klepanie resorów
Moderator: Student
- maciejmlynarz
Re: klepanie resorów
Ja bym klepał. I proponuję zabezpieczyć podwozie przed korozją bo troszkę tej rdzy już tam jest.
Szumią jodły gdzieś na dole Tam gdzie stoją dwa Patrole Stoją tam już od godziny Uaz zrobił koleiny
- maciejmlynarz
A jak tam fotki wieszaków? Przydały się?
Szumią jodły gdzieś na dole Tam gdzie stoją dwa Patrole Stoją tam już od godziny Uaz zrobił koleiny
- morte36
-
- Kontaktowanie:
no spoko fajnie zrobione te wieszaki
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
Morte, koniecznie wyklep, to co masz już nie spełnia swojej funkcji.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
- morte36
-
- Kontaktowanie:
ok no to kto mi powie ile mam wyklepać takie resory ?
Jak bym postawił resor na ziemi odwrotnie jak jest zamontowany w aucie to ile ma mieć resor wysokości?
Ile ma oryginalnie nowy
i ile mogę wiecej wyklepać??
Jak bym postawił resor na ziemi odwrotnie jak jest zamontowany w aucie to ile ma mieć resor wysokości?
Ile ma oryginalnie nowy

UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
klep tak żeby później dało się założyć, ewentualnie poszukaj w tematach gdzieś o tym był temat jaka wysokość
- morte36
-
- Kontaktowanie:
A mierzysz to od ziemi do górnej krawendzi resora czy do dolnej czyli sam prześwitmaciejmlynarz pisze:Co do klepania resorów to kolega na standardowych wieszakach klepał na 24cm (kładąc resor ugięciem do góry jest to odległość od ziemi do śruby sercowej). Ja mam przedłużone wieszaki i klepałem na 30 ale przyznaje że chyba troszkę przesadziłem

UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
Koledze chodziło chyba o prześwit, ja klepałem swoje nie pamietam dokładnie ale chyba na 21 cm ( oczywiście prześwitu), teraz chyba wyklepie tak na 24cm i wzmocnie jednym piórem.
- morte36
-
- Kontaktowanie:
A wie ktoś jak było w nowym uazie
ile cm?

UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
Macie koledzy jakieś wypraktykowane metody techniki klepania pióra?Chciałem wsadzić sprężynę obok resora żeby podnieść nieco zawiechę ale nabrałem chęci do próby wyklepania tego co mam.Mam na myśli obszar samego pióra który trzeba naparzać młotkiem tzn.cała długość czy tylko pewny fragment.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
- morte36
-
- Kontaktowanie:
jak się na tym nie znasz to odradzam każde pióro trzeba wyklepać identycznie żeby pasowało do siebie i chyba nie jest to takie proste.
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
Kiedyś nikt się nie znał i zawsze musi być ten pierwszy raz.Jak się na czymś nie znam to staram się poznać.Każdy może klepać młotkiem byle wiedział jak to zrobić prawidłowo.morte36 pisze:jak się na tym nie znasz to odradzam każde pióro trzeba wyklepać identycznie żeby pasowało do siebie i chyba nie jest to takie proste.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
- maciejmlynarz
Co od wysokości klepania to kolega na oryginalnych wieszakach klepał na 25cm (resor odwrotnie na ziemi i od ziemi do pióra w miejscu śruby sercowej) i udało się założyć.
- maciejmlynarz
A co do dodatkowego pióra to na jednym z moich zdjęć widać takie dołożone. Jak już będziesz dorabiał jedno więcej to proponuje dobrać taką długość aby zachodziło na to zawinięcie w które wchodzą tuleje gumowe ze sworzniem.
- morte36
-
- Kontaktowanie:
dzisiaj wymontowałem jeden resor
przedni prawy
i zmierzyłem jego prześwit 12cm
trochę za mało chyba.
mam jeszcze jedno pytanie tył i przód resory klepać na taką samą wysokość czy gdzieś niżej lub wyżej???

mam jeszcze jedno pytanie tył i przód resory klepać na taką samą wysokość czy gdzieś niżej lub wyżej???
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
Samo klepanie to syzyfowa robota, bo albo resory siądą jeszcze raz albo szybciej zaczną się łamać.
Nie wszystkim siadają takie klepane resory,niektórzy chwalą sobie ten zabieg.Jeżeli jeszcze przesmaruje się to wszystko dla lepszej pracy i zabezpieczy odpowiednio przed błotem to powinno spoko hulać.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
- maciejmlynarz
Ja tam bym chciał żeby mi moje klepane usiadły a one skubane nie chcą. Jak na razie to zamiast świateł mam światełko do nieba.
- morte36
-
- Kontaktowanie:
oho wyjąłem drugi resor przedni prawy
no to już mam przód zdjęty i trzeba zawieść do klepania
Ale wyjęcie ich to masakra najwięcej roboty przy największej pierdółce czyli wyjęcie zawleczki ze śruby mocujące ucho resora hehe z obydwu stron zawleczka tak przyrdzewiała że musiałem ją ściąć i po odkręceniu nakrętki nie widać żeby tam jakaś dziurka była
ale nic.
Mam pytanko do was doświadczonych mechaników uazaów ponieważ chciałem zaoszczędzić kaske i sam postanowiłem zdjęć i założyć resory to po ciężkich przejściach ze zdjęciem już się boję zakładania
jestem sam biedaczek i może macie jakieś super rady jak założyć resory wyklepane na 25cm na oryginalne wieszaki
?

Ale wyjęcie ich to masakra najwięcej roboty przy największej pierdółce czyli wyjęcie zawleczki ze śruby mocujące ucho resora hehe z obydwu stron zawleczka tak przyrdzewiała że musiałem ją ściąć i po odkręceniu nakrętki nie widać żeby tam jakaś dziurka była

Mam pytanko do was doświadczonych mechaników uazaów ponieważ chciałem zaoszczędzić kaske i sam postanowiłem zdjęć i założyć resory to po ciężkich przejściach ze zdjęciem już się boję zakładania

UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
Możesz rozwinąć co chcesz smarowaćcarinus pisze: Jeżeli jeszcze przesmaruje się to wszystko dla lepszej pracy.

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
- maciejmlynarz
No chyba chodzi o smar między lagami resora
Słyszałem, że wtedy pękają. Zaznaczam, że słyszałem. Za młodego jak uczyłem się i miałem praktykę u kowala w PKSie to nigdy nie smarowaliśmy resorów. Nowe jak zakładałem to były konserwowane jakimś ustrojstwem ale nie smarem.
Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
- maciejmlynarz
No dokładnie. Nie smarem. Teraz tylko kolega musiałby sprecyzować czym będą smarowane. Ja od klepania odebrałem czymś tam przesmarowane. Ale co to było to nie mam pojęcia
Najlepsze do resorów są przekładki bodajże teflonowe(tak jak w innych bardziej cywilizowanych samochodach) - zawieszenie jest wtedy zdecydowanie miękciejsze, lepiej pracuje i tak nie skrzypi. Zapobiegają one też przecieraniu się resorów.
W parchu którego kupiłem sobie na części były nigdy nie ruszane fabryczne resory - po przejechaniu się nim po swojej wyboistej łące nie mogłem uwierzyć że auto na resorach może być tak wygodne i że można nim zapierdalać po wybojach bez utraty kontroli nad samochodem.
To nie sztuka wyklepać resory tak aby plomby wypadały i "żuk stał wysoko i 3 tony woził", sztuka to tak to zrobić żeby resor nie złamał się po roku jazdy i żeby dobrze pracował na nierównościach. Niestety dobrzy kowale właściwie wyginęli.
W parchu którego kupiłem sobie na części były nigdy nie ruszane fabryczne resory - po przejechaniu się nim po swojej wyboistej łące nie mogłem uwierzyć że auto na resorach może być tak wygodne i że można nim zapierdalać po wybojach bez utraty kontroli nad samochodem.

To nie sztuka wyklepać resory tak aby plomby wypadały i "żuk stał wysoko i 3 tony woził", sztuka to tak to zrobić żeby resor nie złamał się po roku jazdy i żeby dobrze pracował na nierównościach. Niestety dobrzy kowale właściwie wyginęli.
Jest dokładnie z tym klepaniem resorów jak pisze N2O. Nie sztuka wyklepać, sztuka zrobić to dobrze. I to nie prawda że resory szybko siadają.
Powtarzam się ale, nigdzie nie woziłem resorów do klepania, sam je klepałem. 2 resory na dzień (wyjąć, poklepać, nasmarować i założyć). Reka fakt... bolała. Ale za to zrobiłem to dokładnie i od czasu klepania - około 5 lat nic nie siadło (trochę tylne resory ale to od wożenia ciężarów na budowie). Nic nie pękło. Resory teraz wymagają jedynie ponownego nasmarowania - a najlepiej jak ktoś pisał dodania teflonowych przekładek.
Powtarzam się ale, nigdzie nie woziłem resorów do klepania, sam je klepałem. 2 resory na dzień (wyjąć, poklepać, nasmarować i założyć). Reka fakt... bolała. Ale za to zrobiłem to dokładnie i od czasu klepania - około 5 lat nic nie siadło (trochę tylne resory ale to od wożenia ciężarów na budowie). Nic nie pękło. Resory teraz wymagają jedynie ponownego nasmarowania - a najlepiej jak ktoś pisał dodania teflonowych przekładek.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r