przeróbka LPG w uazie
Moderator: Student
- konrad1983nr1
- Kontaktowanie:
przeróbka LPG w uazie
Witam
w swoim aucie mam silnik 2,1L od Żuka, problem tkwi w spalaniu, na poziomie 20 litrow jest malo satysfakcjonujace, mam zbiornik gazu 50 litrow, wiec przy obecnej cenie zatankowanie do pelna to koszt 110zl, sprawdzilem ile gazu wchodzi do 11kg butli propan-butan i na tabliczce pisze ze 25 litrow, wiec 2 takie butle to moj zbiornik do pelna, a koszt?? 30 zl mniej. Czy jest jakas metoda zeby tankowac, przepompowywac gaz z 11kg butli do auta?? albo podłączyc ja do instalacji LPG??
pozdrawiam Konrad
w swoim aucie mam silnik 2,1L od Żuka, problem tkwi w spalaniu, na poziomie 20 litrow jest malo satysfakcjonujace, mam zbiornik gazu 50 litrow, wiec przy obecnej cenie zatankowanie do pelna to koszt 110zl, sprawdzilem ile gazu wchodzi do 11kg butli propan-butan i na tabliczce pisze ze 25 litrow, wiec 2 takie butle to moj zbiornik do pelna, a koszt?? 30 zl mniej. Czy jest jakas metoda zeby tankowac, przepompowywac gaz z 11kg butli do auta?? albo podłączyc ja do instalacji LPG??
pozdrawiam Konrad
UAZ 469B 1980rok, silnik Żuk 2,1L LPG- był
SUZUKI GV II 2006 rok, 2.0 benzin- jest
- GikroV
-
Nie wiem jak to z prawnego punktu widzenia, ale nic trudnego zrobić taką zmote... Wózki widłowe śmigają z takimi butlami.
Wywalasz butle LPG, na sztywnym przewodzie gazowym co idzie z butli do parownika montujesz zawór odcinający a za nim elastyczny wężyk do podłączenia butli z propanem. Zawór po to żeby przy zmianie butli nie zapowietrzać całej instalacji...
Wywalasz butle LPG, na sztywnym przewodzie gazowym co idzie z butli do parownika montujesz zawór odcinający a za nim elastyczny wężyk do podłączenia butli z propanem. Zawór po to żeby przy zmianie butli nie zapowietrzać całej instalacji...
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)
- GikroV
-
W sumie to jest dobry patent jeśli stacja LPG jest daleko. Można sobie kupić zapas butli i w domu trzymać a nie jeździć ileśtam km po gaz i połowe spalić po drodzegri74 pisze:Zenua, jak ci drogo to kup sobie wrotki , a nie samochód na gaz

- konrad1983nr1
- Kontaktowanie:
taki punkt z butlami to mam u sasiada, a trzeba orginalny zbiornik LPG zostawic do przegladu, druga sprawa to z tak podlaczonym zasilaniem w razie kontroli (na czarnym) spore klopociki, wiec albo jakas pompka i podlaczenie tam gdzie dystrybutor, albo trojnik, zawor, wąż i bezpiecznik przelewowy jak w domu, a za rady "kup se wrotki" to dzieki
UAZ 469B 1980rok, silnik Żuk 2,1L LPG- był
-
-
- Darek Gajowy
- jestem tu nowy...
W 11 kg butli jest 20 l gazu (jeśli jest )
Też mam tak jak ty zasilanie LPG z 50 l butlą .
Moja rada , nie kombinuj.
Widziałem już takie przerobione samochody i wiem, że policja jest bezlitosna przy zatrzymaniu takiego kolesia.
A, że pali 20l gazu, to już tak jest , że coś za coś
Też mam tak jak ty zasilanie LPG z 50 l butlą .
Moja rada , nie kombinuj.
Widziałem już takie przerobione samochody i wiem, że policja jest bezlitosna przy zatrzymaniu takiego kolesia.
A, że pali 20l gazu, to już tak jest , że coś za coś

UAZ to "Sportowa wersja Czołgu T-34"
UAZ 469B 1985
GG 3109826
UAZ 469B 1985
GG 3109826
- konrad1983nr1
- Kontaktowanie:
- bimber
- jestem tu nowy...
Witam
Zacznijmy najpierw od tego, że w LPG jest nałożona akcyza w cenie gazu, natomiast w butlach do użytku domowego - akcyzy niet. Więc problem już podobny jak w temacie opału i diesla.
Technicznie nie ma problemu z przetankowaniem większości zawartości butli do samochodu, ale czy jest sens (może kiedyś w awaryjnej sytuacji traktować to można jako kanister z gazem). Dokładnie powinno w butli być 11 kg mieszaniny propan-butan, czyli 26,4 litra gazu (uzależnione to jest od składu % tejże mieszaniny)
Zacznijmy najpierw od tego, że w LPG jest nałożona akcyza w cenie gazu, natomiast w butlach do użytku domowego - akcyzy niet. Więc problem już podobny jak w temacie opału i diesla.
Technicznie nie ma problemu z przetankowaniem większości zawartości butli do samochodu, ale czy jest sens (może kiedyś w awaryjnej sytuacji traktować to można jako kanister z gazem). Dokładnie powinno w butli być 11 kg mieszaniny propan-butan, czyli 26,4 litra gazu (uzależnione to jest od składu % tejże mieszaniny)

Zycie to nie bajka - nie drapie po jajkach
- Darek Gajowy
- jestem tu nowy...
- chiquito83
- bimber
- jestem tu nowy...
Nie jestem zwolennikiem przetankowywania gazu, ale z tego co wiem to ich rutyna zjadła, bo podgrzewali butle palnikiem, żeby szybciej szłoradecki pisze:A widziałeś rok temu w wiadomościach co się stało przy przetankowaniu gazu? Ktoś spłonął w aucie, komuś tam urwało nogę, jeszcze ktoś został poparzony, ale to szczegół...

Zycie to nie bajka - nie drapie po jajkach
- GikroV
-
bimber pisze:Nie jestem zwolennikiem przetankowywania gazu, ale z tego co wiem to ich rutyna zjadła, bo podgrzewali butle palnikiem, żeby szybciej szłoradecki pisze:A widziałeś rok temu w wiadomościach co się stało przy przetankowaniu gazu? Ktoś spłonął w aucie, komuś tam urwało nogę, jeszcze ktoś został poparzony, ale to szczegół...

A ja myślałem że szczytem głupoty jest palić papierosa podczas pracy przy gazie...

Szczytem głupoty jest tak jak zrobił mój znajomy mechanik przyłożyć zapalniczkę do oblanych benzyną spodni, żeby szybciej wyschły w pobliżu 20 kanistrów z benzyną i pustych, a następnie gaszenie się swoimi dłońmi dodając elegancko tlenu do ognia 

UAZ 3151- 1994r jeszcze tylko kilka śrubek...
KMZ K-750- 1964 r
OGAR 250- 1988 r
KMZ K-750- 1964 r
OGAR 250- 1988 r
Ta- gdy zapytałem się go o ten problem:
http://rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php? ... d4c03d1a81
powiedział, że można próbować włożyć brechę i napierać młotkiem po tych wodzikach, czy jak nazywa się to do zmiany biegów, i do tej pory napierać, aż pusci i biegi będą spokojnie wchodziły...

http://rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php? ... d4c03d1a81
powiedział, że można próbować włożyć brechę i napierać młotkiem po tych wodzikach, czy jak nazywa się to do zmiany biegów, i do tej pory napierać, aż pusci i biegi będą spokojnie wchodziły...

UAZ 3151- 1994r jeszcze tylko kilka śrubek...
KMZ K-750- 1964 r
OGAR 250- 1988 r
KMZ K-750- 1964 r
OGAR 250- 1988 r
- Darek Gajowy
- jestem tu nowy...
- chiquito83