Ile kosztuje UAZ

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
tomgl

Ile kosztuje UAZ

Post autor: tomgl » sob maja 30, 2009 4:15 pm

Panowie i Panie,

Na wstępie chciałbym się przywitać. Cześć :)
Teraz konkret: Czytam forum UAZa od kilku dni bardzo namiętnie i zastanawiam się: "Ile kosztuje UAZ?". Oczywiście nie potrzebuję ceny z allegro.

Chciałbym zrobić / kupić typowy samochód przeprawowy, którym dodatkowo mógłbym dojechać na miejsce walki. Powiedzcie mi proszę ile to kosztuje, na ten moment widzę takie pozycję w tabelce koszty, ale może o czymś nie wiem:
- zakup UAZa
- remont blacharski
- wymiana silnika {lub naprawa - co lepiej??}
- lift
- snorkel

Zakładam, że część napraw wykonam samodzielnie, ale przyznam, że nie jestem mechanikiem.

Liczę, że Wy jako doświadczeni posiadacie UAZów wiecie jakiego kosztu należy się spodziewać.

Tomek

Awatar użytkownika
konrad1983nr1
Kontaktowanie:

Re: Ile kosztuje UAZ

Post autor: konrad1983nr1 » sob maja 30, 2009 4:31 pm

hehe beka bez dna, co prawda po taniosci sie wszystko robi, ale grosz do grosza i... :wink:
UAZ 469B 1980rok, silnik Żuk 2,1L LPG- był
SUZUKI GV II 2006 rok, 2.0 benzin- jest

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » sob maja 30, 2009 4:43 pm

Cześć, :)

zakup - od 1 do kilkunastu kilozłotych, zależy od stanu i rocznika.
remont budy... nadkola przód tył około 1 - 1,5k; progi, podłoga z 500-1000 spokojnie [za 2 kawałki pod nogami kierowcy/psażera płaciłem 150 sztuka, progi 180 sztuka]; drzwi ze 200 sztuka, tak samo nadstawki. Do tego blacharz który się bedzie babrał z tym wszystkim, koszt materiału, spawania, porządnego wyczyszczenia i pomalowania... bardziej opłaca się znaleźć egzemplarz mało zgnity, ubić ogniska rdzy w zarodku i dbać o nadwozie.
rama... ramy w UAZie nie gniją :) Jeśli, to przyzwoita kilka stów.
wymiana - koszt nowego silnika i skrzyni, przeróbka reduktora w celu połączenia ze skrzynią [z 200, 300?], skracanie/wydłużanie wałów [niewiemile], przeróbka mocowań pod silnik i elektryki. Profesjonalny remont oryginału 3000... kilka lat temu.
lift - stosunkowo mało, trzeba wykonać metalowe podkładki pod resory albo podkładki pod poduszki nadwozia [zalezy co chcesz liftować]. Kilkadziesiąt - kilkaset złotych + robota [wykonalna samemu]
snorkel - szczelny filtr powietrza ze złomu, kilka kolanek i kawałek rury + uszczelnienie elektryki

Jeśli to ma słuzyć tylko do przepraw, pomyśl nad samuraiem albo czymś takim :) Jeśli to ma być koniecznie UAZ, i porządnie zrobiony, licz spokojnie kilkanaście tysięcy na zakup albo zakup padaki + remont.
Mechaniki się nauczysz przy odrobinie samozaparcia, pytanie czy masz gdzie samochód robić... jak nie to za usługi w warsztatach majątek zapłacisz.

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » sob maja 30, 2009 5:37 pm

Jak na poczatek to samuraj, uaza to wybij sobie z głowy no chyba że masz duuużo czasu i kasy jeszcze więcej

poczytaj sobie całe forum dłużej niż kilka dni...
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
Bartmann
Kontaktowanie:

Post autor: Bartmann » sob maja 30, 2009 5:56 pm

Odpuść uaza...zostaw cos dla muzem techniki :wink:
http://www.mudmasters-4x4.com
Pimpek... strikes again:) KNK forever!

Awatar użytkownika
Przemekslaw

Kontaktowanie:

Post autor: Przemekslaw » ndz maja 31, 2009 9:10 am

Lepiej kup co innego, bo znów powstanie jakis UZA albo inny stwór :)21
Uaz sam w sobie jest drogi w utrzymaniu, a jesli jeszcze chcesz to motac to juz w ogóle - skrabonka :)21
XJ 2.1 TD :)21

MudMasters 4x4
Przygoda 4x4

Awatar użytkownika
tomgl

Post autor: tomgl » ndz maja 31, 2009 9:36 pm

Jestem Wam wdzięczny za szczegółowe odpowiedzi, szczególnie Takayuki - cenne wyliczenia.

W związku z powyższym powiedzcie za czym powinienem się rozglądać {zależy mi na tanim, względnie bezawaryjnym samochodzie przeprawowym}?

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » ndz maja 31, 2009 9:39 pm

nie ma taniego .... nie ma
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
Bartmann
Kontaktowanie:

Post autor: Bartmann » ndz maja 31, 2009 9:41 pm

Względnie tani (relatywnie) i dość bezawaryjny...to musi być Samurai ?? :D
http://www.mudmasters-4x4.com
Pimpek... strikes again:) KNK forever!

Awatar użytkownika
piterek77
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: piterek77 » ndz maja 31, 2009 10:11 pm

Bartmann pisze:Względnie tani (relatywnie) i dość bezawaryjny...to musi być Samurai ?? :D
Tu niestety... muszę się zgodzić :)16
The UAZ 469Beast , Pajero I silver

Awatar użytkownika
Przemekslaw

Kontaktowanie:

Post autor: Przemekslaw » pn cze 01, 2009 4:05 pm

tomgl pisze:Jestem Wam wdzięczny za szczegółowe odpowiedzi, szczególnie Takayuki - cenne wyliczenia.

W związku z powyższym powiedzcie za czym powinienem się rozglądać {zależy mi na tanim, względnie bezawaryjnym samochodzie przeprawowym}?
Nie ma czegos takiego jak samochód przeprawowy. W tym momencie kiedy nasze 4 kółka zaczynają sobie radzic w przeprawach, przestaja byc samochodem :)21
Jesli chcesz sie bawic w przeprawy to Uaza i tak zostaw w spokoju, mozesz myslec o samuraju, patrolu, wranglerze, jakiejs toyotce, ale napewno nie bedzie to tania terenówka o ile ma byc przygotowana, a jesli sam sobie chcesz wszystko robic, to licz sie z tym iż będzie to czaso i kaso chłonne.
XJ 2.1 TD :)21

MudMasters 4x4
Przygoda 4x4

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”