za słaba pompa hamulcowa?
Moderator: Student
- morte36
-
- Kontaktowanie:
za słaba pompa hamulcowa?
Witam mam pytanie co do przerobionych hamulców w uazie.
Tył mam oryginał, przód mam tarcze vitara plus zaciski polonez lukas (w sumie standard).
W jednym uazie miałem ten zestaw ale w serwem i pompą od mercedesa dostawczego kaczki.
W drugim mam ten zestaw ale już na serwie i pompie od poloneza.
W pierwszym uazie mocne naciśnięcie na hamulec (asfalt) groziło przeleceniem przez przednią szybę.
W drugim powiedział bym ze to spowalniacze niż hamulce.
Czy pompa od poloneza w tym zestawie będzie robiła dobrze i mam po prostu niesprawną pompę hamulcową od poldka?
Czy może z tym zestawem pompa od poleneza nie da rady (za mała pojemność) i mam szukać innej pompy i serwa?
PS: wiem że np. pompa z mercedesa da radę ale jak od poloneza też da radę to wolę ją wymienić bez przeróbek. (więc proszę o konkrety czy ktoś z doświadczenia wie czy się od poldka nadaje czy nie)
Tył mam oryginał, przód mam tarcze vitara plus zaciski polonez lukas (w sumie standard).
W jednym uazie miałem ten zestaw ale w serwem i pompą od mercedesa dostawczego kaczki.
W drugim mam ten zestaw ale już na serwie i pompie od poloneza.
W pierwszym uazie mocne naciśnięcie na hamulec (asfalt) groziło przeleceniem przez przednią szybę.
W drugim powiedział bym ze to spowalniacze niż hamulce.
Czy pompa od poloneza w tym zestawie będzie robiła dobrze i mam po prostu niesprawną pompę hamulcową od poldka?
Czy może z tym zestawem pompa od poleneza nie da rady (za mała pojemność) i mam szukać innej pompy i serwa?
PS: wiem że np. pompa z mercedesa da radę ale jak od poloneza też da radę to wolę ją wymienić bez przeróbek. (więc proszę o konkrety czy ktoś z doświadczenia wie czy się od poldka nadaje czy nie)
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
Re: za słaba pompa hamulcowa?
Zapodaj Żukietową pompę od hebli i będzie dobrze. Z tego co mi się zdaję to polonezowa może być ciut przymała 

Aro 243 3.2 D
Podreguluj tylne bębny 

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Tak bym sie nie rozpedzał,bo żukowska ma radykalnie wiekszą średnice/bo jest do bębnów/,co może powodować,że giczoł wywrze zbyt małe cisnienie aby zahamować tarczowymiradek4x4 pisze:Zapodaj Żukietową pompę od hebli i będzie dobrze. Z tego co mi się zdaję to polonezowa może być ciut przymała

Jestem dalej za regulacją tyłu
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- morte36
-
- Kontaktowanie:
Powiem tak hamulce są wyregulowane, bębny przetoczone, cylinderki nowe.
Pompa hamulcowa od poloneza starego typu i nie wiem czy ona daję radę na dodatek montowałem używkę z zewnątrz wyglądała ok ale przy pierwszym odpowietrzaniu strasznie długo się zeszło i zastanawiam się czy pompa nie przepuszcza i ciśnienia nie wytwarza czy jest za mała.
Tu mam dylemat. Jak bym miał drugą od poloneza to bym wymienił i sprawdził ale nie posiadam a na okolicznych złomach brak polonezów.
Podmienił bym sprawdził jak nadal dupa to trudno oddał bym i kombinował bym z inną pompą.
Na allegro są pompy od poloneza nawet nówki ale kupić i potem się rozczarować i mieć dwie bezużyteczne pompy od poloneza bez sensu.
Czy jest jakiś mądry sposób aby sprawdzić pompę lub ten cały zestaw? Żeby wyszły z tego jakieś wnioski.
Pompa hamulcowa od poloneza starego typu i nie wiem czy ona daję radę na dodatek montowałem używkę z zewnątrz wyglądała ok ale przy pierwszym odpowietrzaniu strasznie długo się zeszło i zastanawiam się czy pompa nie przepuszcza i ciśnienia nie wytwarza czy jest za mała.
Tu mam dylemat. Jak bym miał drugą od poloneza to bym wymienił i sprawdził ale nie posiadam a na okolicznych złomach brak polonezów.
Podmienił bym sprawdził jak nadal dupa to trudno oddał bym i kombinował bym z inną pompą.
Na allegro są pompy od poloneza nawet nówki ale kupić i potem się rozczarować i mieć dwie bezużyteczne pompy od poloneza bez sensu.
Czy jest jakiś mądry sposób aby sprawdzić pompę lub ten cały zestaw? Żeby wyszły z tego jakieś wnioski.
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
ja dałem na tył cylinderki od wołgi z samoregulacją
- morte36
-
- Kontaktowanie:
spoko a co to ma do mojego problemu?
Napisałem że tył mam wyregulowany prawidłowo.
Po na ciśnięciu hamulca auto spowalnia tak jak bym miał wszędzie bębny a w innym uazie jak depnąłem pompę mercedesa to tarcze przednie się od razu blokowały i taki sposób hamowania mi bardzo odpowiadał.
Napisałem że tył mam wyregulowany prawidłowo.
Po na ciśnięciu hamulca auto spowalnia tak jak bym miał wszędzie bębny a w innym uazie jak depnąłem pompę mercedesa to tarcze przednie się od razu blokowały i taki sposób hamowania mi bardzo odpowiadał.
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
Zapodaj pompie zestaw naprawczy /to chyba grosze kosztuje/.
Pompę możesz sprawdzić manometrem podłączonym do wyjscia.
Pompę możesz sprawdzić manometrem podłączonym do wyjscia.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Ja miałem pompe od żuka na serwie od merca 207-stosowali taką pompę jeszcze lublinie I. I w końcu po czasie zapodałem od merca w124 i jest efekt! Działa jak należy. Jak motać to serwo razem z pompą tylko.
Uaz 469b, 2,1 TD 1980r.== przebudowa na 2,8D w trakcie.
Temat w żuku z mostami uaza przerabiałem.
Przód tarcze zacisk garling lukas/tył tarcze zacisk tylny ford probe .
Pompa oryginalna z serwem zuk - auto dobrze wzalniało tylko
Pompa vitara 1,6, serwo Vitara 2,0 - auto zwalniało lepiej niż z żukowska.
Pompa+serwo Vitara 1,6, lub pompa+serwo Vitara 2,0 - na asfalcie staje w miejscu.
Lepiej pompę z dedykowanym serwem.
Przód tarcze zacisk garling lukas/tył tarcze zacisk tylny ford probe .
Pompa oryginalna z serwem zuk - auto dobrze wzalniało tylko
Pompa vitara 1,6, serwo Vitara 2,0 - auto zwalniało lepiej niż z żukowska.
Pompa+serwo Vitara 1,6, lub pompa+serwo Vitara 2,0 - na asfalcie staje w miejscu.
Lepiej pompę z dedykowanym serwem.
Gaz 69 2,1 1970;
Gaz 12 "ZIM"1955 ;
Dodge WC63 1944;
Żuk 4x4 V8 1992;
Gaz 12 "ZIM"1955 ;
Dodge WC63 1944;
Żuk 4x4 V8 1992;
- DUCHU77
- jestem tu nowy...
nio ja mam z przodu zaciski i tarcze z vitary 1.6, pompa z serwem orginalna Uaz hamulce tragedia, tył bębny staje z piskiem na asfalcie a przód tarczowe cienizna już na pompie zamieniałem sekcje z tyłu na przód z przodu na tył i dalej cienizna pedał fajny wysoki a hamulce tagedia, teraz się zastanawiam czy nie założyć właśnie pompy ze serwem z vitary?
UAZ dobry na stres 

Już kiedyś pisałem, pompa dedykowana do hamulców bębnowych nie będzie robić w tarczowych choćby była dwa razy większa od tarczowej. 

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
wg mojej wiedzy to serwo nie powoduje wzrostu skuteczności hamulców.Gdyby tak było to po awarii serwa jest już po hamulcach
,Espace 2,2dCi 2003,Jeep Grand Cherokee 4,0 1998
Masz rację, ja piszę o pompie 

no do końca się nie zgodzę.Balu-Balu pisze:Już kiedyś pisałem, pompa dedykowana do hamulców bębnowych nie będzie robić w tarczowych choćby była dwa razy większa od tarczowej.
miałem w oryginalnych mostach na bębnach włożoną pompę lublin I z serwem ---- robiło.
zmieniłem mosty na Y60( obydwa na tarczach) -- też robiło dobrze .
teraz mam mosty Y61(przód dwutłoczkowe) ,36 cali, pompę i serwo navary D40 i robi ( tu lublin był za lichy)
Mosty od Y60 miały zaciski dedykowane do auta o zbliżonym, jak nie większym ciężarze niż Uaz. Po przerobieniu Uaza na "tarczówki" zakładamy zaciski Polonez lub w większości inna osobówka. Wydajność zacisku od osobówki jest mniejsza gdzie dochodzi do tego większa masa auta jaki i promień koła. Działają tu większe siły na klocek hamulcowy więc nie możemy zafundować układowi mniej wydatnej pompy a pompa Uaz/Lublin jest za mało wydajna.
Ja wiem, że co by nie włożył do Uaza to i tak poprawi skuteczność fabrycznych "spowalniaczy" więc jest warto motać.
Ja wiem, że co by nie włożył do Uaza to i tak poprawi skuteczność fabrycznych "spowalniaczy" więc jest warto motać.

Cześć, ja założyłem pompę z serwem od mercedesa tzw Kaczki (allegro około 80pln), hamuje jak należy.
pozdr
violr
pozdr
violr
U mnie jest jeszcze korektor z łady nivy wsadzony nad tylnym mostem.
Uaz 469b, 2,1 TD 1980r.== przebudowa na 2,8D w trakcie.