gadanie o farmazonach -> shout Box

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
Xerkses
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Re: gadanie o farmazonach -> shout Box

Post autor: Xerkses » pn lis 26, 2012 2:27 pm

Tak z ciekawostki wrzucam info o blokadach automatycznych firmy Lokka ponieważ ku memu wielkiemu zdziwieniu robią samobloki do Uaza do wszystkich typów mostów.
http://www.lokka.com/site/?gclid=COKa_K ... zAod9RIAtA
A w gwoli ścisłości to właśnie "robią" i pierwsze blokady zrobią w roku 2013. Jestem bardzo ciekaw jak to się będzie sprawdzało, w Samurajach montuje się samobloki firmy LockRIght o podobnej zasadzie działania to wiem że tam sobie chwalą. W sumie byłaby to chyba pierwsza automatyczna blokada do UAZa o pełnym blokowaniu, nie mylę się ? ??

Awatar użytkownika
bobbik
Kontaktowanie:

Post autor: bobbik » pn lis 26, 2012 9:16 pm

A teraz z całkiem innej beczki: koledzy co mają gaz , macie stłumiony przepływ wody przez parownik? bo u mnie coś ogrzewanie nie działa- nie wiem czy to efekt założenia LPG , zaworek od tarpana mi się zawiesił czy może jest zapowietrzona nagrzewnica z powodu zbytniego skomplikowania układu chłodzenia przeze mnie

Awatar użytkownika
anabol
Kontaktowanie:

Post autor: anabol » pn lis 26, 2012 9:29 pm

ja po założeniu LPG mam dość słabsze ogrzewanie niż wcześniej na PB
Po prostu Seba

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » wt lis 27, 2012 12:20 am

http://uazy.pl/html/zawor.htm

Zamykam zawór w kabinie, silnik na jałowych chodzi 3 min żeby nagrzać parownik. Otwieram zawór i jadę - po chwili nagrzewnica jest już gorąca. Może nie masz całkowicie otwartego zaworu w głowicy ? Bo ja spadku temperatury nie zauważyłem.
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)

Awatar użytkownika
bobbik
Kontaktowanie:

Post autor: bobbik » wt lis 27, 2012 1:49 pm

Ja przed nagrzewnicą mam zawór lublin/honker a w głowicy całkiem wykręcony. Teraz wstawię kulowy na motylek przed parownik żeby uzyskać kompromis

Awatar użytkownika
zippo68

Post autor: zippo68 » wt lis 27, 2012 7:15 pm

A po co Ci dwa zawory? Jak zamkniesz obojętnie który wąż z nagrzewnicy to i tak nie ma obiegu.
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.

Awatar użytkownika
bobbik
Kontaktowanie:

Post autor: bobbik » śr lis 28, 2012 12:33 pm

w głowicy mam -chociaż jest mi niepotrzebny- bo był i nie bardzo jest czym go zastąpić.
Nagrzewnicę zamykam zaworem od lublina bo :
a) nie mogę tym w głowicy bo zamknę też parownik b) można sterować nim linką :)
Przed parownik wstawiłem mały zawór kulowy bo:
parownik jest podłączony równolegle trójnikami do nagrzewnicy i na pełnym przepływie kradnie całe ciepło nagrzewnicy.
Nie mogłem dać kryzy bo przed parownikiem mam grzałki nurnikowe (takie świece żarowe wkręcone w rurę od wody)
ma to służyć do odpalania na gazie przy wielkich mrozach i wtedy trzeba będzie zawór otworzyć na full.

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » śr lis 28, 2012 8:52 pm

Ja też odpalam tylko na gazie bo nie mam gaźnika,ale nie robiłbym takich ograniczeń w przepływie wody przez reduktor bo on powinien mieć ciepło.Za dużo tego ciepła też nie zabierze i raczej bym szukał problemu w niesprawnym termostacie.Jak odpalałem swojego to musia łchodzić az nie dostał temperatury chociasz pokojowej,bo inaczej po zgaszeniu zalewał się płynnym gazem i dupa.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD

Edgarowski

Post autor: Edgarowski » śr lis 28, 2012 9:21 pm

Odpalam na benzynie.Mam zamontowany mały pojemnik na przegrodzie pod maską,wąz podłączony wprost do gaźnika z p;ominięciem pompy która jest wyłączona.Wystarczy szklanka benzyny chwila aż wpłynie do gaźnika i odpał bez problemu.Po wypaleniu benzyny przełączam na gaz i po problemie.Taki patent założył mechanik jakis czas temu cos w rodzaju gaźnika opadowego i sprawdza się nie trzeba chełać rozrusznikiem pompowac recznie przydatne bardzo w zimie.
Edgar z Gór.

Awatar użytkownika
bobbik
Kontaktowanie:

Post autor: bobbik » śr lis 28, 2012 9:35 pm

carinus pisze:Ja też odpalam tylko na gazie bo nie mam gaźnika,ale nie robiłbym takich ograniczeń w przepływie wody przez reduktor bo on powinien mieć ciepło.Za dużo tego ciepła też nie zabierze i raczej bym szukał problemu w niesprawnym termostacie.
niektóre reduktory mają podobno kryzę fabrycznie, mój niestety łupał za dużo ciepła.Zawór (przed reduktorem)mam otwarty pewnie w 1/5 a i tak reduktor jest gorący po osiągnięciu temp. przez silnik. A dodam że osiąga ją szybko bo mam nowy termostat, a wentylator chłodnicy elektryczny(zał 90 rozł 80 st)
carinus pisze:Jak odpalałem swojego to musiał chodzić az nie dostał temperatury chociasz pokojowej,bo inaczej po zgaszeniu zalewał się płynnym gazem i dupa.
Mój jak startuje z temp 10-15 w plusie to problemu nie ma nawet z przykręconym podgrzewaniem reduktora. A poniżej myślę że mój patent z grzałkami z renault da radę
Obrazek

Edgarowski

Post autor: Edgarowski » śr lis 28, 2012 10:00 pm

Na przewodzie do nagrzewnicy mam dodatkowy zawór bo oryginalny nie do końca trzyma,wymieniłem ze dwa, i szyby parują latem w czasie deszczu.W zimie reguluje w zalezności od temperatury, dobrze grzeje ale piździ otworami lubi sie skraplac na plandece i kapac na łep.\
Do tego otwarta klapka na podszybiu bo lubi zaciągać spalinami mimo, że mam przedłużona rurę.
W czasie stanu wojennego jadąc za kolumną MO na kogutach, kolumna się zatrzymywała co kilkadzisiąt km a panowie władza puszczali pawie do rowu.
Myslełem że z nadużycia gorzały ale sam mialem to zjawisko po dłuższej jeżdzie Uazem dlatego otwieram klapę mimo zimna.
Zjawisko to jest fajnie opisane w ksiązce polskiego autora w czasie jego podróży Uazem z Moskwy na Daleki Wschód przez Syberię.
Edgar z Gór.

Awatar użytkownika
bobbik
Kontaktowanie:

Post autor: bobbik » ndz gru 09, 2012 2:32 pm

i znowu z innej beczki : ile powinien zapier**lać UAZ ? ostatnio mój uaz zaliczył swój pierwszy rajd (lajtowo, w klasie turystyk) na dworze było około -8 , ładnie zapalał na gazie, w kabinie pomijając że dmuchało tu i ówdzie szparami było nawet ciepło, nic nie nawaliło a nie licząc dojazdów zrobiłem 135 kilosów.
A propos dojazdów:nie wiem jakie mam przełożenia mostów, ale mój leci 7 dych "na pełnym gwizdku" z załączonymi sprzęgiełkami i odpiętym przodem wajchą w kabinie ,(pomijając hałas jaki zaczyna robić się przy 60) i wydaje mi się ze to trochę mało.

dzikigor

Post autor: dzikigor » ndz gru 09, 2012 3:34 pm

Hmm... u mnie "znośna prędkość" przelotowa to tez koło 7 dych :roll: ale mam go na afganach , ciula.acy licznik z audi i pewne 2300 na obrotomierzu w porównaniu z innymi uczestnikami ruchu drogowego to wydaje mi się, że stoję w miejscu :-? na pełny gwizdek to po publicznych drogach się boje go odkręcic :)21
UAZ z 2.5tdi na pokładzie

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » ndz gru 09, 2012 3:57 pm

Jadąc 70............................ już i tak wiele ryzykujesz :)21 :)21
Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"

Awatar użytkownika
bobbik
Kontaktowanie:

Post autor: bobbik » ndz gru 09, 2012 4:15 pm

no tak, ale u mnie 7 to nie przelotowa tylko max

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » ndz gru 09, 2012 5:14 pm

Trochę skromnie, bez łaski powinien wyciągać min. stówę.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.

dzikigor

Post autor: dzikigor » ndz gru 09, 2012 5:50 pm

bobbik pisze:no tak, ale u mnie 7 to nie przelotowa tylko max
TO może sprawdź czy przepustnica otwiera sie do końca :wink: tak mi jakoś przyszło do głowy bo podejrzewam,że ogólnie z autkiem wszystko ok :)21
UAZ z 2.5tdi na pokładzie

uazens

Post autor: uazens » ndz gru 09, 2012 8:36 pm

Wracając do ogrzewania, mam silnik od merca w124, 2.5D i nagrzewnice od lublina I i coś słabo dmucha, u szwagra andoria+ org nagrzewnica to ładnie grzeje.
Termostat nowy, trzyma 90, w org w124 jest jeszcze dodatkowa pompka obiegowa ale czytałem forum i jedni piszą że jest tylko to wychładzania silnika po zgaszeniu, inni że ona wymusza obieg.
Warto ja założyć?
469b 2.5D om602 by mercedes

Awatar użytkownika
bobbik
Kontaktowanie:

Post autor: bobbik » ndz gru 09, 2012 8:55 pm

Załóż. Ta pompka jest potrzebna , weź np w LT-ku ją wywal to przestanie Ci grzać na wolnych

uazens

Post autor: uazens » ndz gru 09, 2012 9:01 pm

Muszę najpierw naprawic bo ta co była org przy tym silniku sie rozsypała ale mam jakąś drugą, trzeba rozruszać.
A jeszcze pytanie, mam ją podłączyć tak żeby ciecz krążyła od strony króćca w głowicy w strone króćca pompy wodnej?
469b 2.5D om602 by mercedes

Awatar użytkownika
nie_mientki

Post autor: nie_mientki » wt gru 11, 2012 7:23 pm

Bawił się ktoś może kiedyś w wymianę szyby w plandece na pleksę? Ma to sens?

Awatar użytkownika
zippo68

Post autor: zippo68 » wt gru 11, 2012 8:34 pm

Sens to ma wypierdzielenie szyby i wszycie folii wysokoprzeźroczystej, wtedy można sobie zrolować plandekę na ramkę przedniej szyby.
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.

Awatar użytkownika
nie_mientki

Post autor: nie_mientki » śr gru 12, 2012 9:30 am

Niegłupie, i przyznam że też się nad tym zastanawiałem. A jakieś wskazówki co do grubości owej? Żeby się ładnie rolowała, ale i za cienka nie była.

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » śr gru 12, 2012 9:47 am

Jest fajne tworzywko używane do robienia zasłon wjazdowych w halach produkcyjnych.Jest przeźroczyste i bardzo elastyczne,grubość ok.4-5mm.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD

Awatar użytkownika
nie_mientki

Post autor: nie_mientki » śr gru 12, 2012 9:57 am

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”