Pytanie o przerejestrowanie i ubezpieczenie UAZa-biurokracja

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
kwkoniu
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Pytanie o przerejestrowanie i ubezpieczenie UAZa-biurokracja

Post autor: kwkoniu » śr lis 19, 2008 6:20 pm

Witam ponownie, temat - wydawałoby się - banalny, a jednak. Zamierzam przerejestrować UAZa a sprawy mają się następująco:

Auto zakupiłem w marcu br. Wcześniej stało u poprzedniego właściciela ok. dwóch lat bez ważnego ubezpieczenia i bez ważnego przeglądu technicznego.

Jako, że wyjeżdżałem za granicę a autko wymagało gruntownej renowacji, zaniechałem wszelkich biurokracji aż do chwili obecnej.

= PYTANIE 1. Czy w Wydziale Komunikacji nie będzie problemu z przerejestrowaniem pojazdu ze względu na to, że od daty zakupu (umowa) minęło już dobrych kilka miesięcy? Czy jest określony czas na przerejestrowanie pojazdu po zakupie od poprzedniego właściciela?

= PYTANIE 2. Czy zanim przerejestruję auto (a tym samym zanim zrobię badanie techniczne) mogę wykupić ubezpieczenie już teraz i zachować je po procedurze przerejestrowania (dodam, że nr rejestracyjny wówczas się zmieni - inny Wydz. Komunikacji)...?

= PYTANIE 3. ...jeśli nie to w jaki sposób mam podstawić auto na przegląd techniczny przed przerejestrowaniem (ubezpieczeniem)? O ile wiem, do przerejestrowania pojazdu wymagane jest ważne badanie techniczne.

Proszę o odpowiedzi osoby, które miały z podobną sytuacją już do czynienia.

Pozdrawiam!
Coat of arms of NEPAL
469B/E39

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » śr lis 19, 2008 7:03 pm

zeby zarejestrowac auto musisz miec oc i przeglad

wg mnie nie powinno byc problemu, rozumiem ze blachy masz?

Awatar użytkownika
kwkoniu
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kwkoniu » śr lis 19, 2008 7:08 pm

Tak, blachy mam. Czyli co, przed rejestracją mogę kupić ubezpieczenie i będę mógł z niego korzystać również po rejestracji?
Coat of arms of NEPAL
469B/E39

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » śr lis 19, 2008 7:13 pm

kwkoniu pisze:Tak, blachy mam. Czyli co, przed rejestracją mogę kupić ubezpieczenie i będę mógł z niego korzystać również po rejestracji?
sluchaj nie mialem takiej sytuacji i nie chce Cie wprowadzic w blad. oc spokojnie bedzie dzialac, to nie problem. jedyny problem to to ze masz obowiazek posiadania oc przez caly czas, jak nie masz to sa jakies gigantyczne kary w euro. ale z drugiej strony auta nie zarejestrowales jescze wiec moze oc nie musiales miec... na pewno jest jakas procedura co robic w wypadku gdy sprzedajacy sprzedaje auto bez oc, cornholio bedzie wiedzial :)

Awatar użytkownika
Mag69

Post autor: Mag69 » śr lis 19, 2008 7:38 pm

a PCC zapłaciłeś , masz stempelek na umowie ??,
bo jak nie, to będą odsetki, kara i niemożliwość przerejestrowania

:)21
LJ 70

Awatar użytkownika
kwkoniu
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kwkoniu » śr lis 19, 2008 9:44 pm

a PCC zapłaciłeś
Nie wiem co to jest PCC ale na pewno tego nie płaciłem.
Chodzi o podatek 5%? Nie kupowałem w komisie więc powinienem go zapłacić sam-zapomniałem... Naliczają go od ceny w umowie czy jak?

Jakiego rzędu są to kary bo coś już słyszałem, że są jakieś kary jeśli nie przerejestruje się auta w ciągu 30 dni od nabycia ale wątpię w prawdziwość tej informacji.
Coat of arms of NEPAL
469B/E39

Awatar użytkownika
piter12
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: piter12 » śr lis 19, 2008 9:49 pm

musisz miec pieczątkę ze skarbówki chyba ze na umowie masz mniejsza wartośc niz 1000zł wtedy tylko wydział komunikacji
najpierw był UAZ 469B
1979r teraz suzuki vitara choroba 4x4 postepuje
Wreszcie upragnione Discovery

Awatar użytkownika
Mag69

Post autor: Mag69 » śr lis 19, 2008 10:00 pm

kwkoniu pisze:
Nie wiem co to jest PCC ale na pewno tego nie płaciłem.
Podatek od czynności cywilno prawnych, w przypadku samochodu 2 % wartości

LJ 70

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » śr lis 19, 2008 10:02 pm

Skarbówka już nie daje pieczątek, przynajmniej u mnie we wsi, w WK też nie pytali czy PCC opłacone.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.

Awatar użytkownika
kwkoniu
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kwkoniu » śr lis 19, 2008 10:23 pm

Widzę, że biurokracja jest potęgą w naszym miłym kraju.

Autko kupiłem za symboliczną cenę, poniżej 1000zł - zatem nie muszę się fatygować do US?

Z tym ubezpieczeniem na pewno nie będzie problemu jeśli wykupię już teraz, zanim przerejestruję?

PS jutro podzwonię do właściwych urzędów i napiszę w skrócie jak sprawy stoją. Mam już jakieś podstawy do rozmowy z urzędasami :)

Pozdrawiam!
Coat of arms of NEPAL
469B/E39

Awatar użytkownika
maciejmlynarz

Post autor: maciejmlynarz » śr lis 19, 2008 10:29 pm

kwkoniu pisze:Widzę, że biurokracja jest potęgą w naszym miłym kraju.

Z tym ubezpieczeniem na pewno nie będzie problemu jeśli wykupię już teraz, zanim przerejestruję?

Pozdrawiam!
Tylko pamiętaj że oc musi mieć ciągłość. Jeżeli poprzedni właściciel nie płacił to z tego co mi wiadomo ubezpieczyciel będzie Ci kazał pokryć zaległości.

Awatar użytkownika
Mag69

Post autor: Mag69 » śr lis 19, 2008 10:37 pm

jak poniżej 1kzł to nie ma obowiązku opłaty PCC !!

-zapytaj poprzedniego właściciela kiedy skończyło się ubezpieczenie, jak przed 2004 rokiem, to żadne konsekwencje nie grożą , jak po, to prawdopodobnie trzeba będzie zapłacić wstecz,
-nie ma obowiązku rejestracji w wyznaczonym terminie,
-najpierw doprowadź do stanu używalności ,później rejestruj.

LJ 70

Awatar użytkownika
losiek
Kontaktowanie:

Post autor: losiek » śr lis 19, 2008 11:58 pm

MIalem taka sama sutuacje.

OC wypiszą na podstawie umowy kupna sprzedaży lub starego dowodu ale OC nie jest potrzebne przy rejestracji, trzeba im pokazać przegląd i Pcc (przynajmniej w Zamościu). Więc:

1 Przegląd (zgdonie z prawem to chyba musisz na lawecie go zatargać :D )
2 Z umową kupna, PCC(jeśli jest wymagane bo nie wiem jak to z tymi zakresami ceny jest) i dowodem osobistym do wydzialu komunikacji. Odbierasz tymczasowy
3 Jedziesz po OC.

Przynajmniej ja to tak robilem.

Awatar użytkownika
margod

Kontaktowanie:

Post autor: margod » śr lis 19, 2008 11:59 pm

Z własnego doświadczenia:
Kupłem auto od gościa i jeździłem nim na jego papierach i ubezpieczeniu przez ok 3 miesiące, (do chwili gdy ubezpieczenie się skończyło). Z przerejestrowaniem nie było żadnych kłopotów. Badania techniczne wciąż były ważne, ale ubezpieczenie już wyszło. W US nic nie płaciłem, a w Wydz. Komunikacji o nic takiego nie pytali.
Aby dojechać na przegląd, możesz wykupić 1 miesięczne ubezpieczenie na stare blachy.

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » czw lis 20, 2008 12:07 am

losiek pisze:MIalem taka sama sutuacje.

OC wypiszą na podstawie umowy kupna sprzedaży lub starego dowodu ale OC nie jest potrzebne przy rejestracji, trzeba im pokazać przegląd i Pcc .
OC jest potrzebne, babka cie w ogole nie przyjmie bez tego, przeglad ma byc na conajmniej 30 dni natomiast PCC nie jest wymagane

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » czw lis 20, 2008 12:13 am

Mag69 pisze: -nie ma obowiązku rejestracji w wyznaczonym terminie,
tu się mylisz masz na to 30 dni :wink: jeśli nie możesz przerejestrowa w ciągu 30 dni to i tak trzeba zgłośic zmianę właściciela :)2 inna sprawa że nie ścigają za to zbytnio :)21
@losiek możesz wystąpic do Komendy Policji o pozwolenie na jednorazowy przejazd do stacji diagnostycznej :)2
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » czw lis 20, 2008 12:28 am

lbl78 pisze: inna sprawa że nie ścigają za to zbytnio

Wcale nie ścigają za to. Jedynie przy kontroli drogowej (jeśli będziesz jeździł na danych poprzednika) policjant może zabrać dowód za "niezgodność danych w dowodzie ze stanem faktycznym" Ale Ty chyba nie będziesz jeździł na poprzednich kwitach?
Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » czw lis 20, 2008 12:33 am

Balu-Balu pisze:
lbl78 pisze: inna sprawa że nie ścigają za to zbytnio

Wcale nie ścigają za to. Jedynie przy kontroli drogowej (jeśli będziesz jeździł na danych poprzednika) policjant może zabrać dowód za "niezgodność danych w dowodzie ze stanem faktycznym" Ale Ty chyba nie będziesz jeździł na poprzednich kwitach?
ja raczej nie :)21 jest w nieustającym remoncie :)21 tak od 3 lat ;)
mówiłem tu o obowiązku zgłoszenia, jeśli samochód nie ma badania technicznego lub OC (w tym przypadku może by kara pieniężna) i tak go nie zarejestrujesz a jeździc Ci nim i tak nie wolno wtedy :)2
Ostatnio zmieniony czw lis 20, 2008 12:35 am przez lbl78, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mag69

Post autor: Mag69 » czw lis 20, 2008 12:34 am

30 dni, to masz na powiadomienie o zbyciu pojazdu

LJ 70

Awatar użytkownika
kwkoniu
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kwkoniu » czw lis 20, 2008 12:10 pm

Witam i dziękuję za wypowiedzi w tym temacie.

Na razie dowiedziałem się, że mogę wykupić OC na stary dowód rej. (na podstawie umowy kupna) a potem wyrobić aneks do umowy z nowym dowodem i nr rejestracyjnym. Inna sprawa, że podobno niemożliwe jest to, że poprzedni właściciel nie miał opłaconego OC. Jest to więc sprzeczność, która jednak nie powinna mieć większego znaczenia dla mnie w tej chwili.

Swoją drogą, przy przerejestrowywaniu nie jest wymagany dowód wykupienia OC.

Jutro dowiem się u źródeł jak to jest z tym zwlekaniem z przerejestrowaniem - na pewno przyda się taka informacja na forum.

Póki co pozdrawiam!
Coat of arms of NEPAL
469B/E39

zyjo

Post autor: zyjo » czw lis 20, 2008 12:29 pm

Z tego co wiem to na przerejestrowanie jest ustawowe 30 dni, jak masz na umowie datę z początku roku to kicha mogą być problemy.
Ubezpieczenie od pewnego czasu przechodzi na nowego nabywce pojazdu , chyba że ten się pisemnie zrzeknie kontynuowania ubezpieczenia w tej firmie.Jeżeli gość który sprzedawał miał kiedyś ubezpieczony ten pojazd i nie płacił ubezpieczenia a nie wyrejestrował go, to pewnie firma ubezpieczeniowa go ściga bo miał obowiązek zawsze płacić OC, nie wiadomo czy wszystkie płatności nie przechodzą na ciebie.
Nie trzeba przy rejestracji mieć zapłaconego podatku w US, można to zrobić potem chyba że pojazd nie podlega( poniżej 1000zł).

Awatar użytkownika
Qbartx

Post autor: Qbartx » czw lis 20, 2008 12:33 pm

Jezeli kupiles bez oc to masz je obowiazek wukupic tego samego dnia w ktorym kupiles samochod. Zalegle oc poprzedniego wlasciciela Cie nie obchodzi. Jezeli stal 2 lata a on nie placil to i tak sie nie przedluzylo wiec olewasz temat.
Ja u siebie czy jest czy nie ponizej 1000zl i tak musze isc po pieczatke do US.
Xj renix 4.0 pickup 2door,springi tyl, besterlocker, 35"
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » czw lis 20, 2008 1:01 pm

jesli jest poniżej 1000 to trzeba mieć pieczątke albo zaświadczenie o zwolnieniu z podatku (chyba że masz fakture VAT) na załatwienie formalności i przerejestrowanie (zgłoszenie zakupu) do US i wydziału komunikacji masz 30 dni za brak OC jest kara 500 ojro :)21 więc lepiej je mieć ;), bez przeglądu i tak nie dasz rady zarejestrować ale zgłosić i tak musisz, zgłosić że nabyłeś i podatek zapłacony a OC wykupujesz na siebie i stary nr rejestracyjny samochodu później aneks do umowy i już :)2

Awatar użytkownika
Mag69

Post autor: Mag69 » czw lis 20, 2008 4:31 pm

wszyscy piszą o 30 dniowym obowiązku rejestracyjnym, a czy mógłby ktoś podać podstawę prawną ??

w Ustawie podany jest termin ale dla pojazdów sprowadzanych z zagranicy

Ustawa-Kodeks drogowy Art 71 p 6 i 7

LJ 70

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » czw lis 20, 2008 4:35 pm

nie wiem gdzie wy rejestrujecie auta ale w Gdansku w urzedzie wielkimi literami pisze ze OC ma byc do kazdej czynnosci ktora wykonujesz przy okienku, nawet jak chcesz zapytac o droge

a jesli chodzi o PCC to przeciez od dawna juz nie trzeba miec pieczatki ani kwitku z US

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”