pedaly i nie tylko

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
drager
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

pedaly i nie tylko

Post autor: drager » wt lis 29, 2005 3:22 am

Kolega zalatwia mi UAZa z armi. Zanim go kupie, powiedzcie mi czy są i czym sie roznia modele UAZa. staralem sie poszukac na forum, ale ja nie znalazlem. noze gdzies jest,ale tego jest tyle... konkretnie chodzi mi o silniki, pedaly...
Pozdrawiam,
Marcin

hajdi

Post autor: hajdi » wt lis 29, 2005 4:08 am

z armi nieda sie zalatwic uaza sa w sprzedazy na przetargach w AMW.a jak zalatwi ci na lewo to go niezarejstrujesz.

Awatar użytkownika
kuki469

Post autor: kuki469 » wt lis 29, 2005 8:32 am

już to kiedyś pisałem ale...
amortyzatory - stare miały ramieniowe, lampy tylne, bardzo stare maską ( brak wycięć) , wlot powietrza( stare nie miały klapy otwieranej tylko taki głośnk po prawej), jak już sam wiesz pedały, są różnice w nadstawkach od wewnątrz.
Do tego jeszcze stelarz plandeki i zderzaki troszkę inne.

Awatar użytkownika
jac.uaz
Kontaktowanie:

Re: pedaly i nie tylko

Post autor: jac.uaz » wt lis 29, 2005 8:33 am

drager pisze:Kolega zalatwia mi UAZa z armi. Zanim go kupie, powiedzcie mi czy są i czym sie roznia modele UAZa. staralem sie poszukac na forum, ale ja nie znalazlem. noze gdzies jest,ale tego jest tyle... konkretnie chodzi mi o silniki, pedaly...
Starsze modele mają padał sprzęgła i hamulca w podłodze a co za tym idzie pompa hamulcowa jednoowodowa i sprzęgło mechaniczne. Głowice w starszych modelach mają prostokątne kolektory. Nowsze, mocniejsze mają okrągłe i podwieszane pedały.
GRUPA OFFROAD
UAZ 469 B

Awatar użytkownika
KUbutek
Kontaktowanie:

Post autor: KUbutek » wt lis 29, 2005 8:55 am

Chłopie dobrze się zastanów. Wiesz jak w armii jest : sztuka jest sztuka ;-)
Kumpel w Koszalinie robił w warsztatach i opowiadał jak przygotowywali auta na przetargi - wszystko co jeszcze było w miarę było podmieniane i szło do ludzi za flaszeczkę lub dwie . :)

Awatar użytkownika
kuki469

Post autor: kuki469 » wt lis 29, 2005 9:39 am

hehehe
u nas było tak
Pułkownika wozili pięknym uazem: grill, plastik buda itp. Ale przyszły smutne czasy i Uaza trza było zamienić na Honkera. Pułkownik był bardzo przywiązany do swojego Uazika i niechciał się z nim szybko żegnać. Więc wpadł na plan żeby na czas wizyty komisji z AMW Uazika rozebrać. Jak pomyślał tak szweje zrobili. Z uaza zostały zwłoki. Komisja była, wyceniła. Potem przybywali kupcy oglądali i kręcili nosem.
Na przetargu nasz Pułkownik licytował i licytował aż wygrał. Wielkie było jego szczęście z wygranej. W te pędy udał sie do jednostki i szwejki Uazika złożyły. Znów był piekny i kompletny.
Jakieś 2-tyg później Uazik był wystawiony w AutoGiełdzie Śląskiej za 8tys

1BSap Brzeg

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » wt lis 29, 2005 9:53 am

Z Uazami z AMW jest teraz różnie - zajeżdzone trupy są sprzedawane na przetargach publicznych. Pozostałe sprzedawane są w obrocie koncesjonowanym - te z reguły są w dobrym stanie i kompletne (najwięcej jest ich po radiostacjach - ostatnio kupiłem karoserię od takiego, sam miód :D ) Przy zakupie z AMW warto też moim zdaniem sprawdzić numery ramy (o ile takie są czytelne) i numery silnika. Zeby potem nie usłyszeć od Pani Krysi z AMW - a co to mnie obchodzi...

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » wt lis 29, 2005 6:37 pm

Wiszące pedały od 1985, amory teleskopowe ok. '80, odwrócone wieszaki przednich resorów ok. 89, egzeplarza bez skrzeli na masce i klapy na podszybiu w woju się raczej nie spotka, tak miały najwcześniejsze modele ok. '73 (widziałem takiego tylko raz), grubszy stelarz plandeki i okrągłe kolektory - druga połowa lat 80-tych.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » wt lis 29, 2005 6:48 pm

Didymos pisze:Wiszące pedały od 1985, amory teleskopowe ok. '80, odwrócone wieszaki przednich resorów ok. 89, egzeplarza bez skrzeli na masce i klapy na podszybiu w woju się raczej nie spotka, tak miały najwcześniejsze modele ok. '73 (widziałem takiego tylko raz), grubszy stelarz plandeki i okrągłe kolektory - druga połowa lat 80-tych.
Ostatnio w firmie Motodemont pod Poznaniem stoi na sprzedaż kilka sztuk uazów - wszystkie po radiostacjach, w dobrym stanie - i wszystkie 73 - 75 rocznik. (bez skrzeli, centralnego wiatrołapu, starymi tylnymi narożami - aż miło popatrzeć :D ) Ceny jednak dość wysokie od 7 tys zł.

pioterok
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pioterok » śr lis 30, 2005 3:01 pm

Rozwińcie trochę temat - " odwrócone wieszaki przednich resorów ok. 89".

PiotreK

Awatar użytkownika
drager
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: drager » śr lis 30, 2005 5:37 pm

hajdi pisze:z armi nieda sie zalatwic uaza sa w sprzedazy na przetargach w AMW.a jak zalatwi ci na lewo to go niezarejstrujesz.
Nie zalatwia "zalatwia", tylko z przetargu. zalatwic, mialem na mycli znalezienie i staniecie do przetargu w moim imienu...
Pozdrawiam,
Marcin

Awatar użytkownika
drager
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: drager » śr lis 30, 2005 5:44 pm

Bardzo Wam dziekuje.
Pozdrawiam,
Marcin

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » śr lis 30, 2005 6:19 pm

pioterok pisze:Rozwińcie trochę temat - " odwrócone wieszaki przednich resorów ok. 89".

PiotreK
Starsze modele uazów miały wieszaki przednich resorów umieszczone "przed" resorem tak, jak i gazik w mnowszych wieszaki były montowane "za" resorem tak samo jak w tylnym resorze, tak mają np. muscel, lr seria. Fabryka zaczęła wypuszczać takie modele ok. 1989r.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”