Za duzo oleju w silniku...
Moderator: Student
Za duzo oleju w silniku...
Wymieniałem wczoraj olej w syfie i jako ze nie mialem normalnych opakowań tylko pozyczyłem wiadro oleju z 200 l beczki nalałem troche za dużo do silnika (coś około 2 cm ponad stan na bagnecie) Teraz mam troche pietra bo cisnienie na liczniku po zapaleniu syfa (na korbe na razie bo nie dziala rozruch) od razu jest 2, a na ssaniu nawet 2,5 - boje sie troche czy nie wycisnie gdzie czego... Czy ktoś z Was przesadził kiedy z oliwą?? Myślicie ze trza teraz spuścić, do poziomu zalecanego na bagnecie?? Czy to wogole jest zagrozenie czy tylko lamentuje??
- chiquito83
- gÓral świętokrzyski
- Kontaktowanie:
ludu boski- jako ze głosy w dyskusji różne padały postanowiłem nie spuszczac, bo od przybytku głowa nie boli i pojechałem w teren- ciśnienie sie ustabilizowało, na poziomie 2,5 (az jestem zaskoczony) a ponadto pale go caly czas na korbe bo wyjalem rozrusznik- z nie malym trudem. Malo ze cisnienie na razie ok to nigdzie nie leje olejem- przed wyjazdem umyslem silnik zeby widziec co i jak - okazuje sie ze jak na razie jest gut
gÓral świętokrzyski pisze:
Wał ma być nad lustrem oleju bo inaczej spieni olej.
Jak bedzie go za dużo to wywali sznur
Radziecka motoryzacja zna takie przypadki
nie no chyba wał w oleju to jeszcze nie jest, ale jak jest to tak nie może być i olej trzeba zlać troche, bo kłopociki będą

no risk, no fun
uaz 300D

uaz 300D
masz tylko 2,5 na zimnym silnikunotbad pisze:ludu boski- jako ze głosy w dyskusji różne padały postanowiłem nie spuszczac, bo od przybytku głowa nie boli i pojechałem w teren- ciśnienie sie ustabilizowało, na poziomie 2,5 (az jestem zaskoczony) a ponadto pale go caly czas na korbe bo wyjalem rozrusznik- z nie malym trudem. Malo ze cisnienie na razie ok to nigdzie nie leje olejem- przed wyjazdem umyslem silnik zeby widziec co i jak - okazuje sie ze jak na razie jest gut

w sumie 1353 KM 
no replacement for displacement!

no replacement for displacement!
.....2,5 atm....na zimnym i 0,5 na gorącym..........czyli w normiemudder pisze:masz tylko 2,5 na zimnym silnikunotbad pisze:ludu boski- jako ze głosy w dyskusji różne padały postanowiłem nie spuszczac, bo od przybytku głowa nie boli i pojechałem w teren- ciśnienie sie ustabilizowało, na poziomie 2,5 (az jestem zaskoczony) a ponadto pale go caly czas na korbe bo wyjalem rozrusznik- z nie malym trudem. Malo ze cisnienie na razie ok to nigdzie nie leje olejem- przed wyjazdem umyslem silnik zeby widziec co i jak - okazuje sie ze jak na razie jest gut

mam 2,5 na zimnym na ssaniu a na ciepłym w terenie około 3
Czy istnieje jakis banalny (prosty) spoosób na sprawdzenie czy wał jest nad czy pod lustrem oleju??
Nadal nie ma wycieków nigdzie- silnik suchy- nawet w okolicach sznurka
Wciąż nie upuściłem mu krwii i jeżdże choć bardzo mało na duzej ilości oleju-
Czy istnieje jakis banalny (prosty) spoosób na sprawdzenie czy wał jest nad czy pod lustrem oleju??
- gÓral świętokrzyski
- Kontaktowanie:
Chłopaku, pofatyguj sie pod auto i upuść oleju tak żeby było zgodnie z miarką, generalna zasada jest taka jak opisali wyżej, jak przelejesz ponad stan to dość szybko wywala uszczelniacze i zaczyna sie z silnika po prostu lać, a naprawa tego to nie jest 10 minut tylko rozgrzebanie całego dołu silnika, niestety, te sznury zeby wymienić to trzeba wał zrzucić, czyli wyjąć też skrzynie biegów.notbad pisze:Czy istnieje jakis banalny (prosty) spoosób na sprawdzenie czy wał jest nad czy pod lustrem oleju??
Nie chce ci sie teraz poświęcić 10 minut, to za czas jakiś będziesz miał miesięczny remoncik, twój wybór
Krzysiek
Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...
Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...
Jak nie chcesz odkręcać korka to wsadz w miejsce bagnetu rurkę i zaciągnij olej. W ciągu pól godzinki zleci ci z litr do bulelki pod silnikiem.
Poziomu nie warto przekraczać bo wprawdzie się to wypali ale silnikowi nie pomoże.
2.5 na zimnym to trochę mało. Ja na zimnym mam pod 4 a na gorącym minimum 1
Poziomu nie warto przekraczać bo wprawdzie się to wypali ale silnikowi nie pomoże.
2.5 na zimnym to trochę mało. Ja na zimnym mam pod 4 a na gorącym minimum 1
poziom oleju
W silniku uaziora moze byc spokojnie okolo 7 litrow oleju i nic sie nie dzieje, no chyba ze kolega nalal z dziesiac to juz za duzo.
UniformBravo40
Volvo 855 tdi
Volvo 855 tdi