kąty nachylenia a praca silnika UAZ'a

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

pioterok
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

kąty nachylenia a praca silnika UAZ'a

Post autor: pioterok » ndz kwie 10, 2005 8:24 pm

Witam,
oglądając jedną z prób na Żelaznej Camp Pisz 2005 przyszło mi do głowy pytanie jak sprawowałby sie na nich UAZ? Chodziło o bardzo stromy podjazd. Była to próba dla extremalnej grupy. Oczywiście w rachubę wchodziło tylko wciąganie na wyciągarce (w tym wypadku to chyba lepiej mówić wciągarka:). Bardziej mi to przypominało wspinaczkę z samochodem terenowym:) Goście we Wranglerze którzy "rozdziewiczyli" pieczątkę nie mieli kłopotów z pracą samochodu.
Stąd moje pytanie do praktyków, jakie maksymalne kąty pochylenia przy "podjeździe", przy "zjeździe", pochylenie na lewą i prawą stronę są jeszcze dla silnika UAZ'a bezpieczne?
Nie chodzi mi o nachylenie przy którym pojazd wywraca się, tylko o to kiedy nie ma już smarowania albo nie podaje paliwa (chyba z gazem to nie ma tu problemu?). Jakie stosuję się patenty żeby zwiększyć możliwości pojazdu w tym zakresie?

Pozdrawiam
PiotreK

Awatar użytkownika
Mart
Kontaktowanie:

Post autor: Mart » pn kwie 11, 2005 7:27 am

na gazie to z przechyłami nie masz problemu,:) zawsze podaje,
a z benzyną na gaźniku, to pod duże górki (w wolnym tempie, nie z rozpędu) to nie podsmigasz, będzie przelewał, a żeby poprawić smarowanie na przechyłach (a napewno trzeba będzie poprawić), bo nigdy nie wiesz na jakim przechyle będzie Ci dane jeździć, to trzeba się pobawić ze smokiem w misce olejowej
motanie...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”