Wieszaki resorów - ile można wydłużyć???
Moderator: Student
Wieszaki resorów - ile można wydłużyć???
Witam Po wstawieniu silnika pojawił sie problem z odległością gruchy mostu od miski olejowej aby zwiększyć tą odległość mozna a) dodać pióra resorów b) wydłużyć wieszaki resorów??? Czy wie ktoś ile można wydłużyć wieszaki żeby było OK i zgodnie ze wszystkimi normami itp???? 

BYŁ ZMOTANY - UAZ 469B
OBECNIE MOTANY PYSIO - Pajero 2.5TD - 31''- lift 2,5 "- powoli motany
OBECNIE MOTANY PYSIO - Pajero 2.5TD - 31''- lift 2,5 "- powoli motany
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
Ale niewielkie, jak np. przedluzysz o 5cm, resor ma ponad metr dlugosci, to kat zmieni sie gdzies o 2 stopnie. Gorzej ze uaz nie ma panharda, czyli resor moze sie bujac na boki, czym dluzsze wieszaki tym bardziej. Troche mozna to zniwelowac wieszakami ze wspawana poprzeczka np. z plaskownika, zeby sie nie 'przekaszaly'.niemand pisze:Przedłuzenie samych wieszaków powoduje zmiane wyprzedzenia sworznia zwrotnicy, co ma wpływ na prowadzenie auta.
Pozdrawiam - Daniel (kiedyś YJ '91 2,5l, w planach co innego...)
Ja już bym wolał zrobić coś podobnego http://www.4x4.ee/rigs/kotkas/uaz469/mi ... /BA-13.JPG niż przedłużać wieszaki, poza tym jeśli wrzuciłeś jakiegoś ciężkiego diesla to dodanie 2 - 3 piór nie zaszkodzi, o rzeczach oczywistych jak większe odboje już nie będę pisał 

SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Wydłuzenie wieszaków,poza wpływem na kąt wyprzedzenia zwrotnicy/o czym wyżej/-nie jest dobrym sposobem na "opuszczenie"mostu.
Albowiem zmiana o x na wieszaku da na moście /w przybliżeniu/: x/2
Najprostszym sposobem jest "podklockowanie"mostu /między most a resor/.
Nieco trudniejszym,ale najskuteczniejszym sposobem jest zmiana systemu mocowania.
Zawias przedni: likwidujemy wieszak i robimy mocowanie tak jak tylne,opuszczone o 150 mm w dół.
Zawias tylny:wykonujemy nowe wieszaki,standartowe 75 mm miedzy osiami.
Tym sposobem most schodzi w dół o 75 mm,a kompensacja długości przy ugieciu przeniesiona jest na mocowanie tylne.
No banał....
Albowiem zmiana o x na wieszaku da na moście /w przybliżeniu/: x/2
Najprostszym sposobem jest "podklockowanie"mostu /między most a resor/.
Nieco trudniejszym,ale najskuteczniejszym sposobem jest zmiana systemu mocowania.
Zawias przedni: likwidujemy wieszak i robimy mocowanie tak jak tylne,opuszczone o 150 mm w dół.
Zawias tylny:wykonujemy nowe wieszaki,standartowe 75 mm miedzy osiami.
Tym sposobem most schodzi w dół o 75 mm,a kompensacja długości przy ugieciu przeniesiona jest na mocowanie tylne.
No banał....

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
klocki można sobie z tyłu wsadzać. Nie pamiętam jakie było uzasadnienie, ale w "4wheel&off road" NA PEWNO napisali o klockach z przodu w tabeli DON'Ts. Generalnie chodziło o to, że może fiknąć. Ja kupiłem swojego uaza (220d
) z przedłużonymi trochę wieszakami i robił, ale nie jeździłem nigdy na oryginalnej długości.

W 160 3,3 TD (wyprawowy)
była niwka (i uaz, i aro też )
była niwka (i uaz, i aro też )