Instalacja gazowa - jak to powinno wyglądać?

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
GikroV

Instalacja gazowa - jak to powinno wyglądać?

Post autor: GikroV » ndz lut 08, 2009 3:34 am

Skąd powinno być doprowadzone zasilanie? Zrobione miałem tak że (-) był z kondensatorka na aparacie zapłonowym a (+) bezpośrednio z cewki - a przeczytałem że z cewki nie powinno brać zasilania bo osłabia iskrę ??
W ogóle to (-) to masa... ale czy centralka potrzebuje z kondensatorka? Problem tkwi w tym że mam zamiar zarzucić zapłon ekranowany a tam nie będzie możliwości podpięcia w takim układzie.
I tak muszę w zasadzie od nowa zrobić elektrykę do gazu, więc po co mam motać jeśli można prościej

No i jeszcze przewód gazowy butla-silnik. Irytuje mnie jego umiejscowienie. Wzdłuż a nawet pod lewą podłużnicą powyginany w tak chamski sposób że strach, dodatkowo piekielnie utrudnia wyjęcie łapy sprzęgła i odkręcanie śrub mocujących skrzynie biegów do silnika. A potem po grodzi przeprowadzony dużym łukiem na prawą stronę samochodu do parownika. I nie da się podoginać bo jest "napięty" - linia napowietrzna ehhh
Myślałem o zrobieniu nowego przewodu, i najprościej byłoby na prawej podłużnicy, ale :-? to blisko do wydechu co jak co ale raczej bardzo gorącego...
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)

Awatar użytkownika
carinus

Re: Instalacja gazowa - jak to powinno wyglądać?

Post autor: carinus » ndz lut 08, 2009 8:20 am

Napięcie zasilania możesz brać w dowolnym miejscu byle "po stacyjce".Jeżeli masz przełacznik automatyczny to potrzebny bedzie jedynie sygnał z przerywacza a reszta może być odpięta od cewki.Rurke gazową jeżeli masz tak napiętą to wymień na nową z jakimś zapasem i poprowadz ją przy samej podłodze przy lewej podłużnicy.Potem nad silnikim przy ścianie grodziowej na lewa stronę i koniecznie z pętlą zapasu rurki.Jak będziesz zmuszony delikatnie przesunąć reduktor lub zarobić nową końcówkę to może zabraknąć rury.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » ndz lut 08, 2009 10:31 am

Jedź do gazownika, niech ułoży nowy przewód tak jak chcesz, koszt niewielki, a nie uwalisz tego na byle przeszkodzie w terenie. Jak się nie boisz, to możesz zrobić to sam, robota bardzo prosta, trzeba tylko na koniec sprawdzić szczelność połączeń.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » ndz lut 08, 2009 12:39 pm

Przełącznik mam najzwyklejszy trój-pozycyjny: gaz wyłączone benzyna. Jeśli wymagałby napięcia z przeywacza a podłącze zwyczajnie na masę to chyba nie go nie zniszczy ? :)21

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » ndz lut 08, 2009 4:02 pm

W Twoim przypadku nie trzeba ruszać przerywacza tylko podłączyć zasilanie do przełącznika i rozprowadzić to dalej do elektrozaworów gazowych i elektrozaworu odcinającego bene.Jeżeli masz to teraz podpięte pod cewke to trochę dodatkowego obciążenia mu zabierzesz.Cewka średnio pobiera ok.10-12W i tak ze 3 szt. na instalacji...
Land Cruiser LJ 70 2,4TD

Awatar użytkownika
tarhim

Post autor: tarhim » pn lut 09, 2009 12:30 pm

Swoją drogą czy są jakieś wymogi formalne co do elektrycznej części sterowania gazem, w sensie przełączników itp. ?

Ja kombinuję żeby się pozbyć klasycznego przełącznika i podpiąć pod trójpozycyjny uazowy schowany w tablicy rozdzielczej, będzie kolejne zabezpieczenie antykradzieżowe :)
UAZ 469B '86 z wołgą, "Krokodyl"
Mitsubishi L300 4WD '91, "Busik pełen Polaków"

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » pn lut 09, 2009 1:54 pm

hahaha haaaa :wink: ogółowo standardowy przełącznik LPG-benzyna wygląda w uazie jak... no nie pasuje w każdym razie, więc też planuje coś w tym kierunku aby go zUazować...
Robi się tak: rozmontowujesz centralkę, wywalasz przełącznik - w jego miejsce wlutowujesz przewody do których podpinasz Twój wymarzony pstryczek i już 8)

aczkolwiek po looknięciu w moją magiczną teczkę z papierami, widać wyraźnie że każdy element instalacji gazowej ma homologacje bleblebleble... więc myślę że ingerencja w przełącznik... No ale kto się ma czepiać? przecież nie będzie go widać :)21

Awatar użytkownika
tarhim

Post autor: tarhim » pn lut 09, 2009 2:07 pm

GikroV pisze: Robi się tak: rozmontowujesz centralkę, wywalasz przełącznik - w jego miejsce wlutowujesz przewody do których podpinasz Twój wymarzony pstryczek i już 8)
Ano. Ja zresztą nie wiem co tam niby w tej centralce jeszcze jest (no, diody), w końcu elektrycznie instalacja I generacji to dwa zawory przełączane pstryczkiem są :>

(a diody też miałem zamiar przerobić ciutek :>)
aczkolwiek po looknięciu w moją magiczną teczkę z papierami, widać wyraźnie że każdy element instalacji gazowej ma homologacje bleblebleble... więc myślę że ingerencja w przełącznik... No ale kto się ma czepiać? przecież nie będzie go widać :)21
Ja to chyba mam w papierach tylko homologację na butlę... :)

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » pn lut 09, 2009 2:30 pm

Mam taki wyciąg ze świadectwa homologacji sposobu montażu instalacji gazowej...
I napisano w nim:
"... posiada następujące elementy instalacji gazowej objęte oddzielnymi homologacjami...
...
7. Przełącznik elektroniczny (do gaźnikowych) Nr. homologacji wg. regulaminu 67 EKG ONZ - E13 67R-010067 ..."

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » pn lut 09, 2009 3:39 pm

Zróbcie to tak żeby przypadkowo nie przełączyć tego pstryczka albo sam się nie odkleił od przewodów w czasie jazdy.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » pn lut 09, 2009 4:21 pm

carinus pisze:Zróbcie to tak żeby przypadkowo nie przełączyć tego pstryczka albo sam się nie odkleił od przewodów w czasie jazdy.
No raczej 8) Myślałem o takich pętelkach z grubego drutu jakimi są osłonięte przełączniki w samolotach - wtedy niemożliwe jest przypadkowe włączenie/wyłączenie... lub zrobić to na dwóch przełącznikach z klapkami 1-gaz 2-benzyna, tylko wtedy trza kombinować układzik niepozwalający na załączenie obu naraz...

A powiem więcej, zacznę motać jak znajdę drugą taką samą centralkę na jakimś szrocie - jak bym jedną zwalił to będzie zapasowa

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » pn lut 09, 2009 5:26 pm

Obrazek

Obrazek

:)21

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » pn lut 09, 2009 5:47 pm

Obrazek
A tu z osłonkami - te czerwone "Sprawdzenie układu przeciwpożarowego"

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » pn lut 09, 2009 8:00 pm

tarhim pisze:Swoją drogą czy są jakieś wymogi formalne co do elektrycznej części sterowania gazem, w sensie przełączników itp. ?

Ja kombinuję żeby się pozbyć klasycznego przełącznika i podpiąć pod trójpozycyjny uazowy schowany w tablicy rozdzielczej, będzie kolejne zabezpieczenie antykradzieżowe :)
Miałem zrobione tak jak piszesz - hebelek na tablicy + przycisk do dawki rozruchowej i nikt się nigdy nie przyczepił.
SJ416

Awatar użytkownika
morte36

Kontaktowanie:

Post autor: morte36 » pn lut 09, 2009 11:21 pm

no z tym przełącznikiem to nie ma żartów raz w terenie wysiadając z auta kolanem przełączyłem na OFF i sraczki dostałem jak w środku bagna zgasł silnik :D

pierwsze co to maska w górę i dupa 15 min kombinacji i udawania że się znam na rzeczy a potem desperacja powrót do szoferki i PSTRYK uffffff hehehe :D silnik odpala i every think is OK

na swoją obronę dodam że miałem auto 15 dni :D
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073

Awatar użytkownika
tarhim

Post autor: tarhim » wt lut 10, 2009 12:03 pm

To ja miałem takie coś i bez przełącznika na środku ulicy...
Się okazało że kabelek do centralki się poluzował (tę instalację elektryczną to ja rytualnie spalę po wywleczeniu z auta).

Także że jak ja zrobię przełącznik to przynajmniej będę wiedział że solidnie. :>

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » wt lut 10, 2009 12:08 pm

Mi sie kiedyś na rajdzie zsunął konektor z elektrozaworu gazowego, a już miałem cykora, bo ciemno, zimno i do domu daleko :)21
SJ416

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » wt lut 10, 2009 6:48 pm

A ja przerabiam instalacje el. gazu bo prześlizgując się po górce wypruło mi całą wiązkę :)11 mało brakowało i przewód gazowy tez by rozpipcyło... jak chcesz mieć coś dobrze zrobione to zrób sam 8)

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » wt lut 10, 2009 8:44 pm

GikroV pisze: jak chcesz mieć coś dobrze zrobione to zrób sam 8)
Tyle że zrób to naprawdę dobrze.Rezygnuję z połączeń typu wsuwka męski-żeński i całość bedzie lutowana i łączona na wtyczkach z instalacji toyoty.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD

Awatar użytkownika
Grzegorz G.

Post autor: Grzegorz G. » śr lut 11, 2009 11:31 am

Podłączenie zależy chyba od reduktora/parownika. Czy jest na podciśnienie czy tzw. elektronik. Jak elektronik to centralka musi być jeszcze pod obwód: cewka>przerywacz lub modół zapłonu (może być przy cewce np.) podłączona. Jest to dla niej informacja czy silnik się kręci czy nie. Jak nie to zamyka dopływ gazu. Ja mam zapłon elektronik i reduktor elektronik i właśnie do cewki mam ten przewód sygnałowy podłączony.
No i przy tych elektronikach wszystkich nie ma mowy żeby na mrozie na LPG zapalił :-?
Grzechu_z_UAZ

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » śr lut 11, 2009 3:59 pm

Lepiej omijać nadmiar elektroniki w sterowaniu gazem.Proste i skuteczne jest sterowanie otwarciem dopływu podciśnieniowo wężykiem.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD

Awatar użytkownika
Grzegorz G.

Post autor: Grzegorz G. » śr lut 11, 2009 7:05 pm

Tak było jak kupiłem, ale będę pamiętał przy zakupie następnego reduktora :wink: Narazie połasiłem się na nowe membrany - jednak taniej sporo.
Grzechu_z_UAZ

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » czw lut 12, 2009 3:52 pm

Grzegorz G. pisze:Tak było jak kupiłem, ale będę pamiętał przy zakupie następnego reduktora :wink: Narazie połasiłem się na nowe membrany - jednak taniej sporo.
Taniej na pewno,jednak zmiana membran ma sens tylko w dobrym reduktorze.Dla nas dobry to taki ze sporą wydajnością i dużą powierzchnią grzewczą żeby na zimnym odpalał bez szronienia.Mam wyrobione dobre zdanie na temat Lovato i Landirenzo.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » sob lut 14, 2009 11:14 pm

Co wy na to żeby przewód gazowy butla - parownik szedł po lewej podłużnicy, pod chłodnicą, dociągnięty na kawałek prawej podłużnicy i na nadkole do parownika?
Byłby niecałe pół metra dłuższy niż teraz, z dala od układu wydechowego... ale czy aby na pewno zwiększy się bezpieczeństwo? :)21

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » ndz lut 15, 2009 7:21 pm

Miałem tak w jednym uazie - po lewej podłużnicy i pod chłodnicą, i było OK. Chłodnica jest na tyle wysoko nad podłużnicą, że nie ma problemu z nagrzewaniem przewodu.
SJ416

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”