Pomysł pojawił się u mojego kolegi, który posiada oryginalnego Uaz-a z seryjnym motorem.
Mam pytanie czy montaż Turbosprężarki w seryjnym motorze ma sens,
jak się do tego zabrać i czy warto

Pozdrawiam

Moderator: Student
Nie....błagam. To na poważnie? Widział kiedyś ten kolega rozebrany silnik Uaza?UAZ Adventure pisze:Witam,
Pomysł pojawił się u mojego kolegi, który posiada oryginalnego Uaz-a z seryjnym motorem.
jak się do tego zabrać i czy warto![]()
![]()
![]()
Pozdrawiam![]()
![]()
Zachary pisze:Nie....błagam. To na poważnie? Widział kiedyś ten kolega rozebrany silnik Uaza?UAZ Adventure pisze:Witam,
jak się do tego zabrać i czy warto![]()
![]()
![]()
Pozdrawiam![]()
![]()
A z innej beczki to nawet, jeśli przyjmiemy wątpliwą hipotezę, że się uda/ bo pewnie da radę/ to, co z resztą? Czy kolega zastanawiał się nad skrzynią, reduktorem i przede wszystkim co na to mosty/chyba, że namówił australijskiego MaxiDrive-a na wykonanie półosi – mi się nie udało/? Motanie Uaza pod kątem wzmocnienia silnika ma sens, ale nie tędy droga. Nie wiem, jaki silnik jest w rzeczonym samochodzie, ale nie kombinując w sferze science fiction można z niego wcisnąć znacznie więcej mocy bez implementowania turbosprężarki. Wystarczy zrobić porządny remont silnika. Taki z wyważaniem, osiowaniem i wymianą głowicy na tą z silnika wołgi z dużymi zaworami. Do tego dobry gaźnik np. solex-a. Przyrost mocy odczuwalny, ale niedewastujący całą
resztę.
Ze trzy lata nazad i chyba @sebastian coś tam motał ale to nie byl mały pikuś tylko poważna przebudowaUAZ Adventure pisze:Może kolega powiedzieć gdzie to było na forum, gdzie szukaćklucz13 pisze:Byli tacy co założyli i robiło![]()
i było na forum![]()
![]()
Coś motał bo rozważaliśmy smarowanie bo oryginales nie wyrabiałBartmann pisze:Sebastian chyba zapodał wtrysk wielopunktowy (silnik wołgi - nie uaza) a turbo planował tylko... ale czy zrobił to już niewiadomo. O ile dobrze pamiętam...to wycisnął z tego silnika 180KM
Bo to było inne forumBartmann pisze:Hmm no cóż Seba duzo mi opowiedział i dużo mnie nauczyłKontakt się urwał jak się nie dogadaliśmy w jakiejś tam sprawie a i z forum zniknął...a kurde szkoda
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości