Co wybrac simex-y czy rolniki???
Moderator: Student
- Słoń2
- jestem tu nowy...
Co wybrac simex-y czy rolniki???
A mianowicie co wybrac za oponki do Uaza z silnikem merca 300d skrzynia tez merc a rozdzielcz gaz 69 po remoncie z przodu krzywka a z tyłu bedzie blokada 100%!
Mam dylemat miedzy kopia simex-u 10,5x15 lub rolniki 11,5x80x15,3 Mitas tr03!
Te opony maja byc w Błoto i Cierzki teren na asfalt mam inne!
Pozdrawiam
Mam dylemat miedzy kopia simex-u 10,5x15 lub rolniki 11,5x80x15,3 Mitas tr03!
Te opony maja byc w Błoto i Cierzki teren na asfalt mam inne!
Pozdrawiam
jak wyżej.Mam fedimy 31"/10,5 (realnie 32") i to dla mostów uazowych jest maks (ja swoje właśnie ukręciłem ale mam V8 i muszę jeszcze go trochę odchudzić). Lepsze fedimy bo miększe od mitasów (mitasy trzeba na bezdechu używać) , bardziej trzymają na boki (ale też bez szału) , mają dopuszczenie na czarne (a czasami trzeba kawałek pojechać) i nie wiem czy nie lżejsze (ale tego nie sprawdzałem). W błocie robią podobnie , do przodu bardziej do tyłu tak sobie.
Ja kupowałem w tej firmie tyle że Ya-409 ale jak widać maja różne oponki
http://www.russiantyres.com.pl/dostawcze_ya-192.html
http://www.russiantyres.com.pl/dostawcze_ya-192.html
POJARKA III DID
UAZik 469 B -03.2013
RAFKA 4 I
PIP ZJ
UAZik 469 B -03.2013
RAFKA 4 I
PIP ZJ
Tu są.
http://www.allegro.pl/item313856654_opo ... ya192.html
W błocie i piachu idą super a sa stosunkowo tanie.

http://www.allegro.pl/item313856654_opo ... ya192.html
W błocie i piachu idą super a sa stosunkowo tanie.

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
Jak chcesz gdzieś na jakiś rajdach jeździć to zapodaj simex oryginał 32" są lżejsze od nalewek. Ponad to lepiej trzymają na boki niż mitas.
Przy przełożeniach uazowych nie trzeba zawsze cisnąć więc ponawiam poradę kolegi wcześniej... daj prawą stopę do wyważenia
Przy przełożeniach uazowych nie trzeba zawsze cisnąć więc ponawiam poradę kolegi wcześniej... daj prawą stopę do wyważenia

http://www.mudmasters-4x4.com
Pimpek... strikes again:) KNK forever!
Miałem Ya192 (właściwie mam tyle że zdjete) i nie polecam. Dobe dla myśliwego po brzydkich drogach jeździć, w terenie troszkę bardziej podmokłym koszmarnie się zakopują (bo są za wąskie) i auto kadzie się na moście/ramie. Guma twarda, szybko ściera się na twardym. Jako pierwsze opony mogą zachwycić, założysz coś innego i już nie będziesz chciał ich widzieć.Słoń2 pisze:No nad ya192 tez myslałem ale sam nie wiem co wybrac![]()
![]()
Może Macie jeszcze jakies propozycjeA te ya192 gdzie można kupic oczywiscie tanio
GRUPA OFFROAD
UAZ 469 B
UAZ 469 B
jac.uaz pisze:Miałem Ya192 (właściwie mam tyle że zdjete) i nie polecam. Dobe dla myśliwego po brzydkich drogach jeździć, w terenie troszkę bardziej podmokłym koszmarnie się zakopują (bo są za wąskie) i auto kadzie się na moście/ramie. Guma twarda, szybko ściera się na twardym. Jako pierwsze opony mogą zachwycić, założysz coś innego i już nie będziesz chciał ich widzieć.Słoń2 pisze:No nad ya192 tez myslałem ale sam nie wiem co wybrac![]()
![]()
Może Macie jeszcze jakies propozycjeA te ya192 gdzie można kupic oczywiscie tanio
Miałem kopię B.F.Goodrich MT i to się dopiero w błocie kopało. Przy ya192 poprawiła się trakcja o jakieś 50% więc kopie B.F. sprzedałem. Na jakich teraz jeździsz oponach??
Kupiłem poszerzane, jest wspawany dodatkowy pas o szerokości około 2"Kolego Balu-Balu a felgi to masz orginał odwrócone czy jakies szersze bo tak na zdjeciu to chyba szersze wydaja sie
A jeśli chodzi o wysokość to mają 78 cm. około 31". i chyba są tej samej wysokości co ya245.
Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
Kolega z teamu jeździł z powodzeniem na BFG MT 33/12,5/15 (raz nawet króla błota zrobił). Jego mosty nigdy nie jęknęły...dopóki głąb sobie krzywkowej blokady na przód nie założył...i mu półoś strzeliła. Ja miałem założone BFG MT 33/10,5/15...ich przewaga była widoczna tam gdzie był potrzebny większy nacisk (czyli prawie nigdy)...
Na rajdach rzadko już się spotyka BFG
Simex i pochodne w modzie...no bo robią
Ya raczej nie robi
Znam człowiekia co kiedyś jeździł na tym, pojechaliśmy na jeden zlocik.... i już nie jeździ...coś więc jest na rzeczy

Na rajdach rzadko już się spotyka BFG

Ya raczej nie robi

http://www.mudmasters-4x4.com
Ya nie jest złą gumą , ale simexopodobne są lepsze. Jeździłem 3 lata na YA i są bardzo dobre na błoto (szczególnie jak jest dno) , wysokie podjazdy np po mokrej trawie z rzeki , ale na piaski i torfy są za wąskie i szybko szukają jądra (trzeba bardzo ostrożnie jeździć bo na takich podłożach jadą bardziej w głąb niż w przód). Lepsze jest wrogiem dobrego 

Prawdę mówi Ya 192 są za wąskie, tną jak żyletka glebę, jak na twarde nie trafią to sadzają UAZA na mostach, brakuje im z 5cm szerokości. Cenowo podobnie do Ya 192,jak poszukasz to kupisz nalewki np Technic tacker MT II 31x10.50x15jac.uaz pisze:Miałem Ya192 (właściwie mam tyle że zdjete) i nie polecam. Dobe dla myśliwego po brzydkich drogach jeździć, w terenie troszkę bardziej podmokłym koszmarnie się zakopują (bo są za wąskie) i auto kadzie się na moście/ramie. Guma twarda, szybko ściera się na twardym. Jako pierwsze opony mogą zachwycić, założysz coś innego i już nie będziesz chciał ich widzieć.Słoń2 pisze:No nad ya192 tez myslałem ale sam nie wiem co wybrac![]()
![]()
"Jeżdżę z kim chcę"
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
"Szumią jodły na gór szczycie
Słońce prawie jest w zenicie
Jeep za Uazem nie wydala
Bo ten pierwszy po..., no.. popala...
Szumią jodły na urwisku
Deszcz zacina nas po pysku
Uaz przeszedł po bagnisku
A my tutaj wciąż w mrowisku...