Problem ze sprzęgiełkiem??

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

lukasz89
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Problem ze sprzęgiełkiem??

Post autor: lukasz89 » czw paź 02, 2014 1:08 pm

Witam!

Mój uaz ma w przednim moście tylko jedno sprzęgiełko z lewej strony, z prawej jest coś takiego:

Obrazek

W tamtym roku miałem taki oto problem z napędem: gdy jechałem po grzaskim terenie wszystko dzialalo ladnie, przód ciągnął bez problemów, nic złego sie nie działo aż do momentu zakopania auta. Gdy samochód stawał było wyraźnie czuc jak przód sie wypina i grzebie tylko tył. Ze sprzęgiełka było słychać wtedy takie 'terkotanie'.
Kupiłem nowe sprzęgiełko w Tarmocie, takie z dużą plastikową osłoną, pod osłoną wygląda identycznie jak oryginał (potem przeczytałem gdzie że to chińszczyzna??? na stronie tarmotu było napisane ze to ruski oryginał). Problem zniknał jak ręką odjął ale po przejechaniu około 1000km znowu jest to samo.... Dodam jeszcze ze na zalaczonym napedzie przedni most ciągnie tylko do przodu, do tyłu wcale. Przy zjazdach z góry cos strzela w moscie gdy jest załączony.

Auto eksploatuje bardzo delikatnie, mozna praktycznie powiedziec ze tylko do turystyki w lekkim terenie, naped wlaczam bardzo rzadko i jesli juz to tylko na chwile bo rzadko trafia mi sie miejsce zeby sam tył nie dał rady.

O co chodzi? Te sprzęgiełko jest aż tak słabe? Czy moze powinienem miec dwa sprzegielka?

Awatar użytkownika
Didymos

Re: Problem ze sprzęgiełkiem??

Post autor: Didymos » czw paź 02, 2014 1:17 pm

To co wrzuciłeś na focie, to oryginalne uazowskie sprzęgiełko, pod blaszaną zakrętką masz zębatką sprzęgiełka, którą się przestawia kwadratem 10 mm, trochę to upierdliwe w użyciu, ale za to pancerne.
O sprzęgiełkach manualnych i ich trwałości był dopiero co temat na forum - http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=3&t=101426.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.

lukasz89
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lukasz89 » czw paź 02, 2014 1:28 pm

Nie mam jak teraz do auta sie dostać więc moze ktos podpowie:

1. Jeśli to oryginalne sprzęgiełko które wrzuciłem na focie jest rozłączone to czy most by ciągnął po włączeniu sprzęgiełka w lewym kole? (mi sie wydaje że nie)

2. Jeśli to oryginalne sprzęgiełko jest włączone to czy podczas jazdy z rozłączonym napędem i wyłączonym sprzęgiełkiem manualnym w drugim kole wał napędowy przedniego mostu powinien się kręcić?

3. Jeśli oryginalne sprzęgiełko jest non stop włączone a to manualne wyłączone to czy most nie dostaje po tyłku?

Awatar użytkownika
morte36

Kontaktowanie:

Post autor: morte36 » czw paź 02, 2014 1:35 pm

lukasz89 pisze:Nie mam jak teraz do auta sie dostać więc moze ktos podpowie:

1. Jeśli to oryginalne sprzęgiełko które wrzuciłem na focie jest rozłączone to czy most by ciągnął po włączeniu sprzęgiełka w lewym kole? (mi sie wydaje że nie)

2. Jeśli to oryginalne sprzęgiełko jest włączone to czy podczas jazdy z rozłączonym napędem i wyłączonym sprzęgiełkiem manualnym w drugim kole wał napędowy przedniego mostu powinien się kręcić?

3. Jeśli oryginalne sprzęgiełko jest non stop włączone a to manualne wyłączone to czy most nie dostaje po tyłku?
1. NIE ponieważ mechanizm różnicowy kręci tą stroną która idzie lżej czyli tą rozłączoną
2. NIE
3. NIE moim zdaniem zużycie mostu przedniego nawet przy wkręconych sprzęgiełkach jest znikoma.
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073

dabek79
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dabek79 » śr paź 22, 2014 2:51 pm

Kup AVM.Nawet te nie wzmacniane dają radę.600zł i po problemie.Zimą palcami przekręcisz.Ruskich nie przekręcisz.Miałem trzy komplety różnych rosyjskich sprzęgiełek-zesrały się.Posłuchaj starszych :D

Awatar użytkownika
pilmar

Post autor: pilmar » czw paź 23, 2014 8:47 pm

lukasz89 pisze:
dostaje po dupie mechanizm różnicowy

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » pn paź 27, 2014 10:02 am

Jest w użyciu ale czy dostaje po dupie ?? Po prostu się kręci bez obciążenia. :)21 :)21
Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”