UAZ-em do AFRYKI

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

dantienpl
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

UAZ-em do AFRYKI

Post autor: dantienpl » ndz maja 29, 2016 10:57 pm

Nie pisze na forum wypraw itd. ponieważ moja propozycja dotyczy tylko i wyłącznie samochodów marki UAZ (względnie GAZ lub inny epicki staruszek).

Czy byłby ktoś chętny do wzięcia w udziału w ekstremalnej wyprawie UAZ-em do Afryki ?

Istnieją 3 warianty trasy, żaden nie został jeszcze oficjalnie wybrany ale wygląda to tak:
Start 25 września 2016

ETAP 1:
Złombol 2016 - Katowice > Tunezja

ETAP 2:
Wersja 1: Wariant najbardziej prawdopodobny z uwagi na stosunkową łatwość trasy tj. z Tunecji do > Algeria > Hiszpania > (jako opcja Maroko) > powrót z Hiszpanii przez Europę do polski (trasa w 2 opcjach)

Wersja 2: Wariant trudniejszy, nie mnie jednak ekscytujący i pełen przygody tj. z Tunezji do > Algeria > Niger > Mali > Mauretania > Maroko > Hiszpania i powrót przez Europę do polski

Wersja 3: Wariant myślę, że najbardziej hardkorowy, odradzają mi go wszyscy, ale w dalszym ciągu biorę go pod uwagę tj. z Tunezji do > Libia > Egipt > i teraz tak:
OPCJA A: Izrael > Jordania > Irak > Turcja > powrót przez Bułgarię, bądź Gruzję do Polski
OPCJA B: Izrael > Liban > Syria > Turcja > powrót przez Bułgarię, bądź Gruzję do Polski

Być może jak będzie zebrana ekipa wyklaruje się właściwy przebieg trasy i wersją, którą przejedziemy.

Na dzień dzisiejszy jeśli chodzi o wyjazd Ja mam już skompletowany bardzo dobrze Team na wyprawę 5 osób. Co do samochodu, prace przygotowawcze potrwają do lipiec / sierpień.

Co do ewentualnych uwag itd. - tak, wiem z jakim wiąże się to kosztem, ryzykiem i całą resztą elementów technicznych, prawnych itd.
Szukam śmiałków, którzy chcą przeżyć przygodę życia!

Awatar użytkownika
Zbowid

Re: UAZ-em do AFRYKI

Post autor: Zbowid » pn maja 30, 2016 8:20 am

Fajne wyzwanie - powodzenia!
Zbowid

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » pn maja 30, 2016 11:45 am

Najlepiej wziać drugiego-na zapczasti :wink:
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » pn maja 30, 2016 6:43 pm

Również życzę powodzenia, samozaparcia i wielu sponsorów. :)21
Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"

ropuch15
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ropuch15 » pn maja 30, 2016 8:00 pm

zajefajna wyprawa powodzenia
i róbcie dużo fot pozdr

Awatar użytkownika
apede

Kontaktowanie:

Post autor: apede » wt maja 31, 2016 12:43 pm

Zasadniczo najlepiej buchanką z drugą na lawecie :)21
loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » wt maja 31, 2016 5:41 pm

Wariant 3 jest nie do zrealizowania.

Oczywiście zaprzeczysz, ale tak jest.
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » wt maja 31, 2016 5:45 pm

druga rzecz...nie chcę podcinać skrzydeł, ale nie tacy hojracy tu byli.

zrobisz wariant 1 (robiłem trasę maroko-senegal w styczniu) - też będzie git.

jedziesz uazem. w 5 osób. z bagażami i bez części zapasowych.
a wypadałoby mieć ich całą pakę jak to ma się udać.
zadbaj o chłodzenie.

rozważ opcję, że samochód raczej porzucisz na miejscu i wrócisz stopem/busem.
nic do tego wozu na miejscu nie kupisz, jak trafi się awaria główna któregoś z podzespołów.

LR

Awatar użytkownika
messix

Post autor: messix » wt maja 31, 2016 6:38 pm

Przeciez uazy byly uzywane przez armie tamtych krajow wiec nawet jak nie dostanie czesci to cos wyczaruje na miejscu :)
Poza tym zyjemy w 21 wieku, czesci mu dowiaza nawet na srodek pustyni tylko kwestia $$$ :)
8)

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » wt maja 31, 2016 11:20 pm

zejdź na ziemię

LR

Awatar użytkownika
messix

Post autor: messix » śr cze 01, 2016 7:43 am

Ja? Przeciez to nie ja chce jechac uazem do afryki. Jak gosc ma kase to se wszedzie poradzi
8)

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Post autor: kpeugeot » śr cze 01, 2016 8:02 am

kurna - dają radę autostopem dookoła świata to i uazem dadzą radę taki kawałeczek

uaz lubi maksymę - wolniej jedziesz dalej zajedziesz :)21

wg mnie przy prędkościach rządu 70km/h - będzie sie powoli do celu toczył
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » śr cze 01, 2016 11:45 am

o niebo łatwiej autostopem niż uazem.

wysłanie przedniego wału napędowego do LR do Tbilisi (krótki, mały) - 5 dni i 600zł

wyślij to samo np. na granicę algiersko-malijską :lol:

pozostanę sceptykiem, bo trochę w życiu widziałem
chłopak ma młodzieńczy zapał, to się chwali, ale jest jeszcze rzeczywistość.

samo to, że rozważa wariant 3, pokazuje że kontaktu z nią nie ma.

LR

Awatar użytkownika
messix

Post autor: messix » śr cze 01, 2016 1:35 pm

Wiadomo

Ja nie twierdze ze to proste

Ale jak juz jeatesmy w krainie basni podrozy np nr 3

To rownie dobrze mozemy marzyc i np dostawie helikopterem :)21 :)21

A ze koszt to 8000 dolarow
W koncu marzymy :)17
A jak juz kolega pojedzie do syrii to niech zaciagnie sie do ISIS w razie awarii, moze maja tam jakiego uaza :)21
8)

Awatar użytkownika
suziXL

Post autor: suziXL » śr cze 01, 2016 4:09 pm

messix pisze:Wiadomo

Ja nie twierdze ze to proste

Ale jak juz jeatesmy w krainie basni podrozy np nr 3

To rownie dobrze mozemy marzyc i np dostawie helikopterem :)21 :)21

A ze koszt to 8000 dolarow
W koncu marzymy :)17
A jak juz kolega pojedzie do syrii to niech zaciagnie sie do ISIS w razie awarii, moze maja tam jakiego uaza :)21
8000$ to ledwo na handlig wystarczy. Pomnoz razy 5 i moze bedzie to w miare ok kwota :)21
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).

Awatar użytkownika
messix

Post autor: messix » śr cze 01, 2016 4:53 pm

No to razy 5 i mu wszystko dowiaza :)21
8)

Awatar użytkownika
cornmencita
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: cornmencita » czw cze 02, 2016 10:26 pm

Siema Kolego dantienpl.

Ale Ci pojechali wszyscy.. Ale nie boj nic. Zobacz gdzie kolesie Gazem sie bujali i jakie przygody mieli.
www.penetrator.waw.pl/2010/gaz_69.html

Wiec da sie, tyle ze oni sie kierowali tam gdzie do tych aut kupisz wszystko. A Ty akurat chcesz w druga strone jechac = w zla strone.

Na poczatek moze sie wybierzesz ze mna na Race 61 do Berlina? Jade Gazem z Ustki..

Pozdrawiam,
Raf

dantienpl
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dantienpl » sob cze 04, 2016 11:22 pm

Zaczynając od początku :)

Po pierwsze napisałem bo może ktoś też ma ochotę wybrać się w taką podróż?

Wariant 3 jest do zrealizowania, co nie zmienia faktu, że jak napisałem raczej nie wejdzie w grę z bardzo wielu powodów, ale gdzieś tam istnieje taka opcja, co prawda mniejsza niżeli 1% ale jest, więc napisałem.

Jadę UAZ-em w 4/5 osób z bardzo skromnym bagażem i kompletem głównych części zapasowych, narzędzi i niezbędnych rzeczy do improwizacji.

Nie rozważam opcji porzucenia samochodu na miejscu, najwyżej wyjazd przeciągnie się o kilka dobrych dni :) Części są dostępne w trasie, którą zrealizuje najprawdopodobniej tj. Wersja 1, choć nie wykluczam wersji 2 (decyzja zapadnie niebawem, jak będą wyklarowane inne rzeczy).

Co do zejścia na ziemię; cały czas Tu jestem :D i póki co każdy nawet szalony pomysł, jeśli była w nim logika i sens realizowałem i ten to nie jest w sumie nic mega wielkiego, choć traktuję to jako w pewnym sensie kolejny kamień milowy w przygodach :)

Trasa potrwa, ale też nie tak długo, przy założeniu 70km/h w ciągu doby powiedzmy 1600 km (zakładając ciągłą jazdę), ale dorzucając postoje, czas wolny, odsypianie itd. 800 km dziennie, wariant 1 potrwa ok. 10 dni + ok. 4-5 dni na czas wolny, więc tragedii nie ma.

Co do młodzieńczego zapału, choć bym chciał to ani 20 lat już niestety nie mam, ani młodzieńczego zapału :) Po prostu realizuje postawione sobie cele od początku do końca, choć zawsze w trakcie może faktycznie wyjść nie tak, zawsze jest start i zawsze jest meta. Wariant 3 jest w opcji, która jest cholernie hardkorowa i tylko nieliczni by jej podołali, dlatego też jak wspomniałem wcześniej jest to zaledwie niecały 1% szans że nią pojadę, bo osobiście nie czuje się na siłach, ale nie wykluczam nic, do momentu, do którego nie zapadła żadna konkretna decyzja.

Co do kasy, to też nie ukrywam, że budżet na wyprawę to na dzień dzisiejszy ok. 30 000 PLN, oczywiście im więcej tym będzie ciekawsza trasa, więc do momentu zamknięcia oficjalnego budżetu nie podejmuję decyzji o przebiegu wyprawy.

Co do wyjazdu do Berlina, bardzo chętnie :) Kwestia kiedy jest impreza, bo auta nie uruchomię prędzej niżeli w połowie lipca, no może chwile wcześniej, obecnie kluczowy problem to natłok pracy i ograniczony czas jaki mogę poświęcić Uaz-owi, aczkolwiek blacharka prawie skończona :D zostało położyć lakier i kończyć sprawy techniczne, które gdzieś tam się robią w między czasie (i nie ukrywam, że czasami trafiam na elementy, które mnie zastanawiają, ale właśnie dla tego w ekipie mam 2 gości co na uazach zęby zjedli i "przez noc, potrafią rozebrać silnik w drobny mak i złożyć do kupy" :)

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Post autor: kpeugeot » ndz cze 05, 2016 7:29 am

stary 800km/dobę jest nie realne

dowolna mała awaria - i dzień w plecy

załóż realnie - 400 - 500 km - to może dasz radę

po za tym jak wy chcecie wytrzymać w uazie 24h/dobe bez odpoczynku?

no chyba ze nie jedziesz 469 a ogórkiem - to wtedy opcjonalnie podczas jazdy można z tyłu spać
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!

dantienpl
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dantienpl » ndz cze 05, 2016 9:48 am

Usredniam czas i dystans, oczywiscie kazda awaria i usterka to dodatkowy postoj ale poki co teoretyzujemy. Dystans 800 km spokojnie mozna zrobic dziennie, natomiast laczac to z jakims tam relaksem i outdoorowym zwiedzaniem to napewno mniej. Na trase w wariancie 1 daje sobie max. 25 dni na pokonanie ok. 8000 km to co najmniej 320 km dziennie, tyle ze pierwsze 3 000 km bedziemy jechac ze zlombolem wiec mamy ok. 3-4 dni na dojazd do tunezji, a pozniej juz ok 5000 km na reszte trasy co daje nam ok. 230 km minimalnie dziennie aczkolwiek bd sie starac robic duzo wieksze dystanse tam gdzie bd taka mozliwosc. A w uazie da sie wytrzymac, robilem nim trasy ok. 1000 km z jednego strzala i dawal sobie swietnie rade zreszta ja za kolkiem tez w miare znosnie. Zreszta jak pracowalem w firmie, ktora wozila towar uazem z przyczepka to robilismy po 2000 km w weekend tj. Piatek sobota niedzia wiec wiem ze sie da wytrzymac

Awatar użytkownika
kacper44

Post autor: kacper44 » ndz cze 05, 2016 9:54 am

Heej,

Czy dantien jesteś z forum złombola? Tam już ktoś chciał wkładać diesla andoria / mercedes i wyrzucać reduktor?

Na złombol / na każdą wyprawę 4 osoby w UAZ to już jest max. Wbrew pozorom, nie masz tam dużo miejsca.

W tej edycji byłem i był uaz z silnikiem BMW. Trochę mieli przebojów. A do przejechania tylko jakieś 1600 km w jedną stronę...
Pajero 2,8TD LWB, bodylift 2'' i MT 33x12,5''

Awatar użytkownika
kacper44

Post autor: kacper44 » ndz cze 05, 2016 9:57 am

800km dziennie na złombolu? Z przelotową max uaza 80 km/h?

Podziel przez 1,5 to masz i tak bardzo, baaaaardzo wysoki wynik. Przy 10h jazdy.
Pajero 2,8TD LWB, bodylift 2'' i MT 33x12,5''

Awatar użytkownika
messix

Post autor: messix » ndz cze 05, 2016 9:12 pm

Najwiecej na raz glazem zrobilem 600 km i mozna i 1000 przy zaparciu
8)

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » ndz cze 05, 2016 9:36 pm

daaaaawno temu lecąc do Norwegii zrobiliśmy dzienny przebieg UAZami (2 sztuki) 800-900 km dziennie :)21
ale z uazów to tam w zasadzie oprócz nadwozia, ramy i dokumentów nie było za wiele :)21
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pn cze 06, 2016 11:13 am

dantienpl pisze:Wariant 3 jest do zrealizowania [...] Wariant 3 jest w opcji, która jest cholernie hardkorowa i tylko nieliczni by jej podołali, dlatego też jak wspomniałem wcześniej jest to zaledwie niecały 1% szans że nią pojadę, bo osobiście nie czuje się na siłach, ale nie wykluczam nic, do momentu, do którego nie zapadła żadna konkretna decyzja.
Nie, nie jest do zrealizowania.
I nie, nie chodzi o jakąś hardkorową misję, której podołaliby wyłącznie Ci, co nie jedzą miodu i żują pszczoły. Powody są prozaiczne i Ci je wytłumaczę.

Libia.
Kraj jest podzielony między trzy główne siły. Dwa opozycyjne do siebie rządy i państwo islamskie. To ostatnie trzyma region w okolicy Syrty i kontroluje obszary pustynne na południu. W Libii obowiązuje stan wyjątkowy, a na podróż indywidualną wymagane są zgody obu rzadów. Posty są co kilkanaście, kilkadziesiąt kilometrów. Bez pozwolenia, jako innostraniec zostaniesz zatrzymany i deportowany. Państwo islamskie to inna sprawa. Nie wydają pozwoleń zapewne, na poście zostaniesz z pewnością schwytany jako potencjalny szpieg.
Ale to co piszę nie ma żadnego znaczenia, bo granica tunezyjsko-libijska JEST ZAMKNIĘTA. Do odwołania i nie zanosi się, żeby ją otworzyli.

Syria.
Załóżmy hipotetycznie że przejechałeś Libię, wjechałeś na legalu do Egiptu i dotarłeś do Syrii. Sytuacja jest analogiczna jak w Libii. Żeby poruszać się samodzielnie po terenach kontrolowanych przez rzad w Damaszku, musisz mieć specjalne pozwolenie. Nawet jeśli je otrzymasz, to musisz opuścić w końcu region kontrolowany przez Damaszek i wjechać w tereny kontrolowane przez Państwo Islamskie, Al-Nusrah albo Turkmenów. Tam jest wolna amerykanka i władza lokalnych bossów. Zostaniesz zatrzymany na pierwszym poście i skierowany do pierdla jako szpion.

Irak.
To samo. Stan wyjątkowy, pozwolenia rządowe, posty wszędzie.

Odklejony chłopie jesteś...

LR

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”