elementy kolumny

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
cykor

elementy kolumny

Post autor: cykor » czw paź 20, 2005 11:41 am

Wszystkie instrukcjie do ktorych udalo mi sie dotrzec pokazuja to:

http://www.auto-gryf.com.pl/Podzespo3y/ ... iczej.html

a u mnie jest inaczej. Nie mam zadnych fotek wiec opisze. U mnie nie ma zadnego polaczenia przegubowego, zadnego krzyzaka. Po prostu sztywno siedzi. Moje pytanie jast takie: czy to radziecka mysl techniczna (czyli taka seria wyszła z fabryki), czy to samorodek moich poprzednikow?
Jedynym dowodem, że istnieje jakaś pozaziemska INTELIGENCJA, jest to, że się z nami nie kontaktują.

ub40

kolumna

Post autor: ub40 » czw paź 20, 2005 11:44 am

to jest radziecka konstrukcja, tak bylo w starszych modelach
UniformBravo40
Volvo 855 tdi

Awatar użytkownika
Dragunov

Kontaktowanie:

Post autor: Dragunov » czw paź 20, 2005 12:14 pm

ja to na fiatowska kolumne zrobilem.. bo tamta sie rozsypala..
no limits,no rules,no roads
4runner 1st gen. '88

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » czw paź 20, 2005 3:31 pm

cykor ten twoj uaz to musi byc wiekowy bo stare typy przekladni to robili do jakis poczatkow lat 80-tych :wink:
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień

Awatar użytkownika
stef

Kontaktowanie:

Post autor: stef » pt paź 21, 2005 7:03 am

Masz kolumne i przekladnie sprzed 81 roku. Ja mam taka sama, czyli bez przegubowego lacznika pomiedzy przekladnia a kolumna.
Sprawa wyglada tak, ze jak chcesz wyjac przekladie to musisz wyjmowac cala kolumne - niestety.
Te na rysunku pochodzacego z katalogu czesci z Autogryfu to nowsza konstrukcja, robili takie po 81 roku. W tym samym katalogu jest rowniez rozrysowana przekladnie kierownicza starego typu, taka jak ty i ja mamy w naszych wiekowych sprzetach.
MOj uaz jest z 79 roku.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r

Awatar użytkownika
cykor

Post autor: cykor » pt paź 21, 2005 11:43 am

Bart03 pisze:cykor ten twoj uaz to musi byc wiekowy bo stare typy przekladni to robili do jakis poczatkow lat 80-tych :wink:
stef pisze:Masz kolumne i przekladnie sprzed 81 roku. Ja mam taka sama, czyli bez przegubowego lacznika pomiedzy przekladnia a kolumna.
Sprawa wyglada tak, ze jak chcesz wyjac przekladie to musisz wyjmowac cala kolumne - niestety.
Te na rysunku pochodzacego z katalogu czesci z Autogryfu to nowsza konstrukcja, robili takie po 81 roku. W tym samym katalogu jest rowniez rozrysowana przekladnie kierownicza starego typu, taka jak ty i ja mamy w naszych wiekowych sprzetach.
MOj uaz jest z 79 roku. :wink:
W papierach napisali mu ze sie "urodzil" w '85 , tak ze w tym roku skonczyl 20 lat (oficjalnie), czyli powinno byc wszystko inaczej niz jest. Ot zagadka dlaczego. Moze mu co podmienili jak robil za niebieska "suke"? I ciagle jest niebieski.
Jedynym dowodem, że istnieje jakaś pozaziemska INTELIGENCJA, jest to, że się z nami nie kontaktują.

Awatar użytkownika
stef

Kontaktowanie:

Post autor: stef » pt paź 21, 2005 11:48 am

Fakt - to jest zagadka. :)
ale powiem ci ze nawet w autach z 84, lub 85 roku widzialem nie podwieszane pedaly, czyli wychodzace z podlogi - jak w moim... choc teoria glosi ze juz w 81 roku uaza zmodyfikowano i zrobiono podwieszane pedaly i dwusekcyjna pompe hamulcowa.

Ale moze jakas sztuka gdzie sie platala pare lat zanim dotarla do Polski :)
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » pt paź 21, 2005 5:16 pm

Wiszące pedały pohjawiły się w '85 r, jak są w starszym to najpewniej motane. Ok. '81 prawdopodobnie pojawiły się amory teleskopowe i prostokątne lampy z tyłu. Miałem kiedyś uaza z '84 i amory miał teleskopowe, a pedały stojące, znajomy miał takiego samego.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.

Awatar użytkownika
stef

Kontaktowanie:

Post autor: stef » pt paź 21, 2005 6:54 pm

Przyznam ze w tym wzgledzi eilu ludzi tyle teorii kiedy i co wprowadzono... tak wiec nie bede sie spieral bo pewnie i ty rowniez masz racje. tak wiec temat dot. kiedy i co wprowadzono - zamkniety. Przynajmniej jak dla mnie, bo jak pisze - spor o to jest calkiem niepotrzebny
A jesli chodzi o kolumne kierownicza to moze po prostu ktos zmienial i mial tylko stary typ... tu nie dojdziesz ladu...
moze za 50 lat bede mowili ze w polsce produkowali uazy z silnikiem od Beczki... :)
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany

Awatar użytkownika
Przemekslaw

Kontaktowanie:

Post autor: Przemekslaw » sob paź 22, 2005 2:27 pm

Mam syfa z '79 roku i ma on przekładnie z krzyżakiem.... pedałów podwieszanych oczywiście nie... rosjanie sie motali chyba w tych fabrykach :-?
XJ 2.1 TD :)21

MudMasters 4x4
Przygoda 4x4

Awatar użytkownika
Dragunov

Kontaktowanie:

Post autor: Dragunov » sob paź 22, 2005 2:47 pm

Przemekslaw pisze:Mam syfa z '79 roku i ma on przekładnie z krzyżakiem.... pedałów podwieszanych oczywiście nie... rosjanie sie motali chyba w tych fabrykach :-?
nie oni tam pili :)21 ale psst to tajeminca :D
no limits,no rules,no roads
4runner 1st gen. '88

Awatar użytkownika
Przemekslaw

Kontaktowanie:

Post autor: Przemekslaw » sob paź 22, 2005 3:14 pm

heheheheheh... u nas też piją.. dlatego powstały Honkery :lol: :lol: ( ps. Honkerowcy bez urazy) :wink: :wink:
XJ 2.1 TD :)21

MudMasters 4x4
Przygoda 4x4

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”