barwy milicji
Moderator: Student
- konrad1983nr1
- Kontaktowanie:
barwy milicji
Witam
Zastanawiam sie czy nie pomalowac uaza w barwy milicji, bez napisu, jedynie kolor, bialy pas wzdłuz i rogi zderzaka, czy takie barwy sa dozwolone przez polskie prawo?? Co w razie kontroli drogowe? Moze macie jakies linki do stron o tematyce, jak dokladnie to wyglada, ktoredy przebiega linia. Z gory dziekuje,
Pozdrawiam Konrad
Zastanawiam sie czy nie pomalowac uaza w barwy milicji, bez napisu, jedynie kolor, bialy pas wzdłuz i rogi zderzaka, czy takie barwy sa dozwolone przez polskie prawo?? Co w razie kontroli drogowe? Moze macie jakies linki do stron o tematyce, jak dokladnie to wyglada, ktoredy przebiega linia. Z gory dziekuje,
Pozdrawiam Konrad
UAZ 469B 1980rok, silnik Żuk 2,1L LPG- był
SUZUKI GV II 2006 rok, 2.0 benzin- jest
- chiquito83
- GikroV
-
Musisz iść na Policje do wydziału drogowego i się grzecznie zapytać...
Dla przykładu po Koszalinie jeździ koleś Fiatem 125p w malowaniu Milicji z niebieskimi kogutami i syreną milicyjną (na marginesie ślicznie odrestaurowany) i jeździ...
Chyba był na zlocie w Bornym...
Już był poruszany wątek różnych malowań Uaza, milicyjnego też:
http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=44416
Dla przykładu po Koszalinie jeździ koleś Fiatem 125p w malowaniu Milicji z niebieskimi kogutami i syreną milicyjną (na marginesie ślicznie odrestaurowany) i jeździ...

Już był poruszany wątek różnych malowań Uaza, milicyjnego też:
http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=44416
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)
niebieskich kogutów to nawet w bagażniku nie wolno przewozić
jak jest z linią? idź na komendę zapytaj
np. mundurów wojskowych w aktualnym kroju nie można nosić, ale wycofane "fasony"
już na legalu,
może podobnie z napisem "milicja" będzie
jak jest z linią? idź na komendę zapytaj
np. mundurów wojskowych w aktualnym kroju nie można nosić, ale wycofane "fasony"

może podobnie z napisem "milicja" będzie
cialo nie przyspiesza umyslu,umysł nie ponagla ciała...
www.szachy.org/~maciek/net/pvekstory301.gif
www.szachy.org/~maciek/net/pvekstory301.gif
Re: barwy milicji
Zupełnie Cię nie rozumiem......kodeks jest jedynym źródłem wiedzykonrad1983nr1 pisze:Witam
Zastanawiam sie czy nie pomalowac uaza w barwy milicji, bez napisu, jedynie kolor, bialy pas wzdłuz i rogi zderzaka, czy takie barwy sa dozwolone przez polskie prawo?? Co w razie kontroli drogowe? (...)
jaką potrzebujesz. ..... poczytaj.
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
GAZ 69M 1967r.
- Darek Gajowy
- jestem tu nowy...
- Darek Gajowy
- jestem tu nowy...
Teraz nie czepiają się pasa, masa pojazdów ma biały pas. Różne firmy ochroniarskie itp.Problem zaczyna się z kogutem. Tego prawo zabrania (umieszczenia na pojeździe), napis milicja może , ale trafisz na nadgorliwca i gleba. Co do mundurów to nie wolno nosić nawet milicyjnych.Jedynym rozwiązaniem legalnego napisu MILICJA i koguta to chyba tylko przy pojeździe zabytkowym.
UAZ to "Sportowa wersja Czołgu T-34"
UAZ 469B 1985
GG 3109826
UAZ 469B 1985
GG 3109826
Tak naprawde wszystko zależy na kogo trafisz w czasie kontroli. Jeden sie uśmiechnie i pochwali, że fajnie pomalowałeś samochód a drógi dowali ci mandat, zabierze dokumenty i jeszcze na parking strzeżony wyśle.
To wszystko kwestja podejścia człowieka.
To wszystko kwestja podejścia człowieka.
UAZ 469B 4x4, ZIŁ 157 6x6, GAZ 66 4X4, STAR 66 6X6 - THE POWER OF DREAMS
90 % jeżdżących uazów to pojazdy którym bez większych problemów średnio rozgarnięty ,,misiek '' zabierze dowód rejestracyjny ----- wiec po co ich jeszcze prowokować ..........z daleka zobaczy coś dziwnego jedzie - zatrzyma - popatrzy , a jak jeszcze będziesz głupio gadał to dowód napewno nie twój (a i odzyskać póżniej niełatwo )
- Darek Gajowy
- jestem tu nowy...
- GikroV
-
Sie czepiacie... Jakoś na Darłowo i Borne "Milicjanty" przyjechały na własnych kołach, nikt im tyłka o niebieskie koguty nie zawracał - no chyba że to są zabytki i dlatego
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)
- Darek Gajowy
- jestem tu nowy...
też tak uważam...Przyjżyjcie się, jaką uwagę zwraca Uaz gdy przejeżdżają starsi wiekiem policjanci. Na mnie albo się poprostu gapią albo się śmieją...Darek Gajowy pisze:Panowie policjanci też lubią stare pojazdy, spotkanie z nadgorliwcem mało prawdopodobne. Wielu z nich pamięta jeszcze Uazy jako radiowozy i pewno czasem łezka się zakręci im w oku na widok odrestaurowanego Uaza.![]()
UAZ 3151- 1994r jeszcze tylko kilka śrubek...
KMZ K-750- 1964 r
OGAR 250- 1988 r
KMZ K-750- 1964 r
OGAR 250- 1988 r
W pojeździe zabytkowym można mieć jak się należy ale tylko w takim. Bo jak wiemy tylko konserwator zabytków może wyrazić zgodę na zmianę czegoś w naszym aucie. Więc jeśki był z kogutem i napisem może być. Natomiast poza tym absolutnie. Nie pytajcie dlaczego wiem
wiem i już. Zgodnie z przepisami nikt poza policja pogotowiem i strażą oraz ustawowo wyznaczonymi służbami BOR itp nie mogą jeździć z niebieskim kogutem. Jeżeli widzicie gdzieś straż miejską czy ochronę z takim kogutem jest to niezgodne z Prawem o Ruchu Drogowym i tyle. U mnie w mieście w tydzień wypleniono wszystkie niebieskie koguty z samochodów pt Straż miejska i agencja ochrony

Wojtek ....... nie rób jaj...
Już widzę jak się tłomaczysz:
“-Pan konserwator mi pozwolił to se jeżdżę.....”
Przecież gliny się posikają ze śmiechu...
A tak na marginesie, ustawa o Ruchu Drogowym jest ponad jakimiś
przepisami ustanowionymi przez Pana konserwatora zabytków,
Nawet jeżeli jest to Konserwator Krajowy.

Już widzę jak się tłomaczysz:
“-Pan konserwator mi pozwolił to se jeżdżę.....”
Przecież gliny się posikają ze śmiechu...
A tak na marginesie, ustawa o Ruchu Drogowym jest ponad jakimiś
przepisami ustanowionymi przez Pana konserwatora zabytków,
Nawet jeżeli jest to Konserwator Krajowy.

JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
GAZ 69M 1967r.
- konrad1983nr1
- Kontaktowanie:
no o kogucie to wiem, jasna sprawa, od dawna nie mozna nawet miec w bagazniku takowego, a co z białym pasem na boku samochodu?? bo z tego co sie orjentuje to literowych oznaczej jednostek policji i wojska tez chyba ni emozna miec
UAZ 469B 1980rok, silnik Żuk 2,1L LPG- był
Jak budżet komendy był przeciążony to starczało tylko na białą farbę.
Atak na marginesie ....
Wszyscy pamiętają biały pas wokół budy, napis MILICJA, ale to nie wszystko co było
namalowane na budzie.... Kto pamięta ?
Tu liczę na Grupę D....... mam nadzieje że się wykaże.
Ps.
Nie ma nagród za poprawną odpowiedz.
(poza uznaniem)

Atak na marginesie ....
Wszyscy pamiętają biały pas wokół budy, napis MILICJA, ale to nie wszystko co było
namalowane na budzie.... Kto pamięta ?

Tu liczę na Grupę D....... mam nadzieje że się wykaże.
Ps.
Nie ma nagród za poprawną odpowiedz.

JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
GAZ 69M 1967r.