszę które opony najlepiej wybrać. Mam jeszcze jedno pytanie. Większość pisze, że optymalnie będzie kupić opony w rozmiarze 31x10,5xR15. Wspomnę, że mam oryginalne felgi od Uaza. Tylko wyczytałem we wcześniejszych tematach, że z tym rozmiarem może być problem. Ponoć z tyłu mogą obcierać o resor, a z przodu o amortyzator. Może zdecydować się na coś węższego, powiedzmy 235/75r15 .
Aha, jeszcze jedno, znacie może jakieś sprawdzone sklepy internetowe gdzie warto dokonać zakupu albo sklepy na dolnymśląsku.
P.S.
Czytałem poprzednie wątki o oponach, więc jak ktoś chce napisać żebym sobie poszukał to niech da spokój.
najagresywniejsza opona na której jeszcze dość komfortowo jeździ się po asfalcieflorek555 pisze: 2. kopia Yokohama Geolander , np Fedima Extreme evolution

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
sprawdź firmę janpol
normalnie sie jezdzi po asfalcie, w piachu wstyd robi ale na blocie szatan!lbl78 pisze:najagresywniejsza opona na której jeszcze dość komfortowo jeździ się po asfalcieflorek555 pisze: 2. kopia Yokohama Geolander , np Fedima Extreme evolutionśmigałem na takich dość długo byłem bardzo zadowolony
głośniej niż BFG (o wiele) ale za to hamujechudy2 pisze:normalnie sie jezdzi po asfalcie, w piachu wstyd robi ale na blocie szatan!lbl78 pisze:najagresywniejsza opona na której jeszcze dość komfortowo jeździ się po asfalcieflorek555 pisze: 2. kopia Yokohama Geolander , np Fedima Extreme evolutionśmigałem na takich dość długo byłem bardzo zadowolony

- piotrek_uaz
Moim zdaniem 31 cali to za malo do UAZa.florek555 pisze:Witam,
P.S.
32-33 cale to optimum.
Jakbym teraz kupowal, to bym kupil boggery zza wielkiej wody:)
Piotr
zmota sie mota
Długie pagiero osobówka

Długie pagiero osobówka

piotrek twierdzisz że 31x10,5 to za małe?
ja tez chce kupic te 31 i obawiam sie ze beda za niskie.
niech ktos kto jezdzi na tych 31 sie wypowie.o asfalt sie nie martiwe 50 km/h po miescie to sie zawsze dochamuje ale bardziej mi zalezy zeby robiły w błocie.
niech ktos kto jezdzi na tych 31 sie wypowie.o asfalt sie nie martiwe 50 km/h po miescie to sie zawsze dochamuje ale bardziej mi zalezy zeby robiły w błocie.
Od paru lat smigam na 31x10,5 i jest mało... jak bede zmieniał to na właśnie na jakieś 32"-33" x10.5pantera pisze:piotrek twierdzisz że 31x10,5 to za małe?
Z drugiej strony przy większych kapciach jest większa obawa o mosty...
Uaz 2.4D-> 2.3 Evo2 -> Discovery 97' -> Subaru Impreza 96' ,GT 98' -> Jeep ZJ
Jaroma pisze: Z drugiej strony przy większych kapciach jest większa obawa o mosty...
I tu jest odpowiedź.

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
- piotrek_uaz
Jak 33 cale to kup 33x12.5 - auto mniej tonie w blocie.Balu-Balu pisze:Jaroma pisze: Z drugiej strony przy większych kapciach jest większa obawa o mosty...
I tu jest odpowiedź.![]()
Praktycznie goodriche (nie nalewki) wprowadzaja mniejsze wibracje niz nalewki 31x10.5 i mniej napierdala wszystko jak sie jedzie. Mysle ze warto dolozyc do tego 'luxusu'

W samochodzie katowanym w terenie - i tak cos sie zepsuje, i tak cos sie pognie i tak cos sie urwie. Wiec po co nad tym sie rozczulac

zmota sie mota
Długie pagiero osobówka

Długie pagiero osobówka

- piotrek_uaz
Moim zdaniem na ciezkiego uaza za male i za waskie. Teraz w rajdach nawet co druga suzuka ma 32-33 cale boggery...pantera pisze:piotrek twierdzisz że 31x10,5 to za małe?
Jak maja robic w blocie to simexy albo insze boggery. Wszystko goodrichopodobne - to polsrodki, chociaz jezdzic sie da. Na wszystkim sie da jezdzic, w szczegolnosci na drucie

Piotr
zmota sie mota
Długie pagiero osobówka

Długie pagiero osobówka

Dlatego ciągle tych opon nie zmieniłem i się tak kolejny rok zastanawiamBalu-Balu pisze:Jaroma pisze: Z drugiej strony przy większych kapciach jest większa obawa o mosty...
I tu jest odpowiedź.![]()

Gdzie się spotkamy w terenieJaroma pisze:...............

Na wakacjach jestem 25.07-10.08 wiec Wałcz mi odpada... ale Pasłęk chyba 15-16.08 to moze moze, pogadam z pilotkąBalu-Balu pisze:Gdzie się spotkamy w terenieJaroma pisze:...............Jedziesz na Wałcz albo Pasłęk
![]()

A ja nigdy do auta bez wyciągarki nie założę simexowych kapci. Po pierwsze w większości przypadków przy cięzkim aucie wkopują się od razu po jaja. Według mnie te biezniki sprawdzaja się na glinie i skałach a w moim terenie takie rzeczy nie występuja. Natomiast torf czy piach to porażka dla tych opon. Nawet na ostatnim rajdzie widziałem jak patrole dosłownie wgryzały się przez korzenie w bagno tam gdzie my na mtk przejezdzaliśmy bez bólu. Uważam, że większość pokusiła się na te opony "bo wszyscy mają" i dlatego że mozna w tej chwili kupic nalewki w dobrej cenie.
Życie to wielka impreza. Rób wszystko żeby nie być na niej kelnerem
uwielbiam 69
uwielbiam 69

- piotrek_uaz
Ja wiem tylko tyle: Ci co jezdza na flaku, maja beadlocki i gumy dobrane do auta w bagnie zajezdzaja na kolach znacznie dalej niz my. Oprocz tego sporo ludzi ma tendencje do wciskania bardizej gazu jak auto juz stanelo i kopania do jadra ziemi.vena81 pisze:A ja nigdy do auta bez wyciągarki nie założę simexowych kapci. Po pierwsze w większości przypadków przy cięzkim aucie wkopują się od razu po jaja. Według mnie te biezniki sprawdzaja się na glinie i skałach a w moim terenie takie rzeczy nie występuja. Natomiast torf czy piach to porażka dla tych opon. Nawet na ostatnim rajdzie widziałem jak patrole dosłownie wgryzały się przez korzenie w bagno tam gdzie my na mtk przejezdzaliśmy bez bólu. Uważam, że większość pokusiła się na te opony "bo wszyscy mają" i dlatego że mozna w tej chwili kupic nalewki w dobrej cenie.
Zreszta - ile ludzi tyle teorii

zmota sie mota
Długie pagiero osobówka

Długie pagiero osobówka

Jak każdy wie, patrol to nie mniej jak 35"piotrek_uaz pisze:Ja wiem tylko tyle: Ci co jezdza na flaku, maja beadlocki i gumy dobrane do auta w bagnie zajezdzaja na kolach znacznie dalej niz my. Oprocz tego sporo ludzi ma tendencje do wciskania bardizej gazu jak auto juz stanelo i kopania do jadra ziemi.vena81 pisze:A ja nigdy do auta bez wyciągarki nie założę simexowych kapci. Po pierwsze w większości przypadków przy cięzkim aucie wkopują się od razu po jaja. Według mnie te biezniki sprawdzaja się na glinie i skałach a w moim terenie takie rzeczy nie występuja. Natomiast torf czy piach to porażka dla tych opon. Nawet na ostatnim rajdzie widziałem jak patrole dosłownie wgryzały się przez korzenie w bagno tam gdzie my na mtk przejezdzaliśmy bez bólu. Uważam, że większość pokusiła się na te opony "bo wszyscy mają" i dlatego że mozna w tej chwili kupic nalewki w dobrej cenie.
Zreszta - ile ludzi tyle teoriiA chyba nie ma jednej slusznej bo co bloto to inne
![]()

- Grzegorz G.
Nie zawsze szeroka opona pomaga - czasem poprostu ślizga się po wierzchu. Wystarczy popatrzeć na zimówki na rajdach. Ale w terenie wąska, agresywna opona jest dla myślących i umiejących zapanować nad instynktami
(patrz JA-192). Zresztą dopowiadając - nie mam tak naprawdę tych opon u siebie tylko ze wzgledu na asfalt.

Grzechu_z_UAZ
Grzegorz G. pisze:Nie zawsze szeroka opona pomaga - czasem poprostu ślizga się po wierzchu. Wystarczy popatrzeć na zimówki na rajdach. Ale w terenie wąska, agresywna opona jest dla myślących i umiejących zapanować nad instynktami(patrz JA-192). Zresztą dopowiadając - nie mam tak naprawdę tych opon u siebie tylko ze wzgledu na asfalt.
Mam Ja-192 i w sumie je chwalę. Jedynym mankamentem tej opony ( myślę, że nie tylko tej ) jest to, że jak jest porośnięte torfowisko to szybko przecina darń i siada a wtedy

.. dlatego torfowiska albo na trapach - powolna jazda z przekładaniem z tyłu na przód,Balu-Balu pisze:Grzegorz G. pisze:Nie zawsze szeroka opona pomaga - czasem poprostu ślizga się po wierzchu. Wystarczy popatrzeć na zimówki na rajdach. Ale w terenie wąska, agresywna opona jest dla myślących i umiejących zapanować nad instynktami(patrz JA-192). Zresztą dopowiadając - nie mam tak naprawdę tych opon u siebie tylko ze wzgledu na asfalt.
Mam Ja-192 i w sumie je chwalę. Jedynym mankamentem tej opony ( myślę, że nie tylko tej ) jest to, że jak jest porośnięte torfowisko to szybko przecina darń i siada a wtedy![]()
.
![]()
albo z buta

Mam takie pytanie-facet sprzedaje koplet opon od żuka na felgach napisał w ogłoszeniu że to felgi 16``. Nie wiem czy to możliwe? Jeżeli tak to jakie opony 16`` można by na to wrzucić?
Uaz 469b, 2,1 TD 1980r.== przebudowa na 2,8D w trakcie.
33x10,5x16 fedimaluk94 pisze:Mam takie pytanie-facet sprzedaje koplet opon od żuka na felgach napisał w ogłoszeniu że to felgi 16``. Nie wiem czy to możliwe? Jeżeli tak to jakie opony 16`` można by na to wrzucić?

- knighterrant
-
Witam . Mam pytanie dotyczące nalewek a właściwie jazdy na nich zimą. Jak radzą sobie w głębokim śniegu no i lodzie , głownie wykaraskaniu się z kałuży lub rzeki . Moje stare poczciwe BF Goodriche raczej lata świetności dawno mają za sobą więc trzeba by było się obuć , a ze względu na sporadyczne wyjazdy amatorskie wydumałem sobie nalewki . Do wyboru : kopia Simex , Dakar Insa lub Persichini no i oczywiście kopia BF Goodrich . Jeżdżę rekreacyjnie typowo w terenie z minimalnym dojazdem po czarnym . Jakie są wasze opinie ?
Był Uaz 469B Pajero 2.6E Pajero 2.5tdi
Gaz 69 w rozsypce
LR Freelander
Cheerokee XJ 4.0 Limited
Gaz 69 w rozsypce
LR Freelander
Cheerokee XJ 4.0 Limited