Jakie tarczówki do Uaza. Pomocy!!!
Moderator: Student
Jakie tarczówki do Uaza. Pomocy!!!
Witam, na forum jestem nowy, chciałbym się dowiedzieć jakie tarczówki wsadzić do Uaz'a , tak żeby było najprościej (Od czego mogę podpasować). Bardzo proszę o porady;]. Pozdrawiam
Szumią jodły na urwisku. Deszcz zacina nas po pysku. Uaz przeszedł po bagnisku...:]
Re: Jakie tarczówki do Uaza. Pomocy!!!
do UAZ`a naiprościej z UAZ`a tuko cena
polecam przekopanie ręczne najstarszych tematów było o tym sporo i wile mądrych rzeczy było powiedziane 

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Od Lublina 

http://www.mudmasters-4x4.com
Pimpek... strikes again:) KNK forever!
Pimpek... strikes again:) KNK forever!
kolega pytał o najprościej więc co mu tu z Lublinem jedziecie??
można też zacisk z forda/opla/i innych co by tylko na szerokość starczał tarcza z uaza/lublina czy inne robione na zamówienie, tylko na rzeźbieniu trzeba się znać

można też zacisk z forda/opla/i innych co by tylko na szerokość starczał tarcza z uaza/lublina czy inne robione na zamówienie, tylko na rzeźbieniu trzeba się znać

Dzięki chłopaki!!!. Spróbuję coś zmotać, bo na oryginalnych bębnowych to nie da się hamować, raz ściąga na prawą, raz na lewą. Aha, miałbym jeszcze jedną prośbę do Państwa, jakie tarcze kotwiczne wstawić z tyłu tak, aby założyć hamulec ręczny na linkę. Pozdrawiam!!!
Szumią jodły na urwisku. Deszcz zacina nas po pysku. Uaz przeszedł po bagnisku...:]
poczytaj jeszcze troche 
potrzebujesz odpowiednie zaciski
tarcze kotwiczną robisz pod konkretny zacisk
! tak przy okazji jak chcesz zrobić tarcze z tylu i z przodu to jeszcze znajdz odpowiedni korektor hamowania zeby ce dupa nie wyprzecila podczas tej operacji
czemu chcesz przerabiać reczny z wału??

potrzebujesz odpowiednie zaciski

korektor nie jest potrzebny, trzeba odpowiednio dobrać zaciski...
podstawowa zasada, zacisk z tyłu musi byś dwukrotnie mniejszej pojemności niż przód, najlepiej wykorzystać zaciski z tego samego samochodu,
tak mam i z hamulcami nie mam najmniejszego problemu .

podstawowa zasada, zacisk z tyłu musi byś dwukrotnie mniejszej pojemności niż przód, najlepiej wykorzystać zaciski z tego samego samochodu,
tak mam i z hamulcami nie mam najmniejszego problemu .

LJ 70
W odpowiedzi na pytanie lbl78 "czemu chcesz przerabiać reczny z wału??". Mam wsadzony silnik Rocky'ego 2.8TD, wraz ze skrzynią biegów.
Nie wiem ile teraz kosztują tarcze do Uaza. Ja w 2005 kupiłem oryginalne cana byla jakaś normalna
Zaciski z forda scorpio, klocki od sierry. Do tego tarcza kotwiczna i dwa dystanse na strone. Wszystko "prawie" pasowało. Jeden wieczór w garażu i z pomocą kolegi całośc poskładana.
http://picasaweb.google.pl/Jaroma4x4/UazSieMota

Zaciski z forda scorpio, klocki od sierry. Do tego tarcza kotwiczna i dwa dystanse na strone. Wszystko "prawie" pasowało. Jeden wieczór w garażu i z pomocą kolegi całośc poskładana.
http://picasaweb.google.pl/Jaroma4x4/UazSieMota

Uaz 2.4D-> 2.3 Evo2 -> Discovery 97' -> Subaru Impreza 96' ,GT 98' -> Jeep ZJ
- Bogdan 4x4
-
Do tyłu super siadają zaciski VW/audi modele ok. 1990 roku z silnikiem 2.0 benz. Mam tak u siebie w żółtym monsterkumatez_24 pisze:Dzięki chłopaki!!!. Spróbuję coś zmotać, bo na oryginalnych bębnowych to nie da się hamować, raz ściąga na prawą, raz na lewą. Aha, miałbym jeszcze jedną prośbę do Państwa, jakie tarcze kotwiczne wstawić z tyłu tak, aby założyć hamulec ręczny na linkę. Pozdrawiam!!!

zakładałem również do Uaza. posiadają właśnie wyjście na linke ręcznego. Do tego tarcza hamulcowa suzuki samuraj/vitara. Musisz roztoczyć chyba o 2 mm otwór centralny, oraz te na szpilki koła, z 12 na 14mm.
Koszt: nowe tarcze hamulciwe - 70 x 2 = 140 zł
używane zaciski ze szrotu - 100-200 zł
nowe klocki, np. samko - 38 zł
kpl. reperaturek do zacisków (wszystkie gumki założyc nowe) 12 zł
kawałek blachy 10 mm na przymocowanie do mostu zacisków
dwa wieczory, żeby to do kupy skleić
skrzynka bronka, coby wena twórcza była- 50 zł

Wsio można szto nie można, tolko z wolna i astarożna
Bogdan 4x4 pisze: Do tyłu super siadają zaciski VW/audi modele ok. 1990 roku z silnikiem 2.0 benz. Mam tak u siebie w żółtym monsterku.
zakładałem również do Uaza. posiadają właśnie wyjście na linke ręcznego. Do tego tarcza hamulcowa suzuki samuraj/vitara. Musisz roztoczyć chyba o 2 mm otwór centralny, oraz te na szpilki koła, z 12 na 14mm.

A do tyłu miałem zamiar dokładnie taki zestaw motać, ale zapomniałem bronka i wena uciekła

Uaz 2.4D-> 2.3 Evo2 -> Discovery 97' -> Subaru Impreza 96' ,GT 98' -> Jeep ZJ
wrażenia z motania bezcenneBogdan 4x4 pisze:Do tyłu super siadają zaciski VW/audi modele ok. 1990 roku z silnikiem 2.0 benz. Mam tak u siebie w żółtym monsterkumatez_24 pisze:Dzięki chłopaki!!!. Spróbuję coś zmotać, bo na oryginalnych bębnowych to nie da się hamować, raz ściąga na prawą, raz na lewą. Aha, miałbym jeszcze jedną prośbę do Państwa, jakie tarcze kotwiczne wstawić z tyłu tak, aby założyć hamulec ręczny na linkę. Pozdrawiam!!!.

witam
jestem w trakcie zakładania tarcz z tyłu.z przodu mam tarcze z vitary z zaciskiem tez od vitary.a z tylu montuje tarcza vitara i zacisk bmw5(taki dostałem i jest mniejszy niz vitara wiec korektor bedzie zbedny).oprócz tarcz kotwicznych potrzebne sa jeszcze redukcje na przewody hamulcowe>

Odnośnie tematu ręcznego.Jest sens grzebać się z tym ręcznym na wale ,czy też lepiej zakładać zaciski na tylnych tarczach z ręcznym na lince?Zakładam niedługo tarczówki na obu osiach i mam zdekompletowany mechanizm ręcznego i nie wiem czy warto go robić.Jeżeli ten bębenek wystarczająco unieruchamia pojazd na górce to dorobię zgubione ramię.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Ręczny na wale w zupełności wystarcza i jest mniej upierdliwy niż zbierające syf i zapiekające się linki.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
W zamysłach miałem też założenie tarczy z zaciskiem w miejsce bębenka jak to zrobił jeden nasz pomysłowy kolega.Lecz jeśli fabryczny jakoś trzyma to pozostanę przy nim do czasu aż się nie spierniczy.Didymos pisze:Ręczny na wale w zupełności wystarcza i jest mniej upierdliwy niż zbierające syf i zapiekające się linki.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD