HARDTOP, ale...
Moderator: Student
HARDTOP, ale...
Witam!
Czy ktoś posiada informacje o producencie? sprzedawcy plastikowej budy do UAZ-a ale nie takiej "garbatej" tylko takiej dokładnie w kształcie plandeki brezentowej? Kto to robi, gdzie i za ile? Wiedziony poprzednią radą "poszedłem" na giełdę, nie ma tym nic "na temat". Będę również wdzięczny za info.
Pozdrawiam!
Czy ktoś posiada informacje o producencie? sprzedawcy plastikowej budy do UAZ-a ale nie takiej "garbatej" tylko takiej dokładnie w kształcie plandeki brezentowej? Kto to robi, gdzie i za ile? Wiedziony poprzednią radą "poszedłem" na giełdę, nie ma tym nic "na temat". Będę również wdzięczny za info.
Pozdrawiam!
Władek - Kraków
Przeróbka
Myślałem ostatnio czy nie da sie wyciąć dachu od czegoś podobnego jek żuk czy nysa. Jak by ktoś miał coś podobnego prosze o kontakt.
Heksel@gazeta.pl
Heksel@gazeta.pl
ciąg dalszy...
Witam!
Nie wierzę, musi być na Forum ktoś, kto ma taką plandekokształtną budę. Gdzieś na ten temat była wymiana informacji. A może inaczej
poszukam: kto i gdzie produkuje takie budy "garbate"? Może ma foremkę i na inny kształt? Dziękując za wszelkie informacje - pozdrawiam!
Nie wierzę, musi być na Forum ktoś, kto ma taką plandekokształtną budę. Gdzieś na ten temat była wymiana informacji. A może inaczej

Władek - Kraków
hej
dawno nie byłem na forum a tu akurat temat nad którym pracuję.
Otóż jakiś czas temu udało mi sie okazyjnie kupic garbatego hartopa - ohyda brzydka,ze mozna się popłakać. Kupiłem go tanio bo był uszkodzony, z miejsca zabrałem się do naprawy,ale przyszło mi do głowy ze zetnę mu garb, co tez uczyniłem. Mysłałem tez o wstawieniu do tyłu z boku szyb, ale mi przeszło- za duzo roboty. wyszedł mi hardtop własciwych kształtów, moze jeszcze nie pomalowany, ale wyglada zupełnie inaczej- na włoskich stronach o uazach sa podobne plastkowe hardtopy: http://www.uazitalia.net/Img/utenti/reno/Renuaz1.JPG
Potrzebne materiały :
- jeden najlepiej uszkodzony(tani hardtop)
- wiadro żywicy poliestrowej
- 0,5 ha maty szklanej - 3/4 powypadkowych aut jest z maty szklanej
- szpachlówka poliestrowa z watą szklaną
- 1 ha papieru ściernego
- zbrojenie - aluminiowe płaskowniki - lekkie i wytrzymałe + nity zrywalne
- farba buro-zgniło-zielona- zamiennie różowa
Mój łaczny koszt - tak z 4 miliony ( starych złotych).
a gdzieś kiedys znalazłem stronke zachodnią gdzię robia fajne dachy z plastiku - naprawde ładne po 1400 euro--mimo to mój wydaje sie fajniejszy(czyt.tanszy.)
dawno nie byłem na forum a tu akurat temat nad którym pracuję.
Otóż jakiś czas temu udało mi sie okazyjnie kupic garbatego hartopa - ohyda brzydka,ze mozna się popłakać. Kupiłem go tanio bo był uszkodzony, z miejsca zabrałem się do naprawy,ale przyszło mi do głowy ze zetnę mu garb, co tez uczyniłem. Mysłałem tez o wstawieniu do tyłu z boku szyb, ale mi przeszło- za duzo roboty. wyszedł mi hardtop własciwych kształtów, moze jeszcze nie pomalowany, ale wyglada zupełnie inaczej- na włoskich stronach o uazach sa podobne plastkowe hardtopy: http://www.uazitalia.net/Img/utenti/reno/Renuaz1.JPG
Potrzebne materiały :
- jeden najlepiej uszkodzony(tani hardtop)
- wiadro żywicy poliestrowej
- 0,5 ha maty szklanej - 3/4 powypadkowych aut jest z maty szklanej

- szpachlówka poliestrowa z watą szklaną
- 1 ha papieru ściernego
- zbrojenie - aluminiowe płaskowniki - lekkie i wytrzymałe + nity zrywalne
- farba buro-zgniło-zielona- zamiennie różowa
Mój łaczny koszt - tak z 4 miliony ( starych złotych).
a gdzieś kiedys znalazłem stronke zachodnią gdzię robia fajne dachy z plastiku - naprawde ładne po 1400 euro--mimo to mój wydaje sie fajniejszy(czyt.tanszy.)
a mozna prosic o jakas fotke bo ja tez swoj bede chyba
obcinal ;> tzn. mam taki plan.
ps. swoja droga kiedys (koniec lat 80 ) te hadrtopy
byly na maksa drogie i za ten ktory jest
teraz w moim posiadaniu firma bedaca owczesnym
wlascicielem uaz`a zaplacila straszna kase
jak na tamte czasu. cos tam mowili o polowie
wartosci samochodu.
obcinal ;> tzn. mam taki plan.
ps. swoja droga kiedys (koniec lat 80 ) te hadrtopy
byly na maksa drogie i za ten ktory jest
teraz w moim posiadaniu firma bedaca owczesnym
wlascicielem uaz`a zaplacila straszna kase
jak na tamte czasu. cos tam mowili o polowie
wartosci samochodu.
A może fota jakaś?
Witam! A ma ktoś z Koleżeństwa fotografię nowej oryginalnej budy do UAZ-a? Może Kasprol ma? Jeśli ktoś ma - będę zobowiązany za przesyłkę na priv. Pozdrawiam serdecznie!
Władek - Kraków
Slawus szmatka sie znudzilaSlawquu pisze:ja tez bede wdzieczny za takie info bo tez sam szukam czegoś takiego

buhahahahahahahah

Alternatowa dla hardtopu moze byc wsadzenie czesci tylu od ogorka. Widzialem juz taka zmote, wyglada troche jak dodge 3/4

ZG 5.2 96r.
- nie_mientki
wejdźcie na http://biurorachunkowe.waw.pl/mojuaz/ma ... 2003_8.jpg jeśli o podobną Wam chodzi, to moge załatwić tel. do właściciela.
Re: ciąg dalszy...
Zgadza sie, ja mam taka. Z tym ze moim zdaniem teraz jest nie do kupiena. Ja swoja zanabylem (dokladniej obstalowalem) ze 12 lat temu.Władek pisze:Nie wierzę, musi być na Forum ktoś, kto ma taką plandekokształtną budę
Teoretycznie to niby masz racje tylko ile takich dachow sprzedasz w roku?
Wyjdzie strasznie drogo bo forma musi byc gruba. Juz lepiej kupic uzywana garbata i przerobic.
Poza tym kazdy uaz jest inny. Jak swoja zamawilem to mi kazali przyjechac dopiero po kompletnej blacharce a i tak surowa bude musieli docinac do samochodu.
Wyjdzie strasznie drogo bo forma musi byc gruba. Juz lepiej kupic uzywana garbata i przerobic.
Poza tym kazdy uaz jest inny. Jak swoja zamawilem to mi kazali przyjechac dopiero po kompletnej blacharce a i tak surowa bude musieli docinac do samochodu.
Ja bym sobie nie dał takim czymś oszpecić auta , to mi przypomina wychodek jakiś. Jak już to bude na kształt budy CJ oszkloną . Jest rzemieślnik w Gdansku co produkuje repliki CJ i on ma takie wynalazki za sam dach chce około 1000zł.nie_mientki pisze:wejdźcie na http://biurorachunkowe.waw.pl/mojuaz/ma ... 2003_8.jpg jeśli o podobną Wam chodzi, to moge załatwić tel. do właściciela.
nie zrobiłem jeszcze fotki mojej budy, bo nie pomalowana, mam tylko jakies głupawe zdjęcie robocze - plan jest śmiały i mysle,ze z garbatej budy wyjdzie cos naprawdę fajnego - moze nie jest równe jak z formy, ale dam sobie głowe uciąć że spełni wszelkie oczekiwania - w kazdym razie 100 razy ładniejsze od garbu- koszt niski, a kombinowac mozna do woli.
najprosciej zalaminować plandekę
ale mozna przerobić garbatego hardtopa co w cale nie jest drogie
lub samemu zrobić prostą kanciatą formę ze sklejki
max powinno wystarczyć jakieś 20 kg maty + 10 kg żywicy + żelkot
czyli domowym sposobem jakieś 200 zł

ale mozna przerobić garbatego hardtopa co w cale nie jest drogie
lub samemu zrobić prostą kanciatą formę ze sklejki
max powinno wystarczyć jakieś 20 kg maty + 10 kg żywicy + żelkot
czyli domowym sposobem jakieś 200 zł
1. Muscel'69
2. Muscel'82
3. Uaz'91
4. K160-3,3T'91
5. Cherokee'95
6. Africa'00
2. Muscel'82
3. Uaz'91
4. K160-3,3T'91
5. Cherokee'95
6. Africa'00

no i znalazłem:
oto stronka włoskiego producenta hard-topów:
http://madeinit.com/fiberglass/HardEngl/harduaze.htm
- taki slicznu hardtopik kosztuje jedyne 1450 Euro i drobiazg 300 euro za transport w dowolne miejsce Europy.
czyli :6815 pln- można skoczyc uazem do Włoch
po taką budę
i 1440 jeśli nam za daleko.
a tak na powaznie można sobie ładny wzór z tego wykombinować, bo kupic takie coś to nonsens - jakbym sprzedał mojego uaza i trochę dołozył to by na budę stykneło.
oto stronka włoskiego producenta hard-topów:
http://madeinit.com/fiberglass/HardEngl/harduaze.htm
- taki slicznu hardtopik kosztuje jedyne 1450 Euro i drobiazg 300 euro za transport w dowolne miejsce Europy.
czyli :6815 pln- można skoczyc uazem do Włoch

i 1440 jeśli nam za daleko.
a tak na powaznie można sobie ładny wzór z tego wykombinować, bo kupic takie coś to nonsens - jakbym sprzedał mojego uaza i trochę dołozył to by na budę stykneło.