tylni most
Moderator: Student
tylni most
witam kolegów. mam pytanko. chodzi mi o mosty w uazie bo słyszałem że montuje się w nich szybkie i wolne mosty. jeżeli ja mam 8 zębów na wałku i 41 na satelicie to jaki to most szybki czy wolny??? i które są lepsze. prosiłbym o szybką odpowiedz ponieważ dzisiaj rozebrałem zmielony most i muszę go jak najszybciej złożyć pozdr.
był:
Uaz 469b 1974r.
Uaz 469b 1989r.
Patrol krótki GR Y60 1995r.
jest:
Jeep Cherokee xj 4.0 1995r.
Uaz 469b 1974r.
Uaz 469b 1989r.
jest:
Re: tylni most
pisząc że satelita ma 41 zębów to chyba przesadziłeś 

low range 4x4 team na prawym
-= GAZIOR =- - robi się
-= GAZIOR =- - robi się
-
- jestem tu nowy...
pisząc 41 zębów to wydaje mi się że chodzi Ci o koło talerzowe
właśnie tak jak mówicie chodzi mi o to talerzowe.
był:
Uaz 469b 1974r.
Uaz 469b 1989r.
jest:
Uaz 469b 1974r.
Uaz 469b 1989r.
jest:
kalwar pisze:witam kolegów. mam pytanko. chodzi mi o mosty w uazie bo słyszałem że montuje się w nich szybkie i wolne mosty. jeżeli ja mam 8 zębów na wałku i 41 na satelicie to jaki to most szybki czy wolny??? i które są lepsze. prosiłbym o szybką odpowiedz ponieważ dzisiaj rozebrałem zmielony most i muszę go jak najszybciej złożyć pozdr.
Kolego 8 zembów na ataku ma szybki i wolny most, różnicą się skokiem zębów, a który lepszy to zależy od tego czy preferujesz jazdę szybką, czy wolisz by miał więcej mocy w terenie, ale będzie wolniejszy
Ostatnio zmieniony pn lut 16, 2009 9:55 pm przez uazik, łącznie zmieniany 1 raz.
YJ '92r. 4.0
Kia Sorento 2.5 CRDi '05r.
[/quote] Kolego 8/41 ma szybki i wolny most, różnicą się skokiem zębów, a który lepszy to zależy od tego czy preferujesz jazdę szybką, czy wolisz by miał więcej mocy w terenie, ale będzie wolniejszy[/quote]
z tego co mi wiadomo to jest 41 wolny 37 zębów na talerzu szybki a nie różnica w skoku zębów jak niby miało by to wyglądać??
z tego co mi wiadomo to jest 41 wolny 37 zębów na talerzu szybki a nie różnica w skoku zębów jak niby miało by to wyglądać??

jak masz takie bzdury pisać, to lepiej już nic nie piszuazik pisze: Kolego 8/41 ma szybki i wolny most, różnicą się skokiem zębów, a który lepszy to zależy od tego czy preferujesz jazdę szybką, czy wolisz by miał więcej mocy w terenie, ale będzie wolniejszy

LJ 70
chciał błysnąć na początku swojej kariery na forum a tu D*** 

Kolego no to już przesada... poczytaj "Podstawy Mechaniki" lub podobna książkę z któej uczą się chłopaki w technikach mech. a będziesz wiedział co to skok, ilość a co podziałka - w przekładniach zębatych.uazik pisze:
Kolego 8/41 ma szybki i wolny most, różnicą się skokiem zębów, a który lepszy to zależy od tego czy preferujesz jazdę szybką, czy wolisz by miał więcej mocy w terenie, ale będzie wolniejszy
I nie pisz i nie mów nikomu takich bzdur bo się ośmieszasz.
8/41 to szybkie przełożenie. - ja miałem w uazie "wolne" mosty i silnik oryginał uaza, sprawdzało to się w terenie ale na trasie niestety brakowało mi prędkości, bo nie lubię trzymać silników na wysokich obrotach.
Kumpel ma właśnie takie "szybkie" przełożenie ale silnik wołgi i fajnie mu to chodzi... choć ja ruszałem zwykle z 2 biegu, on musi używać na twardym 1 biegu do ruszania.
aha sorry ale jeszcze jedno - nie ma takiego słowa jak TYLNI

Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r
Niezły debiut na forum.Mag69 pisze:
jak masz takie bzdury pisać, to lepiej już nic nie pisz![]()
Odniśnie koła i ataku to nie ma co myśleć tylko kupować identyczny zestaw.Chyba ze wymienisz przedni dyfer bo musisz mieć identyczne przełożenia na przodzie i tyle.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Witam.A czy tu można mówić o skoku zębow?Myślałem że to się inaczej nazywa,a kolega który niby ma 41 na satelicie to lepiej niech się za to nie zabiera tylko odda w ręce fachowca.
,Espace 2,2dCi 2003,Jeep Grand Cherokee 4,0 1998
Nie wszyscy słyszeli o module i pojęcia też się nieraz plączą ale najważniejsze że są chęci do grzebania.Jak nie spier..li to się nie nauczy.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
wolałbym sie uczyć na cudzym 

Nie zawsze tak się da ale spróbować można.szychu pisze:wolałbym sie uczyć na cudzym
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
tylko mnie nie proś, bo sie zgodzęcarinus pisze:Nie zawsze tak się da ale spróbować można.szychu pisze:wolałbym sie uczyć na cudzym
jednak w dziale uaza zawsze można liczyć na koloryt 

Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
[/quote]
oczywiście ze 41 wolny a 37 szybki, a chodził mi o to ze atak ma 8 na szybkim i wolnym. Błąd juz poprawiłem

oczywiście ze 41 wolny a 37 szybki, a chodził mi o to ze atak ma 8 na szybkim i wolnym. Błąd juz poprawiłem

YJ '92r. 4.0
[/quote]
8/41 to szybkie przełożenie. - ja miałem w uazie "wolne" mosty i silnik oryginał uaza, sprawdzało to się w terenie ale na trasie niestety brakowało mi prędkości, bo nie lubię trzymać silników na wysokich obrotach.
Kumpel ma właśnie takie "szybkie" przełożenie ale silnik wołgi i fajnie mu to chodzi... choć ja ruszałem zwykle z 2 biegu, on musi używać na twardym 1 biegu do ruszania.
[/quote]
8/37 to jest szybkie a 8/41 to jest wolne więc coś ci się pomerdało albo kumpel miał 10/41 z honkera
[/quote]
8/37 to jest szybkie a 8/41 to jest wolne więc coś ci się pomerdało albo kumpel miał 10/41 z honkera
8/37 - na 37 obrotów wału koła robią 8 obrotów (czyli na 41 robią 8,86)
8/41 - na 41 obrotów wału koła robią 8 obrotów
10/41 - na 41 obrotów wału koła robią 10 obrotów.
Tak więc najwolniejsze (czyli najwolniej samochód jedzie) jest 8/41, potem 8/37, najszybsze - 10/41.
Tak więc najwolniejsze (czyli najwolniej samochód jedzie) jest 8/41, potem 8/37, najszybsze - 10/41.
A destiny - it's the rising sun
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

Krees pisze:8/37 - na 37 obrotów wału koła robią 8 obrotów (czyli na 41 robią 8,86)

LJ 70
Miałem u siebie 7/41, 8/41, 10/41. Dla każdego liczyłem obroty (metoda na sprawdzenie przełożenia bez otwierania mostu), zgadzało się.Mag69 pisze:Krees pisze:8/37 - na 37 obrotów wału koła robią 8 obrotów (czyli na 41 robią 8,86)
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

Może być, ale ujowo się kręci 5,125 obrotu wału...Mag69 pisze:a nie lepiej wytłumaczyć,że na 5,125 obrotów wału kolo wykonuje 1 obrót

Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki