Czujnik swiatła cofania...
Moderator: Student
Czujnik swiatła cofania...
Witam!!!
Od niedawna jestem póki co szcześliwym posiadaczem UAZa i jak to w życiu i w tych furach bywa czasami jest potrzeba coś wymienić i coś naprawić... Nie świeci się w aucie światło cofania więc postanowiłem wymienić czujnik na nowy Lecz jak się okazało po wymianie również światło nie świeci oczywiście po wbiciu wstecznego Prąd dochodzi do czujnika żarówka sprawdzona i niestety nie pali się...
Co może być przyczyną i jak ten problem rozwiązać?
Dzięki za porady
Pozdr.
Od niedawna jestem póki co szcześliwym posiadaczem UAZa i jak to w życiu i w tych furach bywa czasami jest potrzeba coś wymienić i coś naprawić... Nie świeci się w aucie światło cofania więc postanowiłem wymienić czujnik na nowy Lecz jak się okazało po wymianie również światło nie świeci oczywiście po wbiciu wstecznego Prąd dochodzi do czujnika żarówka sprawdzona i niestety nie pali się...
Co może być przyczyną i jak ten problem rozwiązać?
Dzięki za porady
Pozdr.
- Młody_KrysoUAZ
-
- Kontaktowanie:
Re: Czujnik swiatła cofania...
Być może masz podłączoną kontrolke pod wsteczny [szeregowo] i idzie wszystko na kontrolkę. W bradersa uazie tak własnie jest, tyle że tam jest wsteczna lampa zrobiona jako oświetlająca rownież.
Gdzie człowiek nie może tam UAZA pośle! [albo wojaka 9%]
Jeep Cherokee 4.0L HighOutPut Manual. 31'
Zarobiony jestem a więc czasu nie miałem aby się przedstawić....
:)
Wracając do przedstawionej sprawy fakty wyglądają następująco:
- kabelek + jest całyi dociera do czujnika
- masa jest
- stary czujnik wymieniłem na nowy który napewno jest sprawny
- rzeźbiłem kiedyś z miernikiem i wszystko wskazuje iż przy wbiciu wstecznego nie płynie prąd do tylnego światła
A więc problem tkwi (najprawdopodobnie) w środku tzn mechanizm nie dociska czujnika przez co nie zwiera styków Czujnik natomiast dokręcony jest na maxa
Moje pytanie do życzliwych czytelników: Czy możliwe jest aby mechanizm odpowiedzialny za styk czujnika wyrobił się czy też czujnik za płytko wkręcony?
Dzięki za odpowiedż/i
Pozr.

Wracając do przedstawionej sprawy fakty wyglądają następująco:
- kabelek + jest całyi dociera do czujnika
- masa jest
- stary czujnik wymieniłem na nowy który napewno jest sprawny
- rzeźbiłem kiedyś z miernikiem i wszystko wskazuje iż przy wbiciu wstecznego nie płynie prąd do tylnego światła
A więc problem tkwi (najprawdopodobnie) w środku tzn mechanizm nie dociska czujnika przez co nie zwiera styków Czujnik natomiast dokręcony jest na maxa
Moje pytanie do życzliwych czytelników: Czy możliwe jest aby mechanizm odpowiedzialny za styk czujnika wyrobił się czy też czujnik za płytko wkręcony?
Dzięki za odpowiedż/i
Pozr.
- chiquito83
Ale jak jest to" światło cofania musi się włączać po ustawieniu dziwigni zmiany biegów w pozycji do jazdy wstecz"Jerry pisze:Moze tak byc...
A moze bys tak olal czujnik i dal po prosty wlacznik swiatla cofania ?
Wtedy mozesz polaczyc to w tylnim oswietleniem tzw. roboczym.

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
- Młody_KrysoUAZ
-
- Kontaktowanie:
eee... chyba każdy z nas ma w domu miernik ? Tak trudno 2 sondy dotknąć? Wrzuć na wsteczny i zobacz czy zwiera, jak nie - wykręc go nacisnij kulke i zobacz czy wtedy dziala. Jezeli nie, odpowiedz jest prosta - zły kupiłeś.rafuaz pisze: A więc problem tkwi (najprawdopodobnie) w środku tzn mechanizm nie dociska czujnika przez co nie zwiera styków Czujnik natomiast dokręcony jest na maxa
- chiquito83
- Młody_KrysoUAZ
-
- Kontaktowanie:
Są czasami żarówki [nie mylic z diodami] że rzeczywiście działają tylko w "jedną strone"chiquito83 pisze:a co bedzie jak pomyle?klucz13 pisze:Wystarczy żarówka i kawałek drutu
Tylko trzeba uważąć jak się żarowkę podłącza żeby biegunów nie pomylić
[/img]
Witam!!!!
Dzięki za porady....
Czujnik napewno jest sprawny ponieważ wykonałem na nim test Wychodzi na to iż kulka nie jest dociskana przez co nie zwiera styków i nie przepływa przez czujnik prąd
Ostatecznie wykonam inne podłaczenie światła lecz chcę wyczerpać wszystkie możliwe działania które być może dadzą pozytywny rezultat w efekcie
Tymczasem pozdr.
Dzięki za porady....
Czujnik napewno jest sprawny ponieważ wykonałem na nim test Wychodzi na to iż kulka nie jest dociskana przez co nie zwiera styków i nie przepływa przez czujnik prąd
Ostatecznie wykonam inne podłaczenie światła lecz chcę wyczerpać wszystkie możliwe działania które być może dadzą pozytywny rezultat w efekcie
Tymczasem pozdr.
- Młody_KrysoUAZ
-
- Kontaktowanie: