Ciężarowy czy osobowy ?

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
P.H.
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Ciężarowy czy osobowy ?

Post autor: P.H. » śr wrz 14, 2005 4:45 pm

Witam !

Mam pytanie głównie do osób które mają zarejestrowane swoje maszyny jako ciężarówki. Chodzi o to czy będę musiał płacić podatek od środków transportu jeżeli zarejestruje uaza jako ciężarowy ?

Która opcja jest lepsza ciężarowy czy osobowy, jakie są plusy i minusy?
Wiem że OC w przypadku ciężarowych jest niższe ale jeżeli trzeba płacić ten podatek to może wyjść na to samo albo i gorzej.

Awatar użytkownika
Slawquu
Kontaktowanie:

Post autor: Slawquu » śr wrz 14, 2005 5:40 pm

nie placi sie zadnego podatku...rejestruj bez obaw jako ciezarowy
UAZina 469 B+G, Gazik 63 3,1D Vauxhall Frontera 2.2 16V
Troche sie nazbierało gratów...

Awatar użytkownika
cichy

Re: Ciężarowy czy osobowy ?

Post autor: cichy » śr wrz 14, 2005 5:45 pm

P.H. pisze:Witam !

Mam pytanie głównie do osób które mają zarejestrowane swoje maszyny jako ciężarówki. Chodzi o to czy będę musiał płacić podatek od środków transportu jeżeli zarejestruje uaza jako ciężarowy ?

Która opcja jest lepsza ciężarowy czy osobowy, jakie są plusy i minusy?
Wiem że OC w przypadku ciężarowych jest niższe ale jeżeli trzeba płacić ten podatek to może wyjść na to samo albo i gorzej.
Te podatki o ktorych gdziesz slyszales obowiazuja samochody ciezarowe o dopuszczalnej masie calkowietej wiekszej niz 3,5 tony. Wiec spokojnie zarejestruj na ciezarowy :wink:

Awatar użytkownika
danielpoz

Post autor: danielpoz » śr wrz 14, 2005 5:59 pm

a kto wystawi ci homologacje ze auto jest ciezarowe i na jakiej podstawie?
Jeep ZJ-zagazowany(byl)!!! Ford Explorer z gazem hehehehe
guma AT 32" a w gore ponad 2" :)

Awatar użytkownika
kuki469

Post autor: kuki469 » śr wrz 14, 2005 7:05 pm

poszedłem do urzędu powiedziałem że ma być cieżarowe i tyle :D
ale to było kawałek czasu nie wiem jak teraz

Awatar użytkownika
kubas

Kontaktowanie:

Post autor: kubas » śr wrz 14, 2005 7:09 pm

danielpoz pisze:a kto wystawi ci homologacje ze auto jest ciezarowe i na jakiej podstawie?
generalnie na cholere homologo.. jak poszedłem przerejestrować to mi np. tylko ciężarowego facet chciał zrobić bo ma wpisaną dopuszczalną ładowność.. a same przeróbki (co sprowadza się do przerejestrowania) jak już jest osobowy to no cóż.. pamiętaj jak nazywa się kraj w którym żyjesz..
przyczajony Uaz, ukryty mercedes :)21
GG 141-99-54

Awatar użytkownika
Tomek_B

Post autor: Tomek_B » śr wrz 14, 2005 7:31 pm

Ja proponuję zarejstrowaćjako zabytkowy. Płaci się za niego dużo mniej tylko musi miećodpowiedni wiek.
GyGy 5479591

Uaz 469 B

szymon milimetr

Post autor: szymon milimetr » śr wrz 14, 2005 7:40 pm

Tomek_B pisze:Ja proponuję zarejstrowaćjako zabytkowy. Płaci się za niego dużo mniej tylko musi miećodpowiedni wiek.
Witam. Zrejestracja jako samochod zabytkowy nie jest tak latwo. Auto musi miec odpowiedni wiek i opinie rzeczoznawcy o stanie pojazdu i musi tez byc chyba 60% orginalu. tak ze nie wiem czy gra jest warta swieczki. Pozdrowienia
cale zycie z wariatami

Awatar użytkownika
P.H.
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: P.H. » śr wrz 14, 2005 8:21 pm

nie placi sie zadnego podatku...rejestruj bez obaw jako ciezarowy
Te podatki o ktorych gdziesz slyszales obowiazuja samochody ciezarowe o dopuszczalnej masie calkowietej wiekszej niz 3,5 tony. Wiec spokojnie zarejestruj na ciezarowy
To bardzo dobra wiadomość, tak m się wydawało że uaza to nie dotyczy ale wolałem się upewnić :D
a kto wystawi ci homologacje ze auto jest ciezarowe i na jakiej podstawie?
Jak poszedłem na stację diagnostyczną to gość od razu mi powedzał że "uazy zawsze były jako ciężarowe" i nie opłaca się rejestrować jako osobowy bo są większe opłaty, tylko nie był w stanie odpowedzieć na pytanie o tym podatku.
Ja proponuję zarejstrowaćjako zabytkowy. Płaci się za niego dużo mniej tylko musi miećodpowiedni wiek.
No to w moim przypadku na raze nie da rady (83 rok). Autko musi mieć chyba 25 lat na weterana szos.

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » śr wrz 14, 2005 8:50 pm

Jeśli masz możliwość rejestrowania jako ciężarowy to rejestruj. Ja mam jako ciężarowy i żadnych dodatkowych podatków nie płacę, a OC jest ok 50% niższe w porównaniu z osobówką - mój pierwszy uaz był rej. jako osobowy i nigdy nie miałem kasy, żeby zapłacić OC w jednej racie :)3
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.

Niva'94

Post autor: Niva'94 » czw wrz 15, 2005 8:00 am

Awatar użytkownika
stef

Kontaktowanie:

Post autor: stef » czw wrz 15, 2005 1:33 pm

Ja mam od 5 lat jako ciezarowo osobowy (600km+2 osoby lub 6 osob) i nie ma zadnego problemu. Nikt mnie nie prosil nigdy o homologacje ani inne oplaty. OC o wiele tansze - tylko niedawno kobita w samopomocy mi tlumaczyla ze sie zmienily przepisy i nie mozna ponoc ubezpieczeac takich aut jako ciezarowe - zazadala 647zl za ubezpieczenie, wiec zadzwonilem do innej firmy i w tej samej samopomocy, ale juz posrednik ubezpieczyl mi auto jako ciezarowe - 505zl razem z nw.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r

Awatar użytkownika
Kaktus

Post autor: Kaktus » pt wrz 16, 2005 11:45 am

homologacja jest wymagana jeśli auto jest pojazdem zarobkowym i chcesz robić odpisy podatku paliwo naprawy itd. w PZU jest spora zniżka bo kwota do zapłaty naliczana od ładowności a nie pojemności silnika dodatkowo można sie dogadać o zniżkę za wiek pojazdu właśnie płaciłem jedną ratę 147zl za pół roku na Muscela ale mam max zniżek a w PZU mają kilka stref opłat Polska centralna najdrożej

pooweck
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pooweck » pt wrz 16, 2005 1:44 pm

[quote="Niva'94"]A może jako specjalny?
http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=7824[/quote
TYLKO !! !! !! :)2 :)2 :)2 :)2

Awatar użytkownika
Altegradius
Kontaktowanie:

Post autor: Altegradius » pt wrz 16, 2005 8:54 pm

Kaktus pisze:homologacja jest wymagana jeśli auto jest pojazdem zarobkowym i chcesz robić odpisy podatku paliwo naprawy itd.
prawie :)2
teraz na stacji diagnostycznej stwierdzaja czy auto ciezarowe jest rzeczywiscie ciezarowe...
wczesniej to sprinter dla Urzedu Skarbowego nie byl ciezarowy bo nie mial polskiej homologacji, na szczescie zniesli ten bezsens.
danielpoz pisze:a kto wystawi ci homologacje ze auto jest ciezarowe i na jakiej podstawie?
jw
oczywiscie mowa o aucie wczesniej zarejestrowanym jako ciezarowy,
bo z ciezarowki mozna latwo zrobic osobowy gorzej odwrotnie..

Ram
Green Hornet

don't get stuck, drive like fuck!

http://www.turystyka4x4.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”