ktos juz podnosił uaza na dystansach
Moderator: Student
- robert parol
- jestem tu nowy...
ktos juz podnosił uaza na dystansach
Witam Czy ktorys z was podnosił uaza na dystansach i czy jest to wielki problem i czy ciezko dostac obejmy. a i jak zachowuja sie amortyzatory piszcie ii doradzajcie
GG ;6486990 tel.504193117 skype;monirobek Jaktorów
Re: ktos juz podnosił uaza na dystansach
Co masz na myśli pisząc o dystansach i obejmach/jakich/? Gdzie chcesz je wstawić?robert parol pisze:Witam Czy ktorys z was podnosił uaza na dystansach i czy jest to wielki problem i czy ciezko dostac obejmy. a i jak zachowuja sie amortyzatory piszcie ii doradzajcie
Lala KDJ120, Wolf GD300, 469B, U1234 oraz Rolka150 i...Renata
[/color]

- robert parol
- jestem tu nowy...
jak już podnosic to chyba lepiej na mocowaniach... ja mialem swierzo klepane resory i jak siadly to wrzucilem profile:

troche przegiąłem z ich wysokością, ale akurat takie miałęm po ręką. W środku profila idzie rurka (jako tulejka) przez którą przechodzi śrubka (oczywiście twarda).
Samochod na drodze zachowuje się tak jak po wyklepanych resorach
Proponowałbym wziąć troche szerszy profil prostokątny (tak, żeby było mniejsze prawdopodobieństwo, że zegnie się w bok).
Powodzenia
troche przegiąłem z ich wysokością, ale akurat takie miałęm po ręką. W środku profila idzie rurka (jako tulejka) przez którą przechodzi śrubka (oczywiście twarda).
Samochod na drodze zachowuje się tak jak po wyklepanych resorach
Proponowałbym wziąć troche szerszy profil prostokątny (tak, żeby było mniejsze prawdopodobieństwo, że zegnie się w bok).
Powodzenia
_CaShu_ a nie zamykałeś tych profili? nie rozejdą sie? ja to bym je zamknął...
ja polecam podnieść bude w miejscu mocowań... było o tym http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic. ... highlight=
ja polecam podnieść bude w miejscu mocowań... było o tym http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic. ... highlight=
no risk, no fun
uaz 300D

uaz 300D
motokogut pisze:_CaShu_ a nie zamykałeś tych profili? nie rozejdą sie? ja to bym je zamknął...
no właśnie myślałem o tym, ale mało czasu było - musiałem mieć samochód w którym nie obcierają opony...
na pewno dobrze byłoby je zaślepić... dobrze też jest chiciaż lekko heftnąć te tulejki z rury bo jak sie wsadza to latają w profilu strasznie i ciężko wcelować we wszystkie dziury

jeśli chodzi o lift budy to też jest wyjście, ale tylko w przypadku wsadzania większych opon... poza tym nic nie daje. Jak nadal opony będą mi obcierały to wrzuce jeszcze 5 cm tulejki poliuretanowe zamiast oryginalnych gum między budę a ramę.
Z tym się całym sercem zgadzam, ale... Ja ma 33'" i podkładki pod budą są ok. 3 cm i nic nigdy mi nie obcierało._CaShu_ pisze:...opony będą mi obcierały to wrzuce jeszcze 5 cm tulejki poliuretanowe zamiast oryginalnych gum między budę a ramę.

Ten pierwszy patent jest jednak dla mnie niezrozumiały. Zawsze myślałem, że załatwia się to zmieniając wieszaki. Mogę się mylić, ale...
A co z amortyzatorami? Na takim patencie wystarczają oryginalne?
Lala KDJ120, Wolf GD300, 469B, U1234 oraz Rolka150 i...Renata
[/color]

Ja mam 31 cali i niestety przy samochodzie wyładowanym 7 osobami i małym off-roadzie tył obcierał (może dlatego, że akurat trafiły sie mangelsy z większym niż oryginalen odsadzeniem). Dlatego wrzuciłęm te dystanse. Tulejki pod budę też wrzucę jeśli będzie potrzeba.Zachary pisze:Z tym się całym sercem zgadzam, ale... Ja ma 33'" i podkładki pod budą są ok. 3 cm i nic nigdy mi nie obcierało._CaShu_ pisze:...opony będą mi obcierały to wrzuce jeszcze 5 cm tulejki poliuretanowe zamiast oryginalnych gum między budę a ramę.![]()
Ten pierwszy patent jest jednak dla mnie niezrozumiały. Zawsze myślałem, że załatwia się to zmieniając wieszaki. Mogę się mylić, ale...
A co z amortyzatorami? Na takim patencie wystarczają oryginalne?
O ile się nie mylę to każdy sposób liftu "resorowego" wiąże się z ograniczeniami wynikającymi z długości amortyzatorów. Przedłużenie wieszaków też! Dlatego trzeba robić to z głową

Pozdrawiam
żeby się nie zamknęły są rurki. bardziej obawiałbym się bocznych trawersów czy wykrzyżów- wtedy profil mógłby się zgiąć na bok... dlatego właśnie proponuje wziąć szerszy a niższy... np 100x50 mm (oczywiście 50 mm to wysokość na jaką podnosimy samochód).motokogut pisze:_CaShu_ a nie zamykałeś tych profili? nie rozejdą sie? ja to bym je zamknął...
nie ma szans na zgiecie w bok! musiaby sie tez wygiac bocznie resor i most a to raczej niemozliwe._CaShu_ pisze:żeby się nie zamknęły są rurki. bardziej obawiałbym się bocznych trawersów czy wykrzyżów- wtedy profil mógłby się zgiąć na bok... dlatego właśnie proponuje wziąć szerszy a niższy... np 100x50 mm (oczywiście 50 mm to wysokość na jaką podnosimy samochód).motokogut pisze:_CaShu_ a nie zamykałeś tych profili? nie rozejdą sie? ja to bym je zamknął...
i w pizd......
no to luzikcastrol22 pisze:nie ma szans na zgiecie w bok! musiaby sie tez wygiac bocznie resor i most a to raczej niemozliwe._CaShu_ pisze:żeby się nie zamknęły są rurki. bardziej obawiałbym się bocznych trawersów czy wykrzyżów- wtedy profil mógłby się zgiąć na bok... dlatego właśnie proponuje wziąć szerszy a niższy... np 100x50 mm (oczywiście 50 mm to wysokość na jaką podnosimy samochód).motokogut pisze:_CaShu_ a nie zamykałeś tych profili? nie rozejdą sie? ja to bym je zamknął...

- piotr oskwarek
-
I to jest profi,mimo ze ciężkaweTakayuki pisze:Jebutny kwałek metalu, dałem tokarzowi wieszak resora na wzór, zrobił i powiercił dziurki równo

Z rury prostokąt też jest ok,ale:
-tulejki muszą być heftnięte obowiązkowo,
-profil musi byc zaspawany,żeby pracował cały klocek,a nie tylko owe tulejki.Ponadto taki otwarty profil wyglada jak psu z dupy

Dla ambitnych:przód można podnieść dajac zawias z tyłu resoru.Zyskujemy wtedy ok 7,5 cm bez istotnego przyrostu wagi.Fotek nie mam,zresztą konstrukcja ta jest niemal oczywista.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- piotr oskwarek
-
Oj błąd,kochaniutki,błąd !piotr oskwarek pisze:no i ja zrobiłem tak jak kolega Takayuki
Robimy to tak,ze tylna ośke zostawiamy i robimy nowe zawiasy z uskokiem.Wyobraż sobie to,tzn spróbuj przypasować zawias do tej ośki wychodzącej z pod ramy-zobaczysz,że zawias musi mieć uskok na grubość kołnierza tulejki gum.
Przód robimy jako wystawione w dół dwa płaskowniki.Na ich końcach dolnych jest poprzeczna śruba na której obraca sie resor.
Takim sposobem nie spawasz nic do ramy czyli np nie musisz zdejmować budy.
Ale robota widać,ze czysta

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- robert parol
- jestem tu nowy...
Oj błąd,kochaniutki,błąd !
Robimy to tak,ze tylna ośke zostawiamy i robimy nowe zawiasy z uskokiem.Wyobraż sobie to,tzn spróbuj przypasować zawias do tej ośki wychodzącej z pod ramy-zobaczysz,że zawias musi mieć uskok na grubość kołnierza tulejki gum.
Przód robimy jako wystawione w dół dwa płaskowniki.Na ich końcach dolnych jest poprzeczna śruba na której obraca sie resor.
Takim sposobem nie spawasz nic do ramy czyli np nie musisz zdejmować budy.
Ale robota widać,ze czysta
KOLEGO JAKIES FOTKI NA PRYWAT PLIISSSSSSSSSSSS[/quote]
GG ;6486990 tel.504193117 skype;monirobek Jaktorów
- robert parol
- jestem tu nowy...