Weteran
Moderator: Student
Weteran
Witam.
szukalem na forum ale nie znalazlem...wiec
W jaki sposob moge zarejestrowac uaza, i czy wogole moge, jako weterana lub zabytkowy?
Mam autko z 79roku, jedynie co wymienilem to siedzenia - reszta to orginal.
Jak sadzicie warto? jakie moge miec z tego plusy??
Z gory dzieki za odpowiedz, bo nie moge znalezc nic na ten temat.
W jaki sposob moge zarejestrowac uaza, i czy wogole moge, jako weterana lub zabytkowy?
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r
UAZ'79 - sprzedany
Re: Weteran
hmm na zabytek nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że dany model nie powinien być produkowany od iluś lat a nie konkretny egzeplarz, ale może się mylęstef pisze:Witam.
mylicie zabytek i "weterana szos"stef pisze:Dokladnie - musi miec 15lat - wlasnie wyczytalem w przepisach.
Ub40 - a jaka to jest znizka?? Ja mam tylko 50% za bezszkodowy i cos tam za kontynuacje i za jednorazowa wplate
pierwsze określenie pochodzi z urzędu komunikacji i oznacza auto mające ileś tam lat i NIE PRODUKOWANE przez ileś tam
lub też w wyjątkowe (powód nadużyć w czasach ceł:):):) )wtedy nie musi spełniać pierszego warunku-charakteryzuje się żółtymi blachami
"weteran szos" to określenie rodem z polisy Pewnego Złodziejskiego Ubezpieczyciela i oznacza pojazd który skończył 25 lat i ma dostać zniżkę 50 % plus jakieś za tzw bezszkodowość
Na zabytek nie ma większego sensu rejestrować. Wogóle raczej się nie da ponieważ żaden rzecoznawca nie stwierdzi że wykły 469b to auto nadające się na zabytek.
Plusy rejestracji na zabytek to:
- wymagany tylko jeden przegląd techniczny przy rejestracji, potem można zapomnieć
- możłiwość wykupienia sobie czasowego OC, np na 2 tygodnie w dogodnym terminie
- ładne żółte blachy
Minusem jednym wielkim jest to że autko jest wpisywane do Krajowego Rejestru Zabytków i łape na nim kładzie jakis główny konserwator zabytków. Bez jego zgody nie można nic przy aucie zmieniać. Dospawanie bylejakiego pierdoelementu to już przestępstwo - niszczenie polskiego dorobku kulturowego
Po prostu UAZ jest traktowany na równi np. z obrazami Matejki
Zapomnij o robieniu czegokolwiek z nim jak sprzedaż czy przeróbki bez wiedzy koserwatora
Natomiast weteran szos to wewnętrzne określenie w PZU, na samochody które w dniu opłacania stawki mają skończone 25 lat dostajesz 50% zniżki.
Jeśli chodzi Tobie o niskie OC to najlepiej mieć takiego weterana, zarejestrowanego na ciężarówke, bo od tego jest mniejsza stawka wyjściowa i do tego jełsi Ty masz mniej niż 25 lat to dla ciężarówek nie robią wzwyżki 20% za wiek.
Innym wyjściem jest udanie się do rzecoznawcy (ewentualnie z flaszką
) i zrobienie sobie pojazdu specjlanego, wtedy stawka podstawowa OC to już naprawde smieszne grosze

Plusy rejestracji na zabytek to:
- wymagany tylko jeden przegląd techniczny przy rejestracji, potem można zapomnieć
- możłiwość wykupienia sobie czasowego OC, np na 2 tygodnie w dogodnym terminie
- ładne żółte blachy

Minusem jednym wielkim jest to że autko jest wpisywane do Krajowego Rejestru Zabytków i łape na nim kładzie jakis główny konserwator zabytków. Bez jego zgody nie można nic przy aucie zmieniać. Dospawanie bylejakiego pierdoelementu to już przestępstwo - niszczenie polskiego dorobku kulturowego

Po prostu UAZ jest traktowany na równi np. z obrazami Matejki

Natomiast weteran szos to wewnętrzne określenie w PZU, na samochody które w dniu opłacania stawki mają skończone 25 lat dostajesz 50% zniżki.
Jeśli chodzi Tobie o niskie OC to najlepiej mieć takiego weterana, zarejestrowanego na ciężarówke, bo od tego jest mniejsza stawka wyjściowa i do tego jełsi Ty masz mniej niż 25 lat to dla ciężarówek nie robią wzwyżki 20% za wiek.
Innym wyjściem jest udanie się do rzecoznawcy (ewentualnie z flaszką

Poduszkowiec master 
http://www.gdansk4x4.pl

http://www.gdansk4x4.pl
Ubezpieczałem swojego w maju u Powszechnie Znanego Ubezpieczyciela. Tylko ten ubezpieczyciel uznaje coś takiego jak weteran w stawce -50%. Auta zarejestrowanego jako ciężarowy nie można teoretycznie ubezpieczyć jako weterana, bo ich wewnętrzne przepisy na to chyba nie pozwalają. Moja agentka pogadała z przełożonymi i udało się.
"Szanuj zieleń i ty możesz zostać ...partyzantem"
(maksz powiedział) "...to wszystko zalezy od pani w okienku. u mnie nie mozna ciezarowego zrobic na weterana. a u innej pani w innym okienku wogule nie mozna dostac weterana...."
tak własnie jest to zalezy od pani w okienku czy ci da weterana czy nie . Ja ubezpieczałem rok temu
Junaka
i znajoma mojego ojca sama mówiła że ona mi daje weterana ale jak by niechciała to niemam żadnego obowiązku dać .
mój uaz jest z 76r. mam go zarejctrowanego jako ciężarowo osobowy (7miejsc)
i jeszcze jako weteran ((50%)+ful zniżek ojca
).
ja bym się w zabytki nie pchał duże koszta ,
ale każdy zrobi jak uwarza.
pozdrawiam
tak własnie jest to zalezy od pani w okienku czy ci da weterana czy nie . Ja ubezpieczałem rok temu

mój uaz jest z 76r. mam go zarejctrowanego jako ciężarowo osobowy (7miejsc)
i jeszcze jako weteran ((50%)+ful zniżek ojca

ja bym się w zabytki nie pchał duże koszta ,

pozdrawiam
sanders - nie weteran a zabytkowy jest wtedy gdy ma 25 lat, nie produkuja go od 15 lat. Zreszta co do zabytkow to poczytaj w Prawie o Ruchu Drogowym. Ja przeczytalem i juz wiem.
Tylko nie wiedzialem co to jest ten weteran, no ale szanowne gfrono kolegow mi juz naswietlilo sprawe i zaluje teraz ze sie pospieszylem i na ten rok juz ubezpieczylem autko znowu a hdi samopomoc - 505zl razem z nw. Moze w PZU bylo by taniej jak bym zalatwil weterana.
Bardzo dziekuje wszystkim za naswietlenie sprawy za rok bede o tym pamietal.
Tylko nie wiedzialem co to jest ten weteran, no ale szanowne gfrono kolegow mi juz naswietlilo sprawe i zaluje teraz ze sie pospieszylem i na ten rok juz ubezpieczylem autko znowu a hdi samopomoc - 505zl razem z nw. Moze w PZU bylo by taniej jak bym zalatwil weterana.
Bardzo dziekuje wszystkim za naswietlenie sprawy za rok bede o tym pamietal.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
UAZ'79 - sprzedany
maksz pisze:to wszystko zalezy od pani w okienku. u mnie nie mozna ciezarowego zrobic na weterana. a u innej pani w innym okienku wogule nie mozna dostac weterana....pooweck pisze:Laski żadnej nie robią-przecież cieżarówki też mogą być weteranami szos...

Uaz 2.4D-> 2.3 Evo2 -> Discovery 97' -> Subaru Impreza 96' ,GT 98' -> Jeep ZJ
Weteran, to tylko ukończone 25 lat
. Nic więcej.
Tak to jest, że co człowiek w ubezpieczalni, to inne podejście do tematu.
Jak dla mnie powinni stworzyć osobne ubezpieczenie dla ruskich 4x4 i powinno ono wynosić 1 zł rocznie, czego sobie i innym życzę

Tak to jest, że co człowiek w ubezpieczalni, to inne podejście do tematu.
Jak dla mnie powinni stworzyć osobne ubezpieczenie dla ruskich 4x4 i powinno ono wynosić 1 zł rocznie, czego sobie i innym życzę

"Szanuj zieleń i ty możesz zostać ...partyzantem"
wyszly przepisy dotyczące oplat OC i czasowego ubezpieczania pojazdów jezelibeztroski pisze:Coś więcej proszę z tymi nowymi przepisami.p69k pisze:a ja opłacam Gaza czasowo kiedy chce (według nowych przepisów)
a;..................
b;.................
c;.................
d; pojazd historyczny
a pojazd historyczny to :
a; pojazdzabytkowy w rozumieniu przepisów - prawo o ruchu drogowym
b; pojazd wpisany do księgi inwentaza muzealiów
c; pojazd mający co najmniej 40 lat
======================
d; pojazd mający co najmniej 25 lat i uznany przez rzeczoznawce za pojazd unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla histori motoryzacji (żułte tablice)
i jak narazie w mojej okolicy urzędasy tego nie znają (no zapoznałem ich)
to ja
67,69, m-72, bmw r35,willys
67,69, m-72, bmw r35,willys
a ja się teraz ubezpieczam chyba w samopomocy albo w czymś podobnym, bo mi korzystniejsze warunki przedstawili niż u złodzieji. Mam tam tez zniżkę za wiek auta. Trzeba iśc i pogadać.
Kacper, odnośnie tego że nie można nic przy zabytku grzebać, to nie jestem tego taki pewien. Możesz grzebać, tylko żeby nikt o tym się nie dowiedział
. Ja się zastanawiałem nawet, czy swojego muscela nie zzabytkować.
A możecie powiedzieć coś więcej o pojazdach specjalnych, bo mój jest bardzo specjalny- pojazd specjalnej troski. Ale czy z tego powodu mogę mieć jakieś korzyści? Bo przyznam że mnie zżera OC i mam tego już kurewsko dosyć. Zamiast kupić opony, ja muszę opłacić OC.
Kacper, odnośnie tego że nie można nic przy zabytku grzebać, to nie jestem tego taki pewien. Możesz grzebać, tylko żeby nikt o tym się nie dowiedział

A możecie powiedzieć coś więcej o pojazdach specjalnych, bo mój jest bardzo specjalny- pojazd specjalnej troski. Ale czy z tego powodu mogę mieć jakieś korzyści? Bo przyznam że mnie zżera OC i mam tego już kurewsko dosyć. Zamiast kupić opony, ja muszę opłacić OC.