Ile calowe opony (simex) można bezpiecznie założyć do Afganów. Opcja z Blokadami i bez

Proszę o opinie.
Moderator: Student
Ford 2.9 wytrzymuja 33x12.5 bez problemu, znane sa przypadki wytrzymywania 35 i 36 - ale zwieksza sie ryzyko urywania polosiek.Mikołaj pisze:I pytanie jak długo mają wytrzymać......
33" jest w miarę bezpiecznie ale bez fantazji,
35" już robi się niebezpiecznie.
Zależy też od szerokości bieżnika, rzeźby i od mocy motóra...
No i przede wszystkim od fantazji kierowcy
To kup zaniemogaskyrafal pisze:Chyba koledzy obalili mit afganów. 33" to niemal standartowy rozmiar opon 8.40x15. pewnie, że szerokośc ma też znaczenie, ale wielu ludziom się wydaje, że jak się ma afgany to można zrobic sobie monstera zakładając gumy podchodzące pod 40 cali i napędzac to wszystko silnikiem z merca S500.
jak widzę te wszystkie udziwnione uazy to przychodzi mi taka myśl - czy czasem nie taniej kupic sobie starego unimoga 404? blokady, zwolnice, ogromne koła, PTO, wyciągarka - to wszystko jest w standarcie już za 14.000zł. uaz 5000, afgany 4000zł, 2000zł dyfry samobloki, przystawka PTO + mechanik+lina 3000zł. Już bez monstrualnych opony wychodzi tyle samo, nie mówiąc o robocie, motaniu, dopasowywaniu.
A na jakich kołach jeździłeś? I jaki motor?Mikołaj pisze:Generalnie afgany się do wyczynu nie nadają, do turystyki to i może....
jeżdziłem kilka sezonów na afganach i wnioski są smutne.
Afgany są zrobione z gównianych materiałów. Wymagają kilkukrotnego kasowania luzów w ciągu sezonu.
Rozkręcają się zwolnice, i ukręcają się półośki.... Zrezygnowałem po mękach z nimi...
Ale i tak lepsze były od zwykłych uazowych.
No teraz to joRobsik pisze:mitas to rolniki
bogger super swamperpilmar pisze:to pokaż mi kolego bardziej agresywną oponę od mitasa
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość