Ogór 452/2206 - jakieś różnice zależne od roku produkcji?
Moderator: Student
Ogór 452/2206 - jakieś różnice zależne od roku produkcji?
Hej,
tak się zastanawiam. W Uazie 469/31512 koło 1985 zrobiono modernizację z podwieszanymi pedałami, przeniesieniem nagrzewnicy itd. Czy w ogórku też robiono jakąś większą modernizację czy też jest cały czas bez większych zmian poza silnikiem?
tak się zastanawiam. W Uazie 469/31512 koło 1985 zrobiono modernizację z podwieszanymi pedałami, przeniesieniem nagrzewnicy itd. Czy w ogórku też robiono jakąś większą modernizację czy też jest cały czas bez większych zmian poza silnikiem?
UAZ 469B '86 z wołgą, "Krokodyl"
Mitsubishi L300 4WD '91, "Busik pełen Polaków"
Re: Ogór 452/2206 - jakieś różnice zależne od roku produkcji?
Były zmiany analogiczne do 469. Wcześniejsze modele - pompa hamulcowa jednostopniowa, pompa sprzęgła w podłodze itp.
Ok, czyli jak coś to szukać od 1986 w górę, dzięki 

I tu jest mały problem, bo odkąd nie mamy jedynie słusznego systemu, bracia ze wschodu przestali nam sprzedawać Ogórki/Buhanki, więc szansa na znalezienie u nas ogórka rocznik>1986 jest bardzo mała. Nie mówiąc już o tym, że rynek ten nie jest bynajmniej zbyt przesycony...tarhim pisze:Ok, czyli jak coś to szukać od 1986 w górę, dzięki
Pozdrawiam!
Piotr Romejko
UAZ 452
rowerek-promyka.blogspot.com, jakucja2008.blogspot.com
Piotr Romejko
UAZ 452
Nie do końca się z tobą zgodzę. Napewno jest mniejsza oferta 452 niż 469.
Jednak można kupić roczniki z przełomu lat 80 i 90. Sporo tego jeżdziło w firmach państwowych typu "Energetyka", Nafta-Gaz czy Geo-Fizyka Toruń. Problem jest taki, że pewnie ogóry lądują na szrocie trzy razy częściej niż 469, bo popyt na nie jest niewielki.
Moja żona twierdzi np. , że nie widziała brzydszego samochodu od 452.
Fakt, że ogóry z WP występują praktycznie tylko w rocznikach do 1984/85.
Jednak można kupić roczniki z przełomu lat 80 i 90. Sporo tego jeżdziło w firmach państwowych typu "Energetyka", Nafta-Gaz czy Geo-Fizyka Toruń. Problem jest taki, że pewnie ogóry lądują na szrocie trzy razy częściej niż 469, bo popyt na nie jest niewielki.
Moja żona twierdzi np. , że nie widziała brzydszego samochodu od 452.
Fakt, że ogóry z WP występują praktycznie tylko w rocznikach do 1984/85.
I dodajmy do tego że wymienione firmy mają kasy jak lodu, więc kupują se nowe wypas-terenowe limuzyny, a losem Ogórków pewnie nikt się nie przejmuje.Carlson pisze:Sporo tego jeżdziło w firmach państwowych typu "Energetyka", Nafta-Gaz czy Geo-Fizyka Toruń. Problem jest taki, że pewnie ogóry lądują na szrocie trzy razy częściej niż 469, bo popyt na nie jest niewielki.
Może jest brzydki, może trudno go pokochać, ale nic tak dobrze nie pokonuje "autostrady" M56 do Jakucka bądź traktu Kołymskiego i nie zabiera na pokład jeszcze tyle ludzi i sprzętu. Owszem, można się przebić Kruzjerką, ale ta kosztuje tyle, co 20 "Buhanek" (ros. "bochenek", potoczna nazwa Ogórka w WNP)...
Pozdrawiam!
Piotr Romejko
UAZ 452
Piotr Romejko
UAZ 452
nie tylko w panstwowych - w mojej firmie zakupiono kilka w 1989/90rCarlson pisze: .... Sporo tego jeżdziło w firmach państwowych typu "Energetyka", Nafta-Gaz czy Geo-Fizyka Toruń. ....
niestety ostatniego wyzlomowalem w styczniu tego roku i wcale nie dlatego ze przesiadlem sie na limuzyny tylko poprostu te auta zostaly tak bardzo wyeksploatowane ze wiecej kosztowaly mnie naprawy i przestoje niz te auta byly warte - poprostu czysty rachunek ekonomiczny

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
No, ale to prawie 20 latBart03 pisze: nie tylko w panstwowych - w mojej firmie zakupiono kilka w 1989/90r
niestety ostatniego wyzlomowalem w styczniu tego roku i wcale nie dlatego ze przesiadlem sie na limuzyny tylko poprostu te auta zostaly tak bardzo wyeksploatowane ze wiecej kosztowaly mnie naprawy i przestoje niz te auta byly warte - poprostu czysty rachunek ekonomiczny

Potwierdzam, pojawiają się. Tak do 1995 się pojawiają nawet.Carlson pisze:Nie do końca się z tobą zgodzę. Napewno jest mniejsza oferta 452 niż 469.
Jednak można kupić roczniki z przełomu lat 80 i 90.
A moja narzeczona, że jest ślicznyMoja żona twierdzi np. , że nie widziała brzydszego samochodu od 452.

Ostatnio pojawiły się ogóry z roku 2000 ma je gość w Krakowie. Wg niego stan idealny. Kłamie jak najęty mój z '92 po kopalni odkrywkowej jest lepszy. Nie polecam wycieczek do niego, strata czasu
-
-
to chyba te które są na allegro. Co to za tajemniczy motor 2,8 td w nich jest?
Bardzo tajemniczy zwłaszcza, że po otwarciu klapy silnika ukazuje się napis 4C90wieprzowina pisze:to chyba te które są na allegro. Co to za tajemniczy motor 2,8 td w nich jest?

Czego nie ma to się nie zepsuje
Proste jak konstrukcja uaza xD
4c90 o pojemnosci 2,8 i do tego z turbina 

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
normalna andoria taka jak w lublinie czy żuku była montowanaBart03 pisze:4c90 o pojemnosci 2,8 i do tego z turbina
Normalna andoria (4c90) ma ok. 2,4 pojemności, a z turbiną ma oznaczenie 4ct90.
Więc ta andoria jest nienormalna
bo mimo oznaczenia 4c90 ma turbinę
i ma większą pojemność. Widać gość sprzedaje kurniki a mówi, że to samochody. 
Więc ta andoria jest nienormalna

-
-
nie ma nigdzie w ogłoszeniu że to andoria 4c90
aprilka1 pisze:normalna andoria taka jak w lublinie czy żuku była montowanaBart03 pisze:4c90 o pojemnosci 2,8 i do tego z turbina

A widział pan ten silnik w tym uazie?? bo tak się składa ze ja widziałem i nawet wiem gdzie i za ile go ten handlarz kupił;)Bart03 pisze:aprilka1 pisze:normalna andoria taka jak w lublinie czy żuku była montowanaBart03 pisze:4c90 o pojemnosci 2,8 i do tego z turbinawiesz co - zastanow sie najpierw zanim cos napiszesz
napisałeś : "normalna andoria taka jak w lublinie czy żuku była montowana"
Jestem w fabryce Andorii w Andrychowie kilka razy w roku po czesci i znam na pamiec silniki andrychowskie i 4c90 nigdy nie wystepowaly w pojemnosci 2,8 z turbina
znaczy nie jest to normalna andoria tylko drut tuning ktory zapewne kiedys ktos wykonal w garazu i skoncz ciagnac ten temat czlowieku
Jestem w fabryce Andorii w Andrychowie kilka razy w roku po czesci i znam na pamiec silniki andrychowskie i 4c90 nigdy nie wystepowaly w pojemnosci 2,8 z turbina

znaczy nie jest to normalna andoria tylko drut tuning ktory zapewne kiedys ktos wykonal w garazu i skoncz ciagnac ten temat czlowieku