2.5Tdi z VW T4 96' (rozrząd)
Moderator: Student
2.5Tdi z VW T4 96' (rozrząd)
Gdzie (jak) znaleź punkty do ustawienia rorządu?
GAZ69>UAZ469>SJ413>PATHFINDER>Grand Cherokee 5.2 v8 ZJ
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
- Młody_KrysoUAZ
-
- Kontaktowanie:
- Najmłodszy_Gazowiec
o co Wam wogóle chodzi? skoro ma taki silnik w uazie to znaczy ze da sie go przeszczepiæ->co znaczy ze kto¶ inny te¿ mog³ go przeszczepiæ-> co znaczy ¿e moze udzieliæ Mu cennych wskazówek. Nie chcesz nie odpowiadaj a nó¿ sie kto¶ zna i pomoze. Co jak mam silnik od merca to mam na forum merca siedziec? jestesmy jakas spo³eczno¶cia która ³aczy wspólna pasja po co sie ciskasz co gdzie powinno byc-> od tego sa moderatorzy.
Gaz 69
- UAZ Adventure
Każdy silnik da się przestrzepić wystarczy tylko chcieć,Najmłodszy_Gazowiec pisze:o co Wam wogóle chodzi? skoro ma taki silnik w uazie to znaczy ze da sie go przeszczepić->co znaczy ze ktoś inny też mogł go przeszczepić-> co znaczy że moze udzielić Mu cennych wskazówek. Nie chcesz nie odpowiadaj a nóż sie ktoś zna i pomoze. Co jak mam silnik od merca to mam na forum merca siedziec? jestesmy jakas społecznościa która łaczy wspólna pasja po co sie ciskasz co gdzie powinno byc-> od tego sa moderatorzy.
a jeżeli chodzi o pytania związane z silnikiem to np. jak mam motor z BMW w Uazie to proste że wchodzę na forum BMW i przedstawiam problem i zadaje pytania.
To logiczne, a nie zaśmiecam forum licząc na szczęśliwy los, że może ktoś coś ma i wie o co chodzi.
Może z ferrari by się nie udało, a z VW wyszłoMłody_KrysoUAZ pisze:A jak wstawie do UAZa silnik z ferrari to też mam sie zapytać tutaj jakie ma być np. sprężanie? O.oKiller17 pisze: Silnik jest w UAZie...
No bo mam go w UAZie...

Pozatym jak jest o MB w UAZie to nikt jakoś się nie czepiał.
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
A może VW to nowy hit do UAZa i niedługo będzie popularny.Przemekslaw pisze:Bo w UAZach jest to bardzo popularny silnik... sporo ludzi ma to w swoich maszynach, to nie opłaca się zadawać pytań w dziale mercedes bo tam na odp. to chyba sie z tydzień czeka
Ale skąd Uazowcy mają wiedzieć gdzie VW ma to czy tamto...
Dobra panowie niech bedzie że moja
pomyłka i skończmy ten temat

- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
Re: 2.5Tdi z VW T4 96' (rozrząd)
Killer17 pisze:Gdzie (jak) znaleź punkty do ustawienia rorządu?
Nie wiem czy Ci pomogę bo w VW jeśli chodzi o diesla to miałem do czynienia jedynie w 1.9 a 2.5 to jest [jeśli sie nie mylę] chyba sześciocylindrówka. W każdym bądź razie w VW dieslach nie ma znaków na rozrządzie. Do ustawienia rozrządu potrzebny jest specjalny trzpień który można kupić jedynie w serwisie a najlepiej go poprostu dotoczyć. Ustawienie polega na zgraniu ze sobą wałka rozrządu, wału korbowego i pompy wtryskowej. Wał korbowy ustawia się w punkcie ZZ widocznym przez wziernik nad kołem zamachowym. Pompę wtryskową ustawia się za pomocą specjalnego otworu w kole pasowym pompy i takiego samego otworu w bloku silnika za pomocą wyżej opisanego trzpienia blokujemy pompę w odpowiednim położeniu. Zostaje ustawienie wałka rozrządu, trzeba wcześniej zdjąć koło pasowe z wałka rozrządu i pokrywę zaworów. Na końcu wałka rozrządu [od strony koła zamachowego] jest poprzeczne nacięcie na wałku do którego trzeba dopasować kawałek płaskownika tak aby ciasno wszedł w to nacięcie i jednocześnie opierał się o głowicę blokując wałek w jednym położeniu. Nałożyć koło pasowe wałka rozrządu wraz z paskiem zębatym. Koło pasowe wałka jest montowane na stożku bez klina, więc najlepiej po nałożeniu go na wałek lekko dokręcić nakrętką a dopiero po napięciu paska dociągnąć na siłę. No i rozrząd ustawiony, zalecane jest po takim zabiegu jeszcze ustawienie początku wtrysku ale to już inna bajka. POZDRAWIAM!
W TERENIE Nissan Patrol GR 2.8 NA ASFALCIE BMW 320I 24V 150KM.
Silnik kolega monuje, jak i co to się nie orientuj,Przemekslaw pisze:A z ciekawości jak go tam upchnąłeśmozesz pokazać jakieś foty
ew. koszt zakupu
![]()
ja tylko mam się zoriętować z tym rozrzątem bo mieli jakieś problemy.
Wiem tylko że ostro wycinają.

- Michał(student)
-
- Kontaktowanie:
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
One sę nie psujom to nie LR-owy wyrób i są wieczne jak Krasnaja ArmiaLR_Olek pisze: ale jak sie popsuje to gdzie pytac na forum land rovera czy uaza?

A na forum uaza zapraszamy tu mniej oszołomów i nawiedzonych

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii