hałasujący filtr oleju

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
opty

Kontaktowanie:

hałasujący filtr oleju

Post autor: opty » wt cze 22, 2010 8:52 pm

Witam!
Nie sądziłem, że to możliwe, ale filtr oleju w moim UAZ-ie hałasuje. Mówiąc fachowo - bzyczy.
Był wymieniany 3 tygodnie temu. Dzisiaj zauważyłem, że bzyczy. Tak jakby w środku był jakiś wiatraczek (wyrażnie czuć przy dotnięciu, że coś tam wiruje). Co jest grane? Zapowietrzony? Felerny egzemplarz?
Pytam z ciekawości, bo oczywiście pojadę do warsztatu, gdzie filtr był zakładany i pewnie wymienią.
Jaromir Świerczyński
UAZ 31512 89 r., http://www.remek4x4.opty.com.pl/ - strona mojego pilota ;)

Awatar użytkownika
zippo68

Re: hałasujący filtr oleju

Post autor: zippo68 » wt cze 22, 2010 9:26 pm

Felerny. Zapewne zaworek na bajpasie przepuszcza i wpada w wibracje. Nie zauważyłeś czy Ci się czasem ciśnienie oleju nie zmniejszyło?
Tak czy inaczej wymiana.
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.

Awatar użytkownika
opty

Kontaktowanie:

Post autor: opty » wt cze 22, 2010 9:47 pm

zippo68 pisze:Felerny. Zapewne zaworek na bajpasie przepuszcza. Nie zauważyłeś czy Ci się czasem ciśnienie oleju nie zmniejszyło?
Zmniejszyło. I prawdę mówiąc byłbym zadowolony, gdyby przyczyną był wadliwy filtr ;)
Wcześniej było tak: olej w chłodnicy, podejrzenie awarii uszczelki pod głowicą, ujawnienie pękniętej tuleji trzeciego cylindra, remont silnika (tuleje, tłoki, szlif wału itd., ale - niestety - bez wymiany wałka rozrządu), ciśnienie oleju po remoncie niższe niż przed (na zagrzanym przy wolnych obrotach poniżej 1), wymiana pompy oleju - ciśnienie ok. (ale bez rewelacji - na wolnych 3 na zimnym, 2 na ciepłym), teraz bzyczenie filtra i 2 na wolnych na zimnym.
Jaromir Świerczyński
UAZ 31512 89 r., http://www.remek4x4.opty.com.pl/ - strona mojego pilota ;)

Awatar użytkownika
zippo68

Post autor: zippo68 » wt cze 22, 2010 10:21 pm

Może teraz po remoncie jest zbyt duże ciśnienie dla tego filtra i zawór przepuszcza żeby go nie rozsadziło.
Jakiej firmy jest ten filtr? nie tak czasem Filtron? choć ja miałem taki i obecnie w Andorii też mam, i się sprawdza, ale słyszałem opinie że mają wady. A może masz założony inny niż dedykowany dla Uaz-a?
Spróbuj założyć Mann, albo Knecht. Tak czy inaczej wymiana. Olejowe są niedrogie. Przy remoncie silnika to ślina.
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”