bak
Moderator: Student
- gÓral świętokrzyski
- Kontaktowanie:
gÓral świętokrzyski pisze: Zbiorniki są wymienne miedzy sobą bo wlew jest umieszczony centralnie na środeczku. Więc nie ma znaczenia który jest lewy a który prawy
Wymiary idealnego zbiornika to 90-60-90ale lepiej go sadzać w kabinie

Władek - Kraków
- gÓral świętokrzyski
- Kontaktowanie:
Zaraz ide do składu mego złomu i sobie zobacze jak to z tymi zbiornikami jest!!
Zawsze jak zarzucałem zbiornik na samochód to sie nie zastanawiałem czy ten jest akurat lewy czy prawy.
Albo fartem trafiałem
albo faktycznie to jest specyficzna odmiana "świetokrzyskich zbiorników"
Jak wróce i się okaże , że sie myliłem i , że tu kasztanie post głupotami to w ramach pokuty założe lewy zbiornik na prawą strone w uazie
Zawsze jak zarzucałem zbiornik na samochód to sie nie zastanawiałem czy ten jest akurat lewy czy prawy.
Albo fartem trafiałem

Jak wróce i się okaże , że sie myliłem i , że tu kasztanie post głupotami to w ramach pokuty założe lewy zbiornik na prawą strone w uazie

I co myślicie, że nie ma szans aby weszły tam gdzie w Uazie były orginalnie ( czyli pod progami)? Ja dość poważnie przerabiam samochód, a przedewszystkim mam w nim ramę od UAZ-a (jak również większość podzespołów).wupasek pisze: a co do pytania odnosnie gaziora to pewnie do gaza wejda.. pytanie tylko gdziena pake powinny sie zmiescic
Gaz, Gaz, jeszcze raz gaz.
- paranoic_killer
Stary skoro nawet rame masz uazowską to co tam zostało z gaza??? Wg mnie to bez motania zbiorniki nie wejdą do zwykłego gza- tu nie mam pojęcia! P.S. A nie lepiej przerobić sobie uaza na fajnego upalacza, niż tak modzić??
Żółw się rusza...
był XJ 2.5 + LPG + 30" MT + 2"
jest JK 3.8 + 33" + snorkel...
- gÓral świętokrzyski
- Kontaktowanie:
Zgadza się, wszystko się zgadza, ale jak się kupuje górę części zamiast auta , to się robi z tego co się ma. No i już w sumie jestem w dość dalekim stadium z robieniem mojej zmoty. No i właśnie pojawił się problem z Bakiem. Przygotowałem wszystko do wstawienia baku od skody( bo taki miałem akurat pod ręką). Ale jak się doczytałem, że to ma 25 litrów pojemności zrezygnowałem z tego pomysłu. Odrazu zaznaczam, że mam Diselka bo na orginalnej benzynie to w terenie przy ostrym upalaniu to nawet 100 km-trów bym nie zrobił na tym bakuparanoic_killer pisze:Stary skoro nawet rame masz uazowską to co tam zostało z gaza??? Wg mnie to bez motania zbiorniki nie wejdą do zwykłego gza- tu nie mam pojęcia! P.S. A nie lepiej przerobić sobie uaza na fajnego upalacza, niż tak modzić??

Wracając jednak do Baków od Uaza to można łatwo zobrazować możliwość montażu w mojej zmocie. Rama jak już pisałem Uazowa więc wiecie mniej więcej jakiej jest wysokości. A na ramie może o wysokość poduch mocujących jest płasko położona podłoga budy z gaza. Gdybym znał dokładnie rozmiary baku mógłbym sprawdzić czy się zmieszczą do tej zmoty.

Gaz, Gaz, jeszcze raz gaz.
- paranoic_killer
- paranoic_killer
Cóż ja nigdy zbiornika na pace nie montowałem, ale wiele osób tak robi więc po pierwsze sądze że z tymi przechyłami to środek ciężkości zbytnio się nie podnosi- zresztą zawsze można zrobić zbiornik bardziej plaskaty niż uazowski- znaczy o większej powierzchni lecz niższy. Jesli chodzi o smrodek to jeśli jest szczelny to nie powinno byc problemu, no i zawsze wlew można zrobić na zewnątrz i elegancko doprowadzić rurką do zbiornika. Gdybym miał robić upalacza to właśnie tak bym zrobił- zbiornik pomiędzy nadkola idealnie nad tylną osią i wlew wyprowadzony na zewnątrz. Zreszta nawet z takim zbiornikiem pow ładunkowa nie musi się znacząco ograniczać- niski i rozległy zbiornik- to by było niezłe! Taki mój ambitny wymysł- dorzucajcie kolejne sugestie!
Żółw się rusza...
Władek nie wiem ile masz Uaza i jak nim jeździsz (choć z tego co czytam to remontujesz
) ale ja mam swojego dopiero rok (i może dlatego że jako młody i niedoświadczony miewam ciężką nogę w terenie [nauka
]) ale już zdarzyło mi się obetrzeć bakiem o ziemie, nie wspominając już o odgłosie kamyków uderzających w ten właśnie wspomniany.. dlatego wg mnie paka może być dobrym i bezpieczniejszym miejscem na zbiornik pod warunkiem odpowiedniego wykonania oczywiście..
@paranoic -trzebaby to wymierzyć i rozrysować ale pomysł niezły (podnieść nieco poziom podłogi)

@paranoic -trzebaby to wymierzyć i rozrysować ale pomysł niezły (podnieść nieco poziom podłogi)

przyczajony Uaz, ukryty mercedes 
GG 141-99-54

GG 141-99-54
- paranoic_killer
Władku sądze ze jeśli taki zbiornik zrobi dobry fachowiec to będzie on dużo bezpieczniejszy niż standardowe pod podłoga! Taki szczelny zbiornik z wlewem na zewnątrz- twierdze że jest absolutnie bezpieczny! W rajdówkach (plaskaczach) też się zbiorniki pakuje do środka, do bagażnika! Zresztą chyba niedopałków nie rzucasz na pake?? 

Żółw się rusza...