geometria stelaża plandeki

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
opty

Kontaktowanie:

geometria stelaża plandeki

Post autor: opty » śr wrz 26, 2007 10:02 am

Czy jest dobry i w miarę prosty sposób na skorygowanie geometrii stelaża plandeki (nowszy, z grubymi rurkami)?

Problem polega na tym, że w moim aucie pałąk między przednimi a tylnymi siedzeniami jest lekko odchylony do tyłu (a nawet wydaje się trochę przesunięty do tyłu względem środka przerwy między nadstawkami).

Chodzi o kilka mm, max. centymetr, ale efekt jest taki, że rama przedniej szyby jest za bardzo pochylona i nadstawki przednich drzwi przy zamykaniu wchodzą pod ramkę przedniej szyby "na wcisk". A przed zimą chciałem jeszcze nowe uszczelki założyć...

Najprościej byłoby przedłużyć elementy między pałąkiem a ramką przedniej szyby. Do dziś jednak pamiętam walkę przy naciąganiu plandeki i obiecałem sobie, że do wiosny nawet jej nie będę odpinał...
Jaromir Świerczyński
UAZ 31512 89 r., http://www.remek4x4.opty.com.pl/ - strona mojego pilota ;)

Awatar użytkownika
wofka

Post autor: wofka » śr wrz 26, 2007 5:23 pm

miałem podobny problem.Kupiłem kilka zaślepek plastikowych o średnicy rurki wywierciłem w nich otwory pod kołek z ramki szyby i zamontowałem.jest ok ale z plandeka nie miałem zadnych problemów
Wofka

Jeep Grand Cherokee
V8 Hemi

Awatar użytkownika
opty

Kontaktowanie:

Post autor: opty » śr wrz 26, 2007 7:50 pm

wofka pisze:miałem podobny problem.Kupiłem kilka zaślepek plastikowych o średnicy rurki wywierciłem w nich otwory pod kołek z ramki szyby i zamontowałem.jest ok ale z plandeka nie miałem zadnych problemów
Tego właśnie chciałem uniknąć...
Plandeka jest napięta jak bęben - aż materiał wychodzi z oczek ;)
Chciałem poczekać do wiosny, żeby się "uleżała". Ale z drugiej strony uszczelki na zimę by się przydały..., eh...
Jaromir Świerczyński
UAZ 31512 89 r., http://www.remek4x4.opty.com.pl/ - strona mojego pilota ;)

Awatar użytkownika
Kielon

Post autor: Kielon » śr wrz 26, 2007 10:15 pm

kurka co tu sciemniac.. plandeke dobrze jest zakladac na mokro- wisi jak wor, a na sloncu sie skurczy i szybe polozy..
Kielon pomóc może, na pewno nie zaszkodzi :)
Uljan 469b

Awatar użytkownika
cezii

Post autor: cezii » czw wrz 27, 2007 6:28 am

plandeke dobrze jest zakladac na mokro- wisi jak wor, a na sloncu sie skurczy i szybe polozy..
Zapomniałeś dodać że dotyczy to plandeki brezentowej, plastiki lepiej jest naciągać przy dużej temperaturze na słońcu , bo są wtedy można by rzec jejace a jak ostygna ;
sie skurczy i szybe polozy..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”