CB Radio -UAZ

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
Mercenaryy

CB Radio -UAZ

Post autor: Mercenaryy » pn mar 15, 2004 11:03 pm

jakie jest dobre?
Gdzie zamontować antene żeby nie zawadzała?
A gdzie sam panel sterowania tym cackiem?
I jakie ceny?

Za mądre odpowiedzi z góry dziękuje :)6
Samotny UAZ w Polsce i ja z Z moim nowym(starym) Isuzu TROOPEREM 3.2 BENZYNKA

Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek » wt mar 16, 2004 10:03 am

ceny to sobie możesz tu zobaczyć http://www.sonar.biz.pl/cennik.php
Radio radio to można zamontować na środku pod wskażnikami a ja w gazie mam tak zamontowana antene nad lewą lampą i jak dla mnie jest OK
Obrazek
Gazy 69

TomekG
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: TomekG » wt mar 16, 2004 10:16 am

Z doswiadczenia wiem, że najlepszym rozwiązaniem jest zamontowanie CB do ramki okna na górze pośrodku. Rozwiązanie to redukuje co prawda składanie ramki szyby ale masz pewność że przy pokonywaniu rzeczki nie zalejesz radyjka. :)2

Awatar użytkownika
Kaktus

Post autor: Kaktus » wt mar 16, 2004 12:24 pm

najwazsze zeby byla dobra masa przy antenie no i wiadomo im wyzej tym dalej w komisie kupisz radio za 100 zl najlepiej zebs mial zarejestrowane bo plicja sie czepia, ostatnio cos pozmieniali i oplata to chyba 80 zl na 10 lat
kiedys do starych CB musiales robic przeglad radia dodatkowe oplaty sprawdz zanim kupisz z komisu ile z tym klopotu ale slyszalem ze nie utrudniaja tak mocno od kad dopuscili radiowy internet i inne wynalazki

Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek » wt mar 16, 2004 2:01 pm

e tam się czepiaja w osobówce mam już ze 3 lata i ani razu sie nie czepiali a w gaziku to gdzie w tereni bedą mi sprawdzać :)21 a te opłaty co mówisz to właśnie nie wiadomo do końca jak to jest bo ponoć nie mają w myśl prawa pobierac opłat bo w sejmie coś takiego (mądre posły) wymślili że wyszły jakies sprzeczności z konstytucja ale tak głęboko się w to nie zapuszczałem. W razie co można sie tłumaczyć że właśnie co dopier kupiłem i nie zdążyłem złatwić tych formalności :)21
Gazy 69

Komodor
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: CB Radio -UAZ

Post autor: Komodor » czw mar 18, 2004 8:54 pm

Mercenaryy pisze:jakie jest dobre?
Gdzie zamontować antene żeby nie zawadzała?
A gdzie sam panel sterowania tym cackiem?
I jakie ceny?
Dobre jest stare i proste, bez bajerów za to z zaledwie kilkoma dużymi przyciskami. Gałka do zmiany kanałów ma mieć wyraźny skok. Cała gałkologia taka żeby móc je obsłużyć w rękawicach lub zgrabiałymi łapami.

U mnie antena wędrowała. Zaczęła na prawym błotniku a skończyła po prawej stronie z tyłu obok koła zapasowego. Tam jest bezpieczna. Zaczynałem od anteny Alan 9+, była dobra ale szybko szlag ją trafiał. Teraz mam wojskową antenę od radiostacji R105, taka elastyczna z koralików..Nie do zarąbania. Musiałem tylko dorobić cewkę dopasowującą. Ale teraz SWR ma 1.0 na kan. 20. Po bokach 1.2 i 1.3.

Samo radyjko począrkowo pomiędzy fotelami ale źle znosiło wodę i kopanie :roll: Teraz mam na górze pod plandeką przy ramce szyby. Dołożyłem dwie rurki jako dodatkowy stelaż radia. Dobrze je widać i daje się obsługiwać ze wszystkich miejsc :)2

Mam Alana 78+, kupiłem go za 80 zł w komisie i jestem zadowolony. Dodatkowo pilot lata z ręczniakiem Alan 38. Tego kupiłem za 90 zł.
Komodor

Awatar użytkownika
Władek

Post autor: Władek » czw mar 18, 2004 9:07 pm

Niezła jest ONWA, chodzi na AM, niektóre modele chyba mają przełącznik na FM. Proste w obsłudze, służyło mi wiele lat, teraz też mam zamiar zreanimować ją do UAZ-a, na miejsce dla anteny jeszcze nie mam pomysłu, najpierw zmieniam ramkę przednią, będę wprawiał przednią szybę w całości a stara ramka jest trochę nie tego...
Może antenę ustawię na przedniej ramce na górze? może gdzieś z przodu na błotniku?
Pozdrawiam!
Władek - Kraków

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”