Koñcówka dr±¿ka kierowniczego
Moderator: Student
Koñcówka dr±¿ka kierowniczego
Czy pasuje od ¿uka ? Czy warto UAZow± za 33z³ plus przesyl z allegro ?
Wogóle to potrzebuje poprzeczke dokrecana do ramy pod reduktor do UAZa , moze ktos ma ?
Wogóle to potrzebuje poprzeczke dokrecana do ramy pod reduktor do UAZa , moze ktos ma ?
UAZ 469B 80/85' uazo-wołga syntetyk 5W/50 na dotarciu 

Było już o tym hihi sam o to pytałem
http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic. ... highlight= Pasuje od żuka
tylko trzeba zwrócić uwagę na gwint jest prawy i lewy w zależności od końcówki.

Legnica
- Mart
- Kontaktowanie:
pasują nawet same sworznie w tych końcówkach (chyba tak one się nazywają), sam zmieniałem (mają tylko sposób mocowania inny
Ostatnio zmieniony wt kwie 12, 2005 6:42 am przez Mart, łącznie zmieniany 1 raz.
motanie...
-
- jestem tu nowy...
Pasują od Żuka ,a z lewym gwintem od Tarpana, a co do tych niby oryginałów sam kupiłem od braci ze wschodu blank nowe i okazało się ,że 2 szt. fabrycznie miały luz ktorego nie dało się skasować , a na giełdzie reklamacji nie uznają. Rozmawiałem z gościem co sprowadza części - ma sklep a nie stoisko-skrawek ziemi na giełdzie, ceny porównywalne i stwierdził ,że te częci na giełdzie to nie oryginały tylko podróbki robione przez pseudo warsztaty "rzemieslnicze" za wschodnią granicą.
vandall1 pisze:Kup zukowska za 26 zeta bodaj w sklepie.
Mówisz o belce spinajacej ramê,czy o blasze do której jest czepniety reduktor?Mam jedno i drugie.
To jest bodajze jedyna czesc ramy przykrecana na sruby (pod reduktor) i wlasnie jej nie mam. Jezeli masz ja zbedna to bym odkupil

Pozdrawiam
P.S.
Jutro jade po ¿ukowsk±

1,5 godziny czasu trwalo wyjecie koncowek drazka z przekladni kierowniczej i kola. Musialem uzyc ³omu dlugiego i mlota 5 kilowego i mojego 115kg cia³a by to wyrwac. Skonczylo sie ze uszkodzilem druga koncowke
od walenia mlotem.
Jedna koncowka ta od przeklandi ma gwint bodajze prawy, a ta od kola ma lewy.
Kupilem te prawoskretna od zuka, lewoskretny wziac od tarpana ?
Kolejne pytanie to czy to naturalne ze drazek jest lekko wygiêty ?
Pozdrawiam

Jedna koncowka ta od przeklandi ma gwint bodajze prawy, a ta od kola ma lewy.
Kupilem te prawoskretna od zuka, lewoskretny wziac od tarpana ?
Kolejne pytanie to czy to naturalne ze drazek jest lekko wygiêty ?
Pozdrawiam

Drążek poprzeczny (ten pomiędzy kołami) jest na wysokości gruszki wygięty w celu "ominięcia" gruchy mostu, przy max skręcie w prawo.
Drążek kierowniczy (pomiędzy piastą, a mech. kier) powinien być prosty, ale jeżeli był mocno ekspluatowany w terenie - zwłaszcza na hopkach, to potrafi się wygiąć w pałąk pod wpływem uderzeń resora, zwłaszcza, jeżeli było coś kombinowane z zawieszeniem (lift).
Drążek kierowniczy (pomiędzy piastą, a mech. kier) powinien być prosty, ale jeżeli był mocno ekspluatowany w terenie - zwłaszcza na hopkach, to potrafi się wygiąć w pałąk pod wpływem uderzeń resora, zwłaszcza, jeżeli było coś kombinowane z zawieszeniem (lift).
W razie jak by co, to 601-34-87-25
Koñcówkê tê z lewym gwintem dorwa³em od Krisiego. i za³o¿y³em i pasuje i ³adnie chodzi wszystko.
Chodzi³o mi o dr±¿ek kierowniczy
sorki ze nei sprecyzowalem.
Wiec jezeli mam owe wygiecie to go wymienic ? Owe wygiêcie nie jest du¿e mo¿e 1cm od lini prostej ale nie wiecej.
Chodzi³o mi o dr±¿ek kierowniczy

Wiec jezeli mam owe wygiecie to go wymienic ? Owe wygiêcie nie jest du¿e mo¿e 1cm od lini prostej ale nie wiecej.

Re: Końcówka drążka kierowniczego
[quote="KleryK"]Czy pasuje od żuka ? Czy warto UAZową za 33zł plus przesyl z allegro ?
Witam serdecznie.
Pytanie czy pasuje. Na pewno tak. Ale czy końcówka drążka od zuka bądź Tarpana jest lepsza od Uazowej. Napewno nie. Po pierwsze Uazowe końcówki można smarować (co daje wiekszą trwałość), po drugie: mają możliwość kasowania luzu, po trzecie mozna do nich kupić komplety remontowe i za połąwę ceny masz w pełni sprawną końcówkę. Moje końcówki mają całe lata świetlne i dopiero utraciły możliwość kasowania luzu więc je zmieniam ale na rosyjskie. Ale rób jak uważasz. Ja jeżdżę Uazem a nie żukiem.
Witam serdecznie.
Pytanie czy pasuje. Na pewno tak. Ale czy końcówka drążka od zuka bądź Tarpana jest lepsza od Uazowej. Napewno nie. Po pierwsze Uazowe końcówki można smarować (co daje wiekszą trwałość), po drugie: mają możliwość kasowania luzu, po trzecie mozna do nich kupić komplety remontowe i za połąwę ceny masz w pełni sprawną końcówkę. Moje końcówki mają całe lata świetlne i dopiero utraciły możliwość kasowania luzu więc je zmieniam ale na rosyjskie. Ale rób jak uważasz. Ja jeżdżę Uazem a nie żukiem.