Ja posiadam auto z roku 1989, ale wiele elementów jest namarkowanych datą roku 1990.
Kupiłem go z wojska z papierami na model 469B, ale jest to zauważalnie ten nowszy. Zresztą w armii nie bawili się w modele, dla nich jak widziałem Uaz to każdy 469B i już!
Z tego co wiem samochody produkowane od 1985 roku miały już nazwę 3151 i wyposażone w silniki 80KM, a od 1989 90KM, niewiem czy to prawda, jakby coś to poprawcie, to tylko gdzieś zasłyszane (ploty)...
Myślę, że wiele Uazów, ni to 469B, 3151, 3151..., to przejściówki, ni to, ni to.
Może któś z Was interesuje się motocyklami? Było tak w polskich Junakach. Najpierw był model M07, a później M10, ale w między czasie powstawały przejściówki (różniące się szczegółami), po to, aby w jakiś sposób przejść od starszego do nowszego modelu.
I tak jest w Uazach.
A posiadam:
1) Pompę hamulcową bez wspomagania, ale dwuobwodową,
- wiadomo pedały wiszące a nie w podłodze
2) Sprzęgło hydrauliczne
3) Brak tabliczki znamionowej na drzwiach tylko pod przednią klapą
4) Hak holowniczy mocowany na sztywno do ramy, bez rzadnych amortyzatorów
5) Mniej o jedną czy dwie (niepamiętam) kontrolek nad wskaźnikami
6) Inne przełożenia mostów (niestety), (przód oryginalny, tył remontowany w woju)Jeszcze niewiem gdzie jakie, ale niedługo sprawdzę i zmieniam na identyczne
7) Myślę, że i rozrusznikami. Starsze rozruszniki mają typ kończący się na cyfrę chyba dwa, a u mnie na trzy

Wiadomo, płytki w podłodze tylko do zbiorników, czyli dwie
9) Bagnet w kadłubie nie bezpośrednio w misce
10) Gaźnik K-126G
11) Kolektor dolotowy i wylotowy o przekroju okrągłym, podobno w 469B były jakieś przekroje trapezowe, ale niewiem, poprawcie mnie
12) Lampy przednie, (te pod lampą główną) kierunkowskaz z pozycją są zespolone w jednej obudowie. W starszych typach widziałem malutkie, takie podobne jak coś w starej Syrenie (nie obrażać się) i chyba jest tam tylko kierunek, a w niektórych jakieś podwójne, że obok siebie w osobnych obudowach w jednej linii pozycja i kierunek
13) Szkielet opończy. Niewiem co oznacza u Was gruby lub cienki, ale ja mam dwie rury (środkową i tylnią - poprzeczne) o większym przekroju. Reszta rureczek jest cieńsza
Troszke długa odp