Kolejnosc i ustawienie zaworow?
Moderator: Student
Kolejnosc i ustawienie zaworow?
Witam szukałem i nie znalazłem jak ustawić zawory, kolejność na świecach 1,2,4,3? czy dobrze pamiętałem?
robiłem remont i teraz odpalić nie mogę.
pzdr.
robiłem remont i teraz odpalić nie mogę.
pzdr.
uaz yz250f bmw 325
Re: Kolejnosc i ustawienie zaworow?
prawidłowo pamiętasz
Uuu kolego 2 uwagi:
1 Mam nadzieje że ustawiłeś koła zębate na znakach
2 znaki na kołach to nie ZZ więc prawdopodobnie masz źle ustawiony aparat zapłonowy
Musisz ustawić koło pasowe na ZZ i podnieść cały aparat zapłonowy do góry razem z podstawą i ustawić palec na 1 cylinder (albo 4 ale to za chwile) tylko tu uwaga przy wsuwaniu aparatu w wałek on się lekko przekręca więc trzeba wziąć poprawkę teraz mając kontrolkę w postaci lampki z kabelkiem sprawdzasz w jakim zakresie dostaje się prąd na 2 zacisk cewki aparat powinien być tak ustawiony że po przekręceniu aparatu na na "+" kontrolka ma gasnąc (oprócz podziałki + - masz korektor oktanowy po 2 stronie) jak już jesteś pewny że aparat jest dobrze wsadzony dajesz podziałkę mniej więcej w połowie miedzy 0 a + i ma gadać... jeżeli nie gada to zamieniasz kable na kopułce na krzyż
Powodzenia
1 Mam nadzieje że ustawiłeś koła zębate na znakach
2 znaki na kołach to nie ZZ więc prawdopodobnie masz źle ustawiony aparat zapłonowy
Musisz ustawić koło pasowe na ZZ i podnieść cały aparat zapłonowy do góry razem z podstawą i ustawić palec na 1 cylinder (albo 4 ale to za chwile) tylko tu uwaga przy wsuwaniu aparatu w wałek on się lekko przekręca więc trzeba wziąć poprawkę teraz mając kontrolkę w postaci lampki z kabelkiem sprawdzasz w jakim zakresie dostaje się prąd na 2 zacisk cewki aparat powinien być tak ustawiony że po przekręceniu aparatu na na "+" kontrolka ma gasnąc (oprócz podziałki + - masz korektor oktanowy po 2 stronie) jak już jesteś pewny że aparat jest dobrze wsadzony dajesz podziałkę mniej więcej w połowie miedzy 0 a + i ma gadać... jeżeli nie gada to zamieniasz kable na kopułce na krzyż
Powodzenia

znaki na kołach rozrzadu to o ile pamietam "0" na mniejszym kułku i na dużym jakis inny, gdybym ustawił żle to zawór uderzał by w tłok? Zaraz pojde i sprawdze ustawienie koła pasowego.
Jeszcze jedno jak bedzie ustawione na ten znak zz pierwszy tłok w jakiej pozycji będzie się znajdował?
Jeszcze jedno jak bedzie ustawione na ten znak zz pierwszy tłok w jakiej pozycji będzie się znajdował?
uaz yz250f bmw 325
Masz iskrę w tedy na 1 albo na 4 tłok ale to bez znaczenia jeżeli nie chwyta to kable na kopułce przekładasz na krzyż oczywiście 1 na kopułce znajduje się nad kablem do kondensatora ;]
Nie mam znakow zz na kole pasowym jest jakies takie podwójne wycięcie jak na nie ustawiłem to pierwszy i czwarty tłok jest na samej górze. a palec jest pomiędzy pierwszym a czwartym przewodem.
uaz yz250f bmw 325
A jak źle ustawisz rozrząd a masz oryginalną głowice uazowską to zawory nie będą uderzać w tłok bo nie wysuwają się po za krawędź głowicy ;] Po za tym masz źle ustawiony aparat jak ustawisz koło pasowe między tymi wcięciami to to właśnie jest ZZ
Tyle że wał korbowy kręci się 2 razy a rozrząd 1 raz dlatego na 1 cylindrze masz koniec suwu sprężania a na 4 koniec suwu wydechu lub odwrotnie... przestaw aparat tak żeby palec w tym położeniu był na 1 cylindrze ;]
Tyle że wał korbowy kręci się 2 razy a rozrząd 1 raz dlatego na 1 cylindrze masz koniec suwu sprężania a na 4 koniec suwu wydechu lub odwrotnie... przestaw aparat tak żeby palec w tym położeniu był na 1 cylindrze ;]
Głowice mam wołgi, juz przestawiłem aparat na pierwszy kabel WN tylko prychną z gażnika do sufitu jak mu podlałem.
kolejność kabli liczysz tak jak silnik się kręci czy z godnie ze wskazówkami zegara?
kolejność kabli liczysz tak jak silnik się kręci czy z godnie ze wskazówkami zegara?
uaz yz250f bmw 325
A wiesz że zpłon kręci się w dowrotną stronę

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Wiem i dlatego pytam się jak liczyć kolejność przewodów WN w lewo czy prawo?
uaz yz250f bmw 325
Hymm w sumie na kopułce obok 1 która opisuje pierwszy cylinder jest strzałeczka w którą stronę kolejność idzie... generalnie patrząc od góry to w stronę przeciwną do ruchu zegara ;]
A bozia uczył weż korbę

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
dzięki.
a ja w przeciwną strone poprowadziłem przewody coś mi się popieprzyło, jutro bede prubował.
pozdrawiam.
a ja w przeciwną strone poprowadziłem przewody coś mi się popieprzyło, jutro bede prubował.
pozdrawiam.
uaz yz250f bmw 325
No to czekmy na relacjęcmegorz pisze:dzięki.
pozdrawiam.

Chyba nie przeżył tej próby...klucz13 pisze:No to czekmy na relacjęcmegorz pisze:dzięki.
pozdrawiam.![]()
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Albo się udało i stoi teraz zakopany gdzieś w lesie 

Udało sie pali jak zły!~! musiałem opić pierwsze odpalenie chodził z 1,5,gdz tzn docierał się a ja razem z nim.
Teraz tylko wszytko spasować i w piątek w poligon mam nadzieje że zdarze przed rostopami.
Dzieki za porady.
Teraz tylko wszytko spasować i w piątek w poligon mam nadzieje że zdarze przed rostopami.
Dzieki za porady.
uaz yz250f bmw 325
Jeszcze jedno pytanie, do czego jest ustawianie aparatu te z drugiej strony takie dodatkowe czy jakieś ma to znaczenie???
uaz yz250f bmw 325
Nie wiem czy tak jest w aparacie który masz w UAZie ale były takie aparaty z podziałką gdzie można było w trasie przestawić zapłon przy tankowaniu innej benzyny (oktany) niż ta przy której był ustawiany zapłon. Potem można było łatwo wrócić do poprzednich ustawiań. Do całej operacji potrzebny był tylko śrubokręt.
zielony UAZ 469(sprzedany),GAZ 69M,GAZ 69M prawie oryginał(GAZ-69/rsM1)
mam tą podziałke w swoim aparacie, pytałem o ta z drugiej strony apratu regulacje do czego ona służy?
uaz yz250f bmw 325
Były też pokrętła którymi regulowało się działanie podciśnieniowego regulatora wyprzedzenia zapłonu. Czy tam była jakaś podziałka ? nie pamiętam. Zrób zdjęcie i pokaż na nim o co chodzi.
zielony UAZ 469(sprzedany),GAZ 69M,GAZ 69M prawie oryginał(GAZ-69/rsM1)
To z drugiej strony działa tak samo jak podziałka... jeśli po prostu brakuje Ci skali to przestawiasz z 2 strony ja mam ustawione z tyłu mniej więcej na środek a na podziałce lekko na plus i gra ;]