korki spustowe w mostach
Moderator: Student
korki spustowe w mostach
Pytanie banalne, ale lepiej zapytać niż (wiel)błądzić.
Czy jest jakiś specjalny klucz do odkręcania tych korków??
"Szanuj zieleń i ty możesz zostać ...partyzantem"
Re: korki spustowe w mostach
Masz kwadraciak czy "gwiazdkę"??Andreos pisze:Pytanie banalne, ale lepiej zapytać niż (wiel)błądzić.
Ja kiedyś próbowałem dorobić sobie taki "klucz" z dużych imbusów ale wyszło mi że do każdego korku bym musiał dorobić inny klucz tak były zajechane.

Gdzieś kupiłem korki spustowe na kwadraciaka i przerobiłem trochę nasatkę w "grzechotce" a tam gdzie jeszcze nie wymieniłem to odkręcam odpowiednim dużym francuzem, zresztą tak robił poprzedni właściciel.
http://www.moto-panamericana.pl
4x4 Szczecin
4x4 Szczecin
Wszystkie z wewnętrznym wycięciem są na kwadrat, różnią się tylko wymiarem klucza 9,8 lub 10,9, o ile dobrze pamiętam, nie ma żadnych gwiazdek, imbusów, torxów, ani żadnych innych patentów, tylko kwadrat, a ten ośmiokątny otwór to dwa kwadraty przesunięte względem siebie o 45 stopni. Można też spotkać korki plastikowe z zewnętrznym kwadratem 14 lub sześciokątem 14 lub 17.
W razie jak by co, to 601-34-87-25
Ktoś mi kiedyś radził takie rozwiązanie: w kwadratową dziurę w korku włożyć pasujący na wymiar kwadratowy krótki pręt stalowy, całość zespawać. Otrzymuje się w efekcie korek z wystającym dzyndzlem, który to dzyndzel można chwycić każdym kluczem francuskim. Nie przerabiałem u siebie tej metody. Ma tak ktoś zmodyfikowane korki? Faktem jest, że zawsze w tej dziurze zbierają się mieszanki piachu i oleju czyli popularny s.y.f.
Władek - Kraków
... nie praktyczne z naszego punktu widzenia ale praktyczne dla producenta.cykor pisze:Teoretycznie tak, praktycznie nie zawsze. Kiedyś spotkałem taką z kwadratem mniejszym i kompletem nasadek z mniejszym otworem kwadratowym. Dla mnie to rozwiązanie nie jest praktyczne, brak zamienności z końcówkami innych producentów kluczy.
http://www.moto-panamericana.pl
4x4 Szczecin
4x4 Szczecin
Są do kupienia różnego rodzaju (mam na myśli wymiary) kliny stalowe o przekroju kwadratowym, stal nie jest narzędziowa więc powinno działać i wytrzymać obciążenia przy odkręcaniu. Ja mam wspawane już śruby, więc mnie problem nie dotyczy, przynajmniej jeśli chodzi o klucze kwadratowe. Ale nie mogę dorwać klucza ośmiokątnego (tzn. gwiazdka, coś w rodzaju torxa). Może macie jakiś patent na te korki z wpustami ośmioramiennymi?
Ale nie mogę dorwać klucza ośmiokątnego (tzn. gwiazdka, coś w rodzaju torxa).

Kurza wojna!
No przecież Jagoda dopiero co pisał, że to nie jest żaden trox ani gwiazdka tylko dwa przesunięte względem siebie o 45stopni kwadraty...
tak samo jest np. w Gaziku w sprzęgiełkach przedniego mostu.
"Leśny potwór."
No to w jednym moście udało się zmienić olej
Wbiliśmy w te wyorane otwory końcówkę od grzechotki i dąło się odkręcić.
W drugim moście spustowy gwiadka, ale że to po kwadracie, to też wydało. Natomiast korek kontrolny tak zaj...any, że ukręciliśmy dwie przedłóżki od grzechotki i dupa. Już się zaczęliśmy zastanawiać czu to nie "czeski" gwint ktoś zrobił, ale trza nabyć solidniejsze narzędzia i ponowić atak

Wbiliśmy w te wyorane otwory końcówkę od grzechotki i dąło się odkręcić.
W drugim moście spustowy gwiadka, ale że to po kwadracie, to też wydało. Natomiast korek kontrolny tak zaj...any, że ukręciliśmy dwie przedłóżki od grzechotki i dupa. Już się zaczęliśmy zastanawiać czu to nie "czeski" gwint ktoś zrobił, ale trza nabyć solidniejsze narzędzia i ponowić atak

"Szanuj zieleń i ty możesz zostać ...partyzantem"
raczej w uazie gazik w standarcie sprzegielek nie mial

Miał. Tyle że w wersji M (Gaz69M i 69AM). A w Gaz69 i 69A półośki były połączone na stałe.
To nawet małe dzieci wiedzą

Tu jest połączenie stałe:
http://www.gaz69.ru/gallery/displayimag ... 178&pos=13
A tu sprzęgiełko:
http://www.gaz69.ru/gallery/displayimag ... =57&pos=10
"Leśny potwór."