twister1 pisze:witam.
przyszedl czas zmiany oleju w moim uazie....
i w zwiazku z tym chcialem zapytac jaki najlepiej nalac olej ?
no oczywiscie biorac pod uwage te najtansze
ja ostatino lalem olej z orlenu (ten ich firmowy zdaje sie ze 15W/40 albo 20W/40 - cokolwiek to znaczy...)
nalac teraz taki sam czy moze byc np taki z LIDLa za trzydziesci pare zlotych?
Lej 15W/30 Lotos City albo lepszy troche - 15W/30 Lotos mineralny (troszke drozszy ale lepiej "myje" silnik z syfów.
15W to wytrzyma³o¶æ na krzepliwo¶æ zim±. Im mniejsza liczba tym olej w ni¿szej temperaturze robi siê gêsty i zastyga. 15W wystarcza na nasze zimy

. a ta liczba 30 to wytrzyma³o¶æ w lato, chodzi chyba o konsystencje przy rozruchu albo takie co¶. Im wyzsza liczba tym lepiej ale 30 wystarcza. Kiedys byly oleje albo 10W albo 30 teraz zrobili wielosezonowe 15W/30

. I do uaza koniecznie mineralny. Ja za 5 litrów Lotos City daje w Selgrosie jakies 35z³

czyli mam za okolo 40 z³ + 15zl za filtr ( albo mniej ) i mam wymieniony olej w silniku i nie szkodzi mi go wymieniac co 2000ty¶ km

bo pozniej mi cisnienie spada.
twister1 pisze:
a jak zmieniacie olej? odkrecacie po prostu kurek czy moze jakos inaczej?
pozdrawiam
Je¿eli masz kupca na zu¿yty olej to podgrzej silnika do 80 stopni. Wtedy odkrêæ w misce olejowej kurek i wsio

. I jeszcze odkrêæ filtr oleju. Potem jak spu¶cisz ca³y olej to gumke nowego filtra ( najlepiej od ¿uka ) posmaruj nowym olejem i wtedy dokrêæ jak mocno sie da by nic nie urwaæ. zakrêæ kurek i wlej 4-5 litrów oleju nowego. Zakrêæ rozrusznikiem troche. Pozniej dolej reszte sprawdzajac oczywiscie poziom

. JAk masz chlodnice oleju to pozostaw otwart± by sp³ynê³o co mo¿e. A jak nie masz co z zuzytym olejem zrobic to za 10zl Ci wymienia w warsztacie pierwszym lepszym