Cieknie olej na sprzęgło
Moderator: Student
Cieknie olej na sprzęgło
Witam
Problem miałem z tym od dłuższego czasu ale teraz sie nasilił. Cieknie olej z silnika na sprzęgło i rozrusznik. Z wysprzęglaniem nie ma wiekszego problemu, gorzej z rozrusznikiem, bo strasznie sie slizga i ciezko odpalic. Dodatkowo swoje robia zużyte zęby koła. Co wymienic zeby znów było dobrze? Podobno to sznur łojowy czy tak ? Prosze o radę
Pozdro Olin
Problem miałem z tym od dłuższego czasu ale teraz sie nasilił. Cieknie olej z silnika na sprzęgło i rozrusznik. Z wysprzęglaniem nie ma wiekszego problemu, gorzej z rozrusznikiem, bo strasznie sie slizga i ciezko odpalic. Dodatkowo swoje robia zużyte zęby koła. Co wymienic zeby znów było dobrze? Podobno to sznur łojowy czy tak ? Prosze o radę
Pozdro Olin
Re: Cieknie olej na sprzęgło
Przetłumacz na naszeOlin pisze: Cieknie olej z silnika na sprzęgło i rozrusznik. Z wysprzęglaniem nie ma wiekszego problemu, gorzej z rozrusznikiem, bo strasznie sie slizga i ciezko odpalic.

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
- chester 469
-
Tak to uszczelniacz wału "sznur łojowy" razem z gumkami 4, sam to teraz przerabiam, musisz się do niego dokopać od kola zamachowego czyli wywalić wszystko od silnika w tył ;( koszt naprawy 15zl tyle ze roboty dużo i mierny efekt bo za jakiś czas znowu zacznie lecieć. Jest różnica w typie tych gumek miedzy silnikiem uaza a wołgi.
ZJ 97r 5.2 V8 b+gaz sek. lift 2.5" BFG AT 31"
Uaz 469 b+g lift Simex 33"
powiem CI kolego że roboty jest od CH.... musisz zadać sobie pytanie czy lepiej wytargać silnik czy skrzynie, reduktor itp. Ja wybrałem to drugie. Czyli możesz przygotować się na wyciąganie skrzyni, reduktora, osłony sprzęgła, sprzęgła, miski olejowej o odkręcenie podpór wału. i coś możesz kombinować. ale i tak będzie ciężko wpakować ten sznur na swoje miejsce. Lepiej włóż sznur grafitowy od MB 123 zamiast łojowego. życze wytrwałości i powodzenia he 

Po prostu Seba
Witam
Dzis sie za to zabrałem, wywalilem skrzynie, oslone sprzęgła, docisk z tarcza, koło zamachowe, teraz mam przed soba juz tył wału korbowego, tak mysle (to cos z czterema srubami na czym montuje sie kolo zamachowe). Co dalej???? Poradzcie
Dzis sie za to zabrałem, wywalilem skrzynie, oslone sprzęgła, docisk z tarcza, koło zamachowe, teraz mam przed soba juz tył wału korbowego, tak mysle (to cos z czterema srubami na czym montuje sie kolo zamachowe). Co dalej???? Poradzcie
teraz musisz zwalić miske olejową odkręcić pompe oleju, i porozpinac podpory wału. wtedy wał troche opadnie, i jakoś rzeźbisz z tym sznurem tego mocowania na 4 śruby od koła zamachowego się nie zdejmuje;/ niestety....
Po prostu Seba
przy okazji sprawdzisz sobie w jakim stanie masz panewki hehe 

Po prostu Seba
Pierwsza sprawa to zobacz jaki masz luz osiowy wału. Według ruskiej książki ma byćcoś około 0,2 mm a u mnie było 1.2 mm i lało się ciurkiem. Po zlikwidowaniu luzu bez ruszania sznurka tylko lekko kapało.
- losiek
- Kontaktowanie:
kur.... mac! jak wy pany wciskacie tą blaszki pozniej z nowym nie rozbitym sznurem co sie przykręca na 3 śruby? bo nie moge na wiecej niz 1 otwór jej nacelować? jakieś ściski bierzecie? dodam ze silnik wyjalem:) troche sie tynk z sugitu posypal ale poszło...co za poj..ebany konsktruktor to wymyslil ze nie przewidzial jakiegos sensowniejszego sposobu na wymiane....
losiek pisze:kur.... mac! jak wy pany wciskacie tą blaszki pozniej z nowym nie rozbitym sznurem co sie przykręca na 3 śruby? bo nie moge na wiecej niz 1 otwór jej nacelować? jakieś ściski bierzecie? dodam ze silnik wyjalem:) troche sie tynk z sugitu posypal ale poszło...co za poj..ebany konsktruktor to wymyslil ze nie przewidzial jakiegos sensowniejszego sposobu na wymiane....
Trafne podsumowanie prawie każdego remontu samochodu/maszyny.
Nie licz, że jak kupisz samochód_który_sie_nie_psuje to będzie się samo robiło.
Bez wspominania panienek na k... się nie obejdzie.

J
- losiek
- Kontaktowanie:
ok, porada dla potomnych. Jak wymieniacie ten uszczelniacz to radze wyciagac silnik bo z kanalu troche ciezko sie zmiescic ze srubami ktore trzymaja te dwie blaszki. Po drugie odkrecic calkiem ostatnia panewke i do niej dopasowywac sznur. Wtedy sie uda 

Prawda, wlaśnie to robię i też w tym celu wyjąłem silnik. Robienie tego od dołu w kanale do musiałaby być tragedia.
Sznur grafitowy do mercedesa sprawdza się ale najlepiej wkładać oryginalny a nie jakieś rzemiosło.
pozdrawiam
Sznur grafitowy do mercedesa sprawdza się ale najlepiej wkładać oryginalny a nie jakieś rzemiosło.
pozdrawiam
No ja też wkładałem sznur od mercedesa. Tylko, że z całym silnikiem od MB
Teraz jest

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
"nullo retentus impedimento"
-
- jestem tu nowy...
witam panowie cieknacy olej to odwieczny problem uaza olej dlatego cieknie bo trzyma go blacha ktora sie zawsze wygnie moj mechanik zastosowal inny patent trzeba poprostu skopiowac cala blache i wytoczyc w calosci z metalu troszke grubszego ktory nie bedzie wiginany przez sznor mozna to tylko zrobic przy wymontowanym silniku 

- chester 469
-
jak masz może jakieś zdjęcia tego patentu na zewnątrz samochodu i założonego już na silnik to zapodaj 

ZJ 97r 5.2 V8 b+gaz sek. lift 2.5" BFG AT 31"
Generalnie wymiana sznura sie sprawdza ale po jakims czasie znowu bedzie kapało. ja wymieniłem ten sznur w zeszłym roku teraz znowu puszcza w prawdzie nie jak wtedy ale raz na jakiś czas popuści
Doszedłem do wniosku że w uazie nie cieknie olej - on po prostu znaczy swój teren
PS. zapodaj fotki tego patentu.

PS. zapodaj fotki tego patentu.
Po prostu Seba
- dmuchawiec
-
odwieczny problem to uaza to obsługarysiekkolanus pisze:witam panowie cieknacy olej to odwieczny problem uaza olej dlatego cieknie bo trzyma go blacha ktora sie zawsze wygnie moj mechanik zastosowal inny patent trzeba poprostu skopiowac cala blache i wytoczyc w calosci z metalu troszke grubszego ktory nie bedzie wiginany przez sznor mozna to tylko zrobic przy wymontowanym silniku

Hilux Surf KZN130 '93
Uaz 315126 '87
Uaz 315126 '87
-
- jestem tu nowy...
jezeli mechanik nie zmontowal miski to przysle zdjecie 

- pixak
- jestem tu nowy...
U mnie też rzyga tym olejem. Nie dało się jeździć w ostrzejszym terenie. Dziś zrzuciłem skrzynię, zdjąłem koło zamachowe, została przede mną flansza do której przykręca się koło zamachowe. 1.Łożysko oporowe od wewnątrz pęknięte i wyrobiło tuleje więc obie do wymiany
2.tarcza spalona i zaolejona, plus małe peknięcia, nabita widać kilka razy - do wymiany nie będę bawić się w nabijanie
3.docisk, tu się zastanawiam, te śrubki na łapkach starte więc do wymiany bo znów łożysko trafi, sprężynki wydają się ok więc może same łapki się kupi czy te śrubki się da?
4.z tego co czytam-czeka mnie zrzucanie miski, odkręcenie smoka?, no i ta ostatnia panewka? - żeby zmienić sznurek. Możecie przybliżyć mi to bardziej? Jak z tym luzem na wale jest. Zastanawia mnie jak ten sznurek wepcham jak ta flansza za miską siedzi na stałe
5.pytałem o docisk i tarcze w innym temacie od Lublina 1 diesla, wział kolega żeby zobaczyć i porównać uazową tarczę z tą od lublinka bo twierdzi że drobniejsze zęby są na tej tarczy w lublinku niż w uazie. No a nawet jakby pasiło to docisk słoneczko wymaga jakichś przeróbek przed założeniem-chodzi mi o pracę z tuleją od Uaza. Mam całkiem mechaniczne sprzęgło-pedały w podłodze
2.tarcza spalona i zaolejona, plus małe peknięcia, nabita widać kilka razy - do wymiany nie będę bawić się w nabijanie
3.docisk, tu się zastanawiam, te śrubki na łapkach starte więc do wymiany bo znów łożysko trafi, sprężynki wydają się ok więc może same łapki się kupi czy te śrubki się da?
4.z tego co czytam-czeka mnie zrzucanie miski, odkręcenie smoka?, no i ta ostatnia panewka? - żeby zmienić sznurek. Możecie przybliżyć mi to bardziej? Jak z tym luzem na wale jest. Zastanawia mnie jak ten sznurek wepcham jak ta flansza za miską siedzi na stałe
5.pytałem o docisk i tarcze w innym temacie od Lublina 1 diesla, wział kolega żeby zobaczyć i porównać uazową tarczę z tą od lublinka bo twierdzi że drobniejsze zęby są na tej tarczy w lublinku niż w uazie. No a nawet jakby pasiło to docisk słoneczko wymaga jakichś przeróbek przed założeniem-chodzi mi o pracę z tuleją od Uaza. Mam całkiem mechaniczne sprzęgło-pedały w podłodze
-
Pixak a nie ma czasem do uaza docisku normalnego ze słoneczkiem.A zadzwoń ty do Poznania do .... wiadomo gdzie i zapytaj

Bóg stworzył czołgi by siały zamęt i zniszczenie
- pixak
- jestem tu nowy...
Jest taki docisk słonko uaz 355zł, a docisk słonko lublin 150zł. Pytam ponieważ kolega ma cały komplet po andorii tylko że chyba on ma po tej 90konnej z turbo i tam może te zęby tarczy od wieloklinu są drobniejsze. Zobacze sam w poniedziałek to dam znać. Po prostu tak się zastanawiam . Widziałem na alledrogo docisk jakiś offroadowy uaz, samoregulujący i tarcze wzmacnianąEDEK:):):):) pisze:Pixak a nie ma czasem do uaza docisku normalnego ze słoneczkiem.A zadzwoń ty do Poznania do .... wiadomo gdzie i zapytaj![]()
![]()
![]()

rysiekkolanus pisze:witam panowie cieknacy olej to odwieczny problem uaza olej dlatego cieknie bo trzyma go blacha ktora sie zawsze wygnie moj mechanik zastosowal inny patent trzeba poprostu skopiowac cala blache i wytoczyc w calosci z metalu troszke grubszego ktory nie bedzie wiginany przez sznor mozna to tylko zrobic przy wymontowanym silniku
Kolega od dawna nie odwiedzał forum,a mnie ciekawi jak udała się przeróbka blachy docisku sznura.Mój silnik już od wiosny leży na stole i czeka na wymianę uszczelnień wału.Może faktycznie warto zainteresowac się tym pomysłem ze zmianą blachy.
Mam jeszcze pytanie odnośnie samych uszczelek miski i pokrywy rozrządu-jakieś sprawdzone źródełko lub dostawca,czy może jest inna alternatywa zrobienia dobrego uszczelnienia tych elementów?
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
http://www.roelfs.eu/shop/show_product. ... 27c5f01fc5
U nas koło 60 zeta w sklepach, zawsze daję "na wszelki wypadek" na wszystkie uszczelki w moich autach, ale w Uazie jeszcze nie stosowałem w silniku, jedynie przy składaniu kuli przedniego mostu
U nas koło 60 zeta w sklepach, zawsze daję "na wszelki wypadek" na wszystkie uszczelki w moich autach, ale w Uazie jeszcze nie stosowałem w silniku, jedynie przy składaniu kuli przedniego mostu
Używam tego samego uszczelniacza chemicznego,tyle że w tubkach.Uszczelki miski silnika są dosyć grube i nie wiem czy można je zastapic tylko uszczelnieniem chemicznym.Jestem poza domem i nie mogę pooglądać silnika,jednak przez zime muszę skończyć ten silnik i moze jeszcze zmienię docisk sprzęgła na słoneczko dopóki mam wszystko na stole.Właśnie przez niesczęsną odkręcona jedną z łapek docisku musiałem wywalać silnik z ramy.Poszukam tylko informacji o zamienniku docisku i moze właduje coś bardziej wytrzymałego.Potem zaczynam powoli przymiarki do władowania innego silnika.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
i znalazłeś te słoneczko ? bo mnie czeka wyjęcie silnika (łożysko oporowe + sznur) i chciałbym już coś obmyśleć