Wyskakują przednie łapy mojemu tygrysowi
Moderator: Student
Wyskakują przednie łapy mojemu tygrysowi
Witam, nastała klęska, w moim UAZ-ie przestał działać przód, a mianowicie sprawa wygląda tak, jak olej w skrzyni jest jeszcze zimny to po zapięciu przodu działa jakieś 30m, a po tym zaczyna naprzemian włączać i wyłączać przedni napęd (trzymanie dźwigni ręką nic nie zmienia) i przy tym jest dosyć nie ciekawe szarpnięcie, jak olej jest rozgrzany to wyłącza przód i wtedy dopiero po przemieszaniu wszystkimi lewarkami odzyskuje przód na kilka metrów i z powrotem to samo, dodam, że olej zmieszał się z wodą, bo wygląda jak kakao, (co zrobić żeby przy następnym wodowaniu się tak nie zrobiło), czy możecie podpowiedzieć Co mogło klęknąć w reduktorze, że ten przedni napęd tak wariuje, przynajmniej mniej więcej żebym wiedział, na jaką kwotę się przygotować.
Acha jeszcze jedno czy orientuje się ktoś ile obrotów na minutę robi bęben wyciągarki?
Acha jeszcze jedno czy orientuje się ktoś ile obrotów na minutę robi bęben wyciągarki?
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
Re: Wyskakują przednie łapy mojemu tygrysowi
Wg mnie problem z olejem.
Kup sobie nowy ATF III i zalej.
Olej jest zuzyty i nie zapina przedniego napedu.
A beben wyciagarki wykonuje różną ilosc obrotów w zaleznosci od producenta oraz rodzaju napedu.

Kup sobie nowy ATF III i zalej.
Olej jest zuzyty i nie zapina przedniego napedu.
A beben wyciagarki wykonuje różną ilosc obrotów w zaleznosci od producenta oraz rodzaju napedu.

Sprawdził bym wodziki a przedewszystkim wajchę czy nic nic jej nie blokuje i czy zaskakuje do końca

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
czy muszę wlewać jakiś super hiper olej, nie wystarczy hipol.
Chodzi mi o ilość obrotów bębna wyciągarki elektrycznej, przynajmniej tak +/-.
Chodzi mi o ilość obrotów bębna wyciągarki elektrycznej, przynajmniej tak +/-.
A nie padło łożysko od przodu w redukcji?? i blokuje prawidłowe włączenie przodu??
Aro 243 3.2 D
W przyszłym tygodniu rozbiorę bestie, bo i tak mam łapki sprzęgła do wymiany, w tedy się wszystko okaże.
- losiek
- Kontaktowanie:
Moze ktos co poradzi:
Ze w uazie skrzynia zgrzyta to wiem ale u mnie na wlaczonym reduktorze to juz jest przesada....wiem ze obroty wieksze ale zeby wrzucic 1 na 2 to nie da rady a 2 na 3 to trzeba prawie stanac. Jak sie zagrzeje to juz w ogole 2 na 3 rzezi jakbym totalnie bez sprzegla zmienial:/ wszystko ok dopoki nie zapne reduktora. Myslalem ze to wina sprzegla ale po wymianie dalej to samo. Teraz obstawiam na to ze to skrzynia juz wyjechana a przy redukcji to mocniej slychac bo obroty wieksze? Mam racje? 4x4 i 2x4 jest ok.
Ze w uazie skrzynia zgrzyta to wiem ale u mnie na wlaczonym reduktorze to juz jest przesada....wiem ze obroty wieksze ale zeby wrzucic 1 na 2 to nie da rady a 2 na 3 to trzeba prawie stanac. Jak sie zagrzeje to juz w ogole 2 na 3 rzezi jakbym totalnie bez sprzegla zmienial:/ wszystko ok dopoki nie zapne reduktora. Myslalem ze to wina sprzegla ale po wymianie dalej to samo. Teraz obstawiam na to ze to skrzynia juz wyjechana a przy redukcji to mocniej slychac bo obroty wieksze? Mam racje? 4x4 i 2x4 jest ok.
U mnie sprawa się wyjaśniła rozebrałem reduktor i okazuje się że widełki włączania przedniego napędu są bardzo wytarte, jutro pojadę po części i zobaczę co z tego wyjdzie. Mam jeszcze takie pytanko, z jakiego metalu jest wykonana obudowa skrzyni biegów, bo sprawa jest taka że ma urwany jeden uchwyt w skrzyni i pasuje go jakoś na spawać.
- losiek
- Kontaktowanie:
łodpisze kto?losiek pisze:Moze ktos co poradzi:
Na twoim miejscu to zdarłbym skrzynie, rozebrał skrzynie i reduktor, pokasował wszystkie luzy jakie są na łożyskach, tulejkach i wodzikach. Jak rozbierzesz skrzynie wtedy wszystko będzie jasne. Z tego co wiem to czy reduktor jest włączony czy wyłączony to niema żadnej różnicy do zmiany biegów, bo skrzynia cały czas chodzi tak samo niezależnie czy reduktor jest włączony, na zgrzytające biegi może też mieć wpływ wybite łożysko sprzęgła to w kole zamachowym, jak jest inaczej na rozgrzanym oleju to polecam też wymienić olej w skrzyni i reduktorze.

Jeep Cheeroke 4.0L
Mechanik 100% blokady Zwolnice
Może być bez papierów 

Jeep Cheeroke 4.0L
A temu co odjebało

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
nic nie odjeebbałło tylko jestem konkretny po co człowiek ma mieć stresy ,parę złoty i po problemie
A nie jakieś tam szydercze nabijanie pościków panie kluczyk

Jeep Cheeroke 4.0L
Ooooooooo jeszcze waliKrzysio pisze:nic nie odjeebbałło tylko jestem konkretny po co człowiek ma mieć stresy ,parę złoty i po problemie

Tu nie giełda i nie pisał że chce się pozbyc