kilka pytań o blokady mostów (proszę o wyrozumiałość)

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
morte36

Kontaktowanie:

kilka pytań o blokady mostów (proszę o wyrozumiałość)

Post autor: morte36 » wt sty 06, 2009 8:14 pm

Witam od razu przepraszam że poruszam ten temat bilion razy ale mam kilka pytań co do blokad napisze to w punktach żeby nic nie umknęło.
1. czy jakiś uaz 469 lub następca tej serii ma blokady fabryczne oryginalne?
2. czy do mostów uaza można dorobić blokadę manualną czyli załączaną z kokpitu?
3. czy można zblokować na stałe tylko most i jak to wpłynie na jazdę po twardym? (na discovery widziałem film o jeep wilisie i on chyba miał tylko most zablokowany na stałe a przedni blokowany przy włączeniu przedniego napędu a poza tym kiedyś jeździłem kartingami i taki pojazd porusza się po asfalcie ma na tył napęd i tylnie koła są połączone ze sobą na sztywno osią)
4. czy blokada taka jak tu jest pokazana http://www.4x4.szczecin.pl/joomla/index ... &Itemid=50 to jak ona działa czy to jest blokada automatyczna czy ręczna czy jaki grom i czy ktoś zna stronę z większą ilością opisów
Dzięki za odpowiedź i jeszcze raz sorrki za ten temat aha i nie piszcie że mam się nauczyć najpierw jeździć i że mi blokada nie jest potrzebna bo już nie raz jej potrzebowałem a ciągnik mnie wyciągał na koniec.

PS: do administratora forum jestem od niedawna na tym forum ale tak ze swojego doświadczenia wiem że najlepiej najczęściej zadawane pytania przyklejać na górze działu tak samo jak "nasz uazy" czy "przywitanie"
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073

Awatar użytkownika
lbl78

Re: kilka pytań o blokady mostów (proszę o wyrozumiałość)

Post autor: lbl78 » wt sty 06, 2009 9:12 pm

1 nie
2 tak
3 tak (auta z włączoną blokadą przedniej osi nie skręcają) a na czarnym spowoduje permanentne uciekanie dupy i moze rozwali albo blokadę albo dyfer albo urwac półoś :)3

w UAZie nie ma zbyt wielu stron i można je przeżuci manualnie w pół godziny :)2
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
maciejmlynarz

Post autor: maciejmlynarz » wt sty 06, 2009 9:24 pm

Podłączę się pod to pytanie o blokadę. Może któryś z kolegów przybliży działanie tej z linka podanego przez poprzednika jak jest włanczana i czy wogóle jest. No i może coś więcej o tej http://www.4x4.szczecin.pl/joomla/index ... &Itemid=50 bo widzę tam jakieś dźwigienki i nie umiem sobie tego wyobrazić jak to działa
Szumią jodły gdzieś na dole Tam gdzie stoją dwa Patrole Stoją tam już od godziny Uaz zrobił koleiny

Awatar użytkownika
bandzior
Kontaktowanie:

Post autor: bandzior » wt sty 06, 2009 9:53 pm

ktos sobie sprytnie blokade wymyslił, zapinana zapewne jakąs linką z kokpitu...działa jak większosc spina półoś ...
wierze w UFO i zielone ludziki...
http://www.bandzior4x4.pl

Awatar użytkownika
maciejmlynarz

Post autor: maciejmlynarz » wt sty 06, 2009 9:56 pm

No właśnie ale chodzi mi o sam ten motyw zapinania. Co w co tam wchodzi, że spina most
Szumią jodły gdzieś na dole Tam gdzie stoją dwa Patrole Stoją tam już od godziny Uaz zrobił koleiny

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » wt sty 06, 2009 11:32 pm

Ta blokada jest zrobiona ze sprzęgiełka przedniej piasty, jedna część połączona z obudową dyfra, duga z półosią. Półoś ma przedłużony wieloklin, wewnętrzna część sprzęgiełka, która przesuwa się po półosi ma dospawaną rurę, tak, żeby jej koniec wypadł poza gruchą dyfra, do tego proste sterowanie np. widełkami ze skrzyni biegów + linka do kabiny. Na forum jest jeden taki, co te blokady produkuje.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.

Awatar użytkownika
maciejmlynarz

Post autor: maciejmlynarz » śr sty 07, 2009 7:18 am

To jak czyta ten wontek niech mi da namiar na siebie. Z chęcią się skuszę na takie cudo. Oczywiście jeśli ktoś mi potwierdzi skutecznosc takiego rozwiązania i jego względna niezawodność i wytrzymałość.

Awatar użytkownika
morte36

Kontaktowanie:

Post autor: morte36 » śr sty 07, 2009 7:30 am

lbl78 pisze:3 tak (auta z włączoną blokadą przedniej osi nie skręcają) a na czarnym spowoduje permanentne uciekanie dupy i moze rozwali albo blokadę albo dyfer albo urwac półoś :)3

A co by było jak bym zblokował tylni most na stałe i bym sobie jeździł po czarnym ?? bo to co napisałeś chyba do przerniego sie tyczy mostu.
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073

Awatar użytkownika
Doktor200
Kontaktowanie:

Post autor: Doktor200 » śr sty 07, 2009 8:32 am

to tez sie by sie uje...al mechanizm roznicowy, chyba ze se zrobisz jak w gokarcie :)21
GazikoLandPatrol z pakietem V8, project :)17

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » śr sty 07, 2009 9:17 am

Będziesz piszczał gumami na każdym zakręcie i wszystkie łuki brał szeroko, aby tylko starczyło miejsca :)21 a w końcu i tak coś uwalisz. Zaspawać dyfer albo zrobić spoola możesz sobie w furze tylko do terenu.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » śr sty 07, 2009 3:57 pm

morte36 pisze:
lbl78 pisze:3 tak (auta z włączoną blokadą przedniej osi nie skręcają) a na czarnym spowoduje permanentne uciekanie dupy i moze rozwali albo blokadę albo dyfer albo urwac półoś :)3

A co by było jak bym zblokował tylni most na stałe i bym sobie jeździł po czarnym ?? bo to co napisałeś chyba do przerniego sie tyczy mostu.

Z całym szacunkiem ale nie myślisz chyba, że jesteś tu tylko Ty taki oświecony co to takie rzeczy wymyśla. Jakby to się sprawdzało to pół Polski by już tak jeździło. Ja jeszcze nie widziałem aby jakieś auto jeździło wyczynowo z takim mostem. O zaspawaniu przedniego to już słyszałem, zaznaczam, że słyszałem. Zapinało się sprzęgiełka jak była potrzeba a potem wypinało. W Kościerzynie robi ktoś blokady 100% do Uaza. Tam uderz.
Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » śr sty 07, 2009 6:21 pm

spawanie dyfra to wogóle jakaś pojebana sprawa :)3 :)3 czasem nawet w terenie potrzebny jest mechanizm różnicowy :)2 blokade włączamy tylko od czasu do czasu :)2

UAZ ma na tyle delikatne mosty że nie wytrzymają takiego eksperymetu jak zaspawanie na stałę dyfrów ani przód ani tył((mowa o jeździe po czarnym), zresztą na dłuższą mete żaden most tego nie wytrzyma i poleci oczywiście najsłabszy element w UAZie w zależności os stanu mostów i kasowania luzów albo półoś albo dyfer :)3 jeśli chodzi o blokady to nawet w terenie trzeba uważać i z głową używać tych wynalazków zwłaszcza jak masz dobre opony to nawet na standardwym rozmiarze opon można przód ukręcić :)3 ogólnie jak chcesz blokade i nie jeździsz w wyczynie to polecam na tył krzywkową, a nie 100%, tania łatwa w montarzu i części dostępne od ręki :)2
jeśli myślisz o wyczynie zmień mosty :)21 :)21
ps: to co napisałęm o noszeniu dupy tyczy się tyłu, bo o jeździe z zaspawanym przodem po twardym to nawet wole nie myśleć .... lubisz skręcać na zakrętach?? jeśli tak to zapomnij o blokadzie przodu (stałej), chyba że zawsze ale to zawsze rozpnasz sprzęgi po wyjechaniu na asfalt :)2 a w terenie bez możliwości rozpinania blokady z przodu też nie wróże wyrobienia wszystkich zakrętów :)21 :)21
ale ja sie nie znam i jak tam stryjenka woli :)21

skyrafal

Post autor: skyrafal » czw sty 08, 2009 12:18 am

Kolego, żeby zrobic samodzielnie naprawdę porządną blokadę lub je "produkowac" potrzebne jest kilka rzeczy : duża wiedza i doświadczenie, dostęp do odpowiednich materiałów oraz duże możliwości warsztatowe (obróbka mechaniczna, cieplna itd) no i oczywiście sporo kasy na eksperymenty zanim coś z tego wyjdzie. zobacz na te fotki jak wygląda spaw. to jest przysmarkane a nie pospawane. na dzień dobry widac, że to totalna amatorszczyzna. chyba dalsze wyjaśnienia są zbędne.
Kup sobie oryginalne dyfry samoblokujące (po 700zł/szt.), załóż na oba mosty i na pewno będzie to skuteczniejsze niż amatorskie blokady 100%. za zaoszczędzone na eksperymentach pieniądze kup wyciągarkę i będziesz miał naprawdę skuteczny wehikuł do jazdy w ciężkim terenie. Za jakiś czas zobaczysz, że 1400zł to wcale nie duża kwota, jak na doinwestowanie uaza bądź co bądź najtańszego pojazdu 4x4.
http://www.7fly.pl Ekstremalne loty widokowe

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » czw sty 08, 2009 2:13 am

za 700zl to moze miec blokade 100% od kolegi z Koscierzyny przeciez, ta krzywkowa blokada to jakies nieporozumienie

Awatar użytkownika
maciejmlynarz

Post autor: maciejmlynarz » czw sty 08, 2009 7:24 am

Oczywiście mówa o rozłanczalnej blokadzie i to najlepiej z kabiny tak ?

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » czw sty 08, 2009 8:04 am

chiquito83 pisze: ta krzywkowa blokada to jakies nieporozumienie
hmm wiesz z doświadczenia czy tak sobie piszesz?? ja tam sie nie znam ale co najwyżej 60% Rosjan sie myli i kupuje niepotrzebną rzecz :)21 :)21 pomimo że ma dostępne 100% w niewiele wiekszej kwocie niż ta krzwkowa :wink:

Awatar użytkownika
gaaz99

Post autor: gaaz99 » czw sty 08, 2009 8:13 pm

witam
pomykałem na krzywkach i na 100% blokadach krzywki są dobre (choć szybko padają) w taki lajtowy teren ,a 100% jakoś się nieskończyły i są proste w budowie jak półoś wytrzyma to reszta się niezmieli
uaz 2,4td uaz2.8i gaz66

gwidon
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gwidon » pt sty 09, 2009 10:00 am

witam :D jeżdzę gazem z silnikiem wolgi na 33 cal.mam juz od kilku lat blokady (te 60%)w przednim i tylnym moście.nic złego sie nie dzieje.raz tylko padł tylny most ale to nie z tej przyczyny.co do przodu to pólosie urywane ale do momentu założenia tych z przegubami homokinetycznymi ,problem znikł i nawet przestały chrupać.dlatego polecam je ze wzgledu na cenę ,dostepność.do tego typu aut są bardzo dobre a z uaza nigdy nie zrobisz potwora,zawsze to bedzie gaz i uaz.cieszmy się że ruscy cos takiego wymyślili. :P :)2

Awatar użytkownika
Jaroma

Post autor: Jaroma » pt sty 09, 2009 11:55 am

Ja mam blokade 100% w tylnym moście. Robi zajefajnie :)23 Załączana na linke, dzwignią ręcznego z poldka. Na desce dodatkowa kontrolka. Produkcja kolegi :)21 jak chcesz to moge sie zapytac czy moze zrobic ...
Uaz 2.4D-> 2.3 Evo2 -> Discovery 97' -> Subaru Impreza 96' ,GT 98' -> Jeep ZJ

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » pt sty 09, 2009 12:40 pm

Jaroma pisze:Ja mam blokade 100% w tylnym moście. Robi zajefajnie :)23 Załączana na linke, dzwignią ręcznego z poldka. Na desce dodatkowa kontrolka. Produkcja kolegi :)21 jak chcesz to moge sie zapytac czy moze zrobic ...
Cześć Jarek. Spytaj się dla mnie. I jakie koszta ?? :wink:
Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » pt sty 09, 2009 1:15 pm

jechalem uazem z taka blokada po asfalcie i jakies dziwne dzwieki to wydawalo i blokowalo sie na zakretach, moze jezdzic nie umiem a moze zepsute bylo.

a blokady 100% to kolega gaaz99 robi? dobrze pamietam?

Awatar użytkownika
maciejmlynarz

Post autor: maciejmlynarz » pt sty 09, 2009 1:24 pm

Jarek to ja też bym poprosił o informację na temat ceny takiego zestawu.

Awatar użytkownika
Jaroma

Post autor: Jaroma » pt sty 09, 2009 1:29 pm

chiquito83 pisze:jechalem uazem z taka blokada po asfalcie i jakies dziwne dzwieki to wydawalo i blokowalo sie na zakretach, moze jezdzic nie umiem a moze zepsute bylo.
W pierwszym zdaniu to chyba o tej automatycznej piszesz. Jesli tak to sie nie wypowiadam bo nie wiem, Jesli mowa o blokadzie 100% załącznej ręcznie to nie ma prawa nic sie dziać jesli jest dobrze rozłączona i ma sprawną spreżyne.
Moją blokade robił inny kolega .... pare osób juz sie nauczyło :wink: :)21
Uaz 2.4D-> 2.3 Evo2 -> Discovery 97' -> Subaru Impreza 96' ,GT 98' -> Jeep ZJ

Awatar użytkownika
gaaz99

Post autor: gaaz99 » pt sty 09, 2009 7:51 pm

chiquito83 pisze:jechalem uazem z taka blokada po asfalcie i jakies dziwne dzwieki to wydawalo i blokowalo sie na zakretach, moze jezdzic nie umiem a moze zepsute bylo.

dobrze pamiętasz od groma tego narobiłem
:)2
uaz 2,4td uaz2.8i gaz66

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » czw sty 15, 2009 3:38 pm

gaaz99 pisze:

dobrze pamiętasz od groma tego narobiłem
:)2

chyba afgana od Ciebie kiedys kupilem :)2
a w poscie wyzej chodzilo mi o ta blokade krzywkowa oczywiscie, jakos sie po tym zrazilem do niej

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”