wystrzał
Moderator: Student
-
-
wystrzał
Miałem dzisiaj bardzo nieprzyjemne i niebezpieczne zdarzenie. Niedawno założyłem do honka standardowe opony uazowskie w niezłym stanie- rozwierciłem otwory na wentyle w felgach (czego trochę żałuje), założyłem nowe dętki i było ok. Miałem dziś jechać na narty do Krynicy (200km), ale pogoda była gówniana wiec nie pojechałem ( to chyba mój anioł stróż sprawił). Sporo jeździłem po mieście, wracając do domu na spokojnej uliczce nagle jeeeeebb – rzuciło mnie na lewy pas (na szczęście pusty). Jutro zrobię sekcje zwłok ale wyglądało niewesoło- przednie lewe koło - rozerwana dętka i pomięta, właściwie zrzucona z felgi opona. Dlaczego tak się stało? – to była prosta, asfaltowa ulica, jechałem wolno. Jak się zabezpieczyć? Nie chce myśleć gdyby to się stało na tarnowskiej drodze przy 100km/h
-
-
Też początkowo myślałem że ścięło wentyl. Z tego co widziałem (wszystko się wybebeszyło) wentyl był cały a sporo poniżej jego wystawały strzępy dętki. Jutro sprawdzę co się stało i opisze. Chyba nie mogło to się stać na skutek złego ciśnienia? A tak na marginesie to ile powinno być z przodu, a ile z tyłu w takich oponach?
-
-
-
-
Wracam właśnie z sekcji zwłok u wulkanizatora. Jestem w zasadzie nieco uspokojony (przyczyna była) ale i zdziwiony. Okazało się że „prawie nowa” opona miała od wewnątrz wstawioną łatę. Nie wiem jaka była geneza powstania (opona wyglądała faktycznie na nową, poza tym łata była wstawiona bardzo profesjonalnie – prawie nie wyczuwało się żadnego zgrubienia w jej miejscu)– w każdym razie na jej wysokości w dętce powstała dziura jak pięść. Opona mimo pomięcia przeżyła i wulkanizator zaproponował mi wstawienie weń kolejnej dętki, ale póki co podziękowałem. 

-
-