sprzeglo do wentylatora
Moderator: Student
- piotrek_uaz
sprzeglo do wentylatora
Witajcie!
Czy ktos trenowal zrobienie sprzegla do wentylatora ze sprzegla od kompresora klimatyzacji ?
Chodzi mi o takie cos: wentylator jest zesprzeglony normalnie, ew. na wjazd do wody odpinam sprzeglo przelacznikiem i wentylator kreci sie luzno, przez co nie mam sztormu pod maska albo wentylatora w chlodnicy jak wkreca sie jakies galezie.
Wentylatorom elektrycznym mowie na razie nie, kombinuje cos bardziej niezawodnego do odlaczania tylko na wjazdy w wode.
W jakims samochodzie na rajdzie widzialem kiedys taki patent, ale nie pamietam szczegolow.
Piotr
Czy ktos trenowal zrobienie sprzegla do wentylatora ze sprzegla od kompresora klimatyzacji ?
Chodzi mi o takie cos: wentylator jest zesprzeglony normalnie, ew. na wjazd do wody odpinam sprzeglo przelacznikiem i wentylator kreci sie luzno, przez co nie mam sztormu pod maska albo wentylatora w chlodnicy jak wkreca sie jakies galezie.
Wentylatorom elektrycznym mowie na razie nie, kombinuje cos bardziej niezawodnego do odlaczania tylko na wjazdy w wode.
W jakims samochodzie na rajdzie widzialem kiedys taki patent, ale nie pamietam szczegolow.
Piotr
Sprzęgło elektromagnetyczne wentylatora miał Fiat 125p z silnikiem 1500 typ 115. Nie jestem pewien ale chyba Łada 2103 i 2106 też miała. Sprzęglo do Fiata powineneś w miarę tanio kupić. Są jeszcze sprzęgła stosowane w autobusach, tylko większe gabarytowo. Chyba nasz poczciwy Lublin też mial sprzęgło elektromagnetyczne.
UAZ 469B 80'
-
-
- Grzegorz G.
- piotrek_uaz
- piotrek_uaz
- maciejmlynarz
-
-
- maciejmlynarz
- Grzegorz G.
-
-
Toyota camry 3.0 ma taki patent pedzony z pompy wspomaganiawieprzowina pisze:To jak za łatwo to proponuje rozwiązanie z kamaza. Wiatrak pędzony silnikiem hydraulicznym z zaworem termicznym regulującym obroty, a do tego w kabinie kulowy zawór wyłączający.

Zalozyc zwyklego elektryka i nie kombinowac....
Xj renix 4.0 pickup 2door,springi tyl, besterlocker, 35"
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
- piotrek_uaz
Ja chce sprzeglo bo:maciejmlynarz pisze:Też mi się tak wydaje. Ja mam elektryczny. Ładuję się do wody i jeszcze mnie nie zawiódł. Pstryk i wentylator staje. Nawet puściłem sobie w obwód kontrolkę i gdy wyłanczam wentylator zapala się kontrolka cobym nie zapomniał i się nie zagotował
Jak cos sie zesra w takim patencie ze sprzeglem - to nawet skrece na sztywno - przewierce, zwiaze drutem, wbije siekiera klin, zlepie na gume do zucia itp - i bedzie chlodzic. Elektryk jak sie zesra to jest troche klopot.
Ale nie debatujmy nad wyzszoscia swiat bozego narodzenia nad wielkanoca - bo to bez sensu.
Jak znajde jakies sprzeglo ktore w miare podejdzie, to bede modzil

Piotr
zmota sie mota
Długie pagiero osobówka

Długie pagiero osobówka

- maciejmlynarz
lady mialy mechaniczny stale napedzany albo elekrycznyOctavian pisze:Sprzęgło elektromagnetyczne wentylatora miał Fiat 125p z silnikiem 1500 typ 115. Nie jestem pewien ale chyba Łada 2103 i 2106 też miała. Sprzęglo do Fiata powineneś w miarę tanio kupić. Są jeszcze sprzęgła stosowane w autobusach, tylko większe gabarytowo. Chyba nasz poczciwy Lublin też mial sprzęgło elektromagnetyczne.
a fiatowski dlugo nie strzyma w ciezkich warunkach pracy - bo taki nalezy zalozyc przy UAZie

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
nie tylko Toyota - Jeepy tezQbartx pisze:Toyota camry 3.0 ma taki patent pedzony z pompy wspomaganiawieprzowina pisze:To jak za łatwo to proponuje rozwiązanie z kamaza. Wiatrak pędzony silnikiem hydraulicznym z zaworem termicznym regulującym obroty, a do tego w kabinie kulowy zawór wyłączający.![]()
Zalozyc zwyklego elektryka i nie kombinowac....

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
A to dlaczego debilny?Bart03 pisze:nie tylko Toyota - Jeepy tezQbartx pisze:Toyota camry 3.0 ma taki patent pedzony z pompy wspomaganiawieprzowina pisze:To jak za łatwo to proponuje rozwiązanie z kamaza. Wiatrak pędzony silnikiem hydraulicznym z zaworem termicznym regulującym obroty, a do tego w kabinie kulowy zawór wyłączający.![]()
Zalozyc zwyklego elektryka i nie kombinowac....debilny patent - dlatego Jeep sie z tego wycofal