LPG-w uazie
Moderator: Student
LPG-w uazie
pytanie jest proste,kto ma jakieś doświadczenia z modyfikacją mieszalników do gazu .Co lepiej stosować (chodzi mi o uaza....)mieszalniki palnikowe,rurkowe,czy może "wwiertki",zaznaczam że chodzi mi wyłącznie o uaza,pytam ponieważ" monterzy gazownicy " zrobili manianę którą trzeba koniecznie poprawić.....
- Telesfor11
-
Ja mam wwiertki i różnica benzyna/gaz jest nie wielka. Ostatnio robiłem przegląd reduktora i nie mogę stwierdzić dokładnie jak jest z parametrami bo jeszcze zimowa aura. Ale przyspieszenie porównywalne, przed przeglądem reduktora prędkość maksymalna (czyli maksymalne obroty silnika) była mniejsza. A wkręca się bardzo ładnie.
No ale jak wspomniałem wyżej nie miałem u siebie nigdy palnika, więc o różnicach nie powiem.
No ale jak wspomniałem wyżej nie miałem u siebie nigdy palnika, więc o różnicach nie powiem.
"[..] to trzeba kupic i uleczyc ..."
w moim przypadku zastałem taki stan rzeczy;na gażniku k-131,palnik po prostu położony na kawałku gumy,przykryty blachą filtra,w którym to filtrze wywiercono dziurę,aby przepuścić kolanko doprowadzające gaz do miksera......wszystko to nieszczelne i latające we wszystkie strony świata,mało tego, bo przez to że jest nieszczelny o podciśnieniu można pomarzyć
.....każdy wie że otwory wprowadzające LPG do układu dolotowego powinny być umieszczane wstrefie największego podciśnienia......
tu akurat wydaje mi się że jest ok.

....mysle ze to moze byc wina podlaczenia instalacji albo reduktora,
tu akurat wydaje mi się że jest ok.
.....masz jakieś fotki swojej instalacji(wwiertki)własnym doświadczeniem się nie posłużę, bo nie miałem porównania. Ale słyszałem że mimo wszystko wwiertki sa najskuteczniejsze.

Fazi, wiesz jak wygląda "fajka" doprowadzająca powietrze do Jikova w Żuku???
Jak mam w takiej "fajce" centralnie nad gardzielą wprowadzoną rurke fi 8 i wydawało by się że powinna schodzić głęboko by korzystać z podciśnienia w gardzieli ale ona ma ok. 1 cm i całe podciśnienie wytwarza mokry filtr od Merca w123.
Z reduktorem Lovato sterowanym podciśnieniowo, działa to wyśmienicie.....
Może na gażnik UAZa da się wykombinować podobną fajke i wywalic oryginalny filtr powietrza, który i tak jest podobno do "dupy", a do Mercowego dorobienie np. snorkela jest latwe....
Jak mam w takiej "fajce" centralnie nad gardzielą wprowadzoną rurke fi 8 i wydawało by się że powinna schodzić głęboko by korzystać z podciśnienia w gardzieli ale ona ma ok. 1 cm i całe podciśnienie wytwarza mokry filtr od Merca w123.
Z reduktorem Lovato sterowanym podciśnieniowo, działa to wyśmienicie.....
Może na gażnik UAZa da się wykombinować podobną fajke i wywalic oryginalny filtr powietrza, który i tak jest podobno do "dupy", a do Mercowego dorobienie np. snorkela jest latwe....
UAZ 469, Vitara 1.6, Mercedes "beczka"