Nierówne obroty 4c90
Moderator: Student
Nierówne obroty 4c90
Jak w temacie, mam problem z obrotami, mianowicie przy dodaniu niewielkiej ilosci gazu auto szarpie, obroty rosna i opadają i tak w kółko, pozycja pedału gazu jest ta sama, na wysokich obrotach nie ma tego problemu.
-
-
Przypuszczalnie tak.wieprzowina pisze:regulator obrotów w pompie wtryskowej
A jak nie to:
- padnięta pompa paliwowa ( za mała wydajność przy niskich obrotach ), ale to mało prawdopodobne,
- rozregulowana pompa wtryskowa - np. nierówne ustawienie zębatek sterujących w poszczególnych sekcjach - co powoduje, że na wolnych obrotach wcale nie ma dawkowania paliwa do któregoś z wtryskiwaczy.
VW T4 syncro, 2.4D, long 

Re: Nierówne obroty 4c90
a jednak ma cos wspólnego, w manualu pisza o 250ml oleju, spóściłem 150ml jakiegoś gluta, zalalem świerzym olejem i zdecydowanie inny samochód.
-
-
Szychu a jaki tam wlałeś olej , bo mój jak rano go odpalę to przez ok.10-15 min ma wolniejsze i szybsze obroty w sekwencji co 2-3 s. a póżniej ładnie klekocze .Szczególnie na silniejszym mrozie tak się dzieje, czy to wina tego zmarzniętego oleju w puszce regulatora.Czy można tam dać jakiś rzadszy olej samochodowy np.dobry pełny syntetyk 

Bóg stworzył czołgi by siały zamęt i zniszczenie.
-
-
Mam to samo od nowości silnika. Nie przejmuję się. Co najwyżej jeśli silnik rozgrzewa się na wolnych obrotach, podciągam je trochę recznym gazemEDEK:):):) pisze:Szychu a jaki tam wlałeś olej , bo mój jak rano go odpalę to przez ok.10-15 min ma wolniejsze i szybsze obroty w sekwencji co 2-3 s. a póżniej ładnie klekocze ...
Wlałem ten sam co do silnika, stary ledwo zleciał, może kokystencja i niski poziom miał znaczenie. U mnie nie ważne było czy ciepły czy zimny silnik. Teraz jest ok.
-
-
Ok dzięki i za to , zmienię gada i tak bo pewnie od nowości nie zmieniany 

przy okazji sprawdz rolki napinacza paska, u mnie miały duże luzy.
-
-
No to akurat mam oki znaczy te dwa łożyska
a propos cy u ciebie się poprawiła praca po wymianie oleju w regulatorze

to nie był olej
, jest duuuuużo lepiej