nowy Uaz Hunter

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
Koneser
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

nowy Uaz Hunter

Post autor: Koneser » czw wrz 02, 2010 11:03 am

Witam.
W temacie uazów jestem świeży. Od pewnego czasu choruję na nowego Huntera. Głównie z racji wyglądu (kocham takie pudełka) i relatywnie niskiej ceny. Poczytałem trochę forum i już wiem że uazy lubią warsztaty i grzebanie w bebechach. Ale że jestem po ciężkich przejściach z 14 letnią Fronterą więc tym razem kredyt i nówka sztuka. Stąd też mam parę pytań:

1. Zakładając roczne przebiegi ok 15-20 tyś km po asfalcie (zero off roadu) i prawidłowe serwisowanie, na jaką żywotność mogę liczyć? Głównie chodzi mi o silnik diesla, skrzynię biegów, mosty, elektyrkę, i wszelkie gumy / sworznie / tuleje. Wiadomo że jakość wykonania odbiega od norm zachodnich ale czy te 5-7 lat pojeżdzę bez większych napraw nie mówiąc już o generalnych remontach?

2. Jakiej jakości jest blacha? Bo pewnie nie jest cynkowana? Po jakim czasie mogą się pojawić pierwsze wykwity?

3. Jak wygląda sprawa z serwisem / dostępem do części oraz ich ceną? Czy jest w Polsce jakiś autoryzowany serwis UAZa? Bo póki co znalazłem tylko firmę Tarmot jako jedynego dystrybutora więc domyślam się że gwarancję też biorą na siebie.

4. Co sądzicie w ogóle o dieslu? Lepszy jest ten ruski czy polska Andoria? Bo benzynowca potem zagazowanego nie biorę pod uwagę.

Acha i proszę mi nie mówić że mnie poj...ało bo ja dobrze wiem że za 60 tyś można mieć lux komfortowe auto rodzinne :lol: Po prostu mam obsesję na punkcie tego wozidła :D
Ostatnio zmieniony czw wrz 02, 2010 11:33 am przez Koneser, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Sztanca
Kontaktowanie:

Re: nowy Uaz Hunter

Post autor: Sztanca » czw wrz 02, 2010 11:29 am

Koneser pisze: miesięczne przebiegi ok 15-20 tyś km po asfalcie ... na jaką żywotność mogę liczyć? ... czy te 5-7 lat pojeżdżę bez większych napraw?
uśredniając: 17 tyś x 12 miesięcy x 5 lat = 1 milon kilometrów :o

chyba teraz sam sobie odpowiesz na postawione pytania :lol:
zmoty sprzedane, szukam cywilnego Y60
sylwester w górach

Mikołaj

Post autor: Mikołaj » czw wrz 02, 2010 11:32 am

pierdyknął się koneser :wink:
zapewne chodziło mu o roczny przebieg.
Czysta dusza, silna ręka.
Pamiętaj, żelazo nie klęka!!! V8 :wink:

Awatar użytkownika
Koneser
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Koneser » czw wrz 02, 2010 11:33 am

Tfu poprawka: 15-20 tyś km rocznie :oops:

Awatar użytkownika
vena81

Post autor: vena81 » czw wrz 02, 2010 1:02 pm

Sprzedawałem Gazele z silnikami "steyera" ;) no i powiem, że kolegom nie polecałem.
Jeśli miałbym 60 tysi znalazł bym coś innego.
Życie to wielka impreza. Rób wszystko żeby nie być na niej kelnerem
uwielbiam 69 :)22

Awatar użytkownika
POLO

Post autor: POLO » czw wrz 02, 2010 4:43 pm

co do punktu 2 to blachy podobno słabe. ruda sie wdziera po 2-3 latach ale egzemplarz o którym wiem pracuje w kopalni wiec może smigajac tylko po czarnym blachy wytrzymaja kilka lat dłuzej. Też myśle intensywnie o kupnie huntera ale z andoria i kilkoma dodatkami to wychodzi prawie 80tysi
POJARKA III DID
UAZik 469 B -03.2013
RAFKA 4 I
PIP ZJ

Awatar użytkownika
Koneser
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Koneser » czw wrz 02, 2010 8:12 pm

POLO to może się orientujesz jak to jest z tą ceną. 49 tyś netto w Tarmocie to jest za Classic czy Comfort? Bo tak namotali że sam już nie wiem.

Awatar użytkownika
romanowicz_z3 car469b

Post autor: romanowicz_z3 car469b » pt wrz 03, 2010 8:25 pm

Zastanów się - za 49 tysi to można na serio super uaza złożyć,

nowa andoria turbo, nowe afgany, karoseria zrobiona od podstaw i porządnie zabezpieczona, naprawianie wszystkich błędów konstrukcyjnych, wszystkie resory itp nowe, zamiast gum poliuretany, elektryka na przekaźnikach, skrzynia i reduktor na markowych łożyskach + nowe zęby. Jak ci sie podoba metalowy dach to mają jeszcze solo w tarmocie, ja bym nowego nie kupował...

no jakieś 800lat na zrobienie tego co napisałem i masz uaza takiego jak chcesz :)21
Tzarrr!!

Awatar użytkownika
bolek4x4

Post autor: bolek4x4 » pn wrz 06, 2010 12:10 am

swiete slowa!! zwlaszcza ze ten hunter to nic innego jak zwykly uaz tylko pare plastikow dodane i filcu jako tapicera, a tak to jest to samo, no przod ma inne zawieszenie na sprezynach ale tez bym nie dal 50 tys za uaza bez dodatkow bo andoria to +10 tys, klima+2,5tys i pare innych pierdół i wychodzi 70 tys .
uaz dojedzie prawie wszedzie, w inne miejsce dolecisz smiglowcem.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn wrz 06, 2010 6:01 am

vena81 pisze:Sprzedawałem Gazele z silnikami "steyera" ;) no i powiem, że kolegom nie polecałem.
\

to ten motur co nie ma odkręcanej głowicy?
czadowa konstrukcja

Awatar użytkownika
zippo68

Post autor: zippo68 » pn wrz 06, 2010 6:07 am

Można by znaleźć w nim dużo wad, ale trzeba przyznać, że uroku osobistego nie można mu odmówić :)22

Obrazek
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.

Awatar użytkownika
vena81

Post autor: vena81 » pn wrz 06, 2010 9:56 am

Mroczny pisze:
vena81 pisze:Sprzedawałem Gazele z silnikami "steyera" ;) no i powiem, że kolegom nie polecałem.
\

to ten motur co nie ma odkręcanej głowicy?
czadowa konstrukcja
to monoblok, konstrukcja dość ciekawa ale wykonanie (rosyjskie) już słabsze. Z tego co mówili to tylko bloki silnika robił steyer. (choć i tu nie jestem do końca przekonany). Reszta montowana na miejscu.
Życie to wielka impreza. Rób wszystko żeby nie być na niej kelnerem
uwielbiam 69 :)22

Awatar użytkownika
bolek4x4

Post autor: bolek4x4 » pn wrz 06, 2010 5:15 pm

Można by znaleźć w nim dużo wad, ale trzeba przyznać, że uroku osobistego nie można mu odmówić

to fakt jest piekny jak bym wygral w totka to bym se kupil ze 20 na rozne okazje :lol:
uaz dojedzie prawie wszedzie, w inne miejsce dolecisz smiglowcem.

Awatar użytkownika
Hugon

Post autor: Hugon » ndz wrz 12, 2010 7:32 pm

Kolego powiem ci tak za 49 tysia masz wersję podstawową z benzyniakiem do dizla 15 koła dopłaty ale za andorię za ruska niewiem bo nigdy takowego niemieliśmy. Silniki ruskie dobre dośc trwałe w kopalni jeżdżą takie 2,5 tdi niby to ma tam 120 kucy pompa wtryski i cały osprzęt bosch ale czujniki jak i elektronika jebie się na umiar silnik kopa ma mało pali na trasie 7 jak nic w terenie z tego co kierowcy mówili to 12 trochę nie dowieżanie . kasta leci gożej jak w starych łazikach kupa plastików w środku made in china czyli mało trwałe. Dostępna wersja tylko zamknięta skrzynia biegów piątka niezniszczalna tak jak nowy reduktor na skośnych zębach . mosty hipoidalne niezawodne zawieszenie przednie na wachaczach szybko siada za miękkie i wachacze łatwo się gnom ty jest na parabolach często pękają wszelkie elemęty gómowe norma wykonane z sadzy. szybki jest ale przekroczysz 120 i lata podrodze jak świnia w patyku hamulce przednie tarczowe 2 tłoczki na zacisk tył standard bębnowe na samoregulujących cylinderkach dotego korektor hamowania . Jak chcesz wybierac silnik to bież 2.7 litra benzyna mniej awaryjna zdażają się przebiegi po 300-400 tysi i nic się nie dzieje z pionem osprzęt pozostawiawiele do życzenia ale to w końcu bosch. Pali nie dużo 14 minimalnie w terenie zależy jak śmigasz bardzo mocny niby 133 konie ale na chamowni w polsce wykazane 197 kucy. lepiej kupic coś innego lepszego jak chcesz koniecznie uaza to se odrestauruj starszego i doposaż go bo to jest najlepsze rozwiązanie wstawiasz inny bez problemowy motor i skrzynie i już jest fajnie.
Był Parch 160 3.3td 3" Cybuch , 33" Sahara
Jest Nieviasta 1.6 i GV 3D 2.5 R6

Awatar użytkownika
Hugon

Post autor: Hugon » ndz wrz 12, 2010 7:36 pm

A jeszcze jedno za najlepszą wersję hantera musisz dac jakieś 100 koła oczywiście netto jakto mówią w firmie na T

Awatar użytkownika
opty

Kontaktowanie:

Post autor: opty » pn wrz 13, 2010 9:42 pm

zippo68 pisze:Można by znaleźć w nim dużo wad, ale trzeba przyznać, że uroku osobistego nie można mu odmówić :)22

Obrazek
Nie można.
Ale jednak - dla mnie "urok osobisty" UAZ-a to przede wszystkim:
- odpalanie na korbę (piękne uczucie!, Hunter - z tego, co widzę - ma dziurkę, więc jest nadzieja ;)
- brezentowa (przeciekająca czasem) plandeka
- dzielona przednia szyba
- moment przełączania zbiorników paliwa (te kilka sekund, po których auto zasysa paliwo z nowego zbiornika i wraca do życia ;)
- coś pominąłem? ;)
Jaromir Świerczyński
UAZ 31512 89 r., http://www.remek4x4.opty.com.pl/ - strona mojego pilota ;)

Dzwonek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Dzwonek » pn wrz 13, 2010 10:07 pm

Pominąłeś ...
zapach oleju od razu, gdy się do UAZa podejdzie. Chyba sie uzależniłem :P

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pn wrz 13, 2010 10:13 pm

Chyba fryta zaciagana przez dziury w plandece :)21

Kochalismy Uaza za mozliwosc pikniku na masce i to ze moglismy nim jezdzic jak za okupacji tramwajem, na winogrona :)21
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
opty

Kontaktowanie:

Post autor: opty » pn wrz 13, 2010 10:28 pm

A korba!?
Ja stawiam na korbę. Prawko zrobiłem, kiedy miałem 17 lat, a auto na korbę odpaliłem 20 lat później ;) Było fajnie;)
Jaromir Świerczyński

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pn wrz 13, 2010 10:33 pm

Dacie tez odpalalem na korbe, na bulwarze w Gdyni, ku niebywalej uciesze gawiedzi :)21

O kciuku nie zapomnialem, ale mam dwie koronki z przodu :)21
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
Pasza

Kontaktowanie:

Post autor: Pasza » wt wrz 14, 2010 4:44 am

Hugon pisze: Pali nie dużo 14 minimalnie w terenie zależy jak śmigasz bardzo mocny niby 133 konie ale na chamowni w polsce wykazane 197 kucy. lepiej kupic coś innego lepszego jak chcesz koniecznie uaza to se odrestauruj starszego i doposaż go bo to jest najlepsze rozwiązanie wstawiasz inny bez problemowy motor i skrzynie i już jest fajnie.
Nie wierzę! ... 14 litrów i 197 kucy z "chamowni", co może być lepsze? Race Touareg?
Pewnie na hamowni pomiar byłby inny...
:)21
...to je reli...
...były pilot... :roll:
:)21

Awatar użytkownika
Hugon

Post autor: Hugon » wt wrz 14, 2010 7:17 pm

też kolego nie wierzyłem ale takie są fakty jeżdziłem tym autem wiele razy na targi i pokazy więc dlatego wiem że tyle pali. A o korbie koledzy mogą zapomniec nie da rady w chłodnicy nie ma przejścia dla korby.

Myk
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Myk » sob lis 13, 2010 8:48 pm

Wszystko pięknie, ale praktycznie każde auto 4x4 ma słabe punkty, a współcześnie produkowane są naszpikowane elektroniką. Nie ma klimy? A po co komu klima w takim aucie? Żeby się psuła? Mnie zastanawia faktyczna jakość wykonania. Nie to co było robione 20 lat temu, ale to co dziś oraz jaka jest żywotność takiego sprzętu.

Edgarowski

Post autor: Edgarowski » sob lis 13, 2010 9:36 pm

Korbę mam w swoim 89 r ale nie miałem okazji jej używać ale dobrze wczodzi i łapie. Rozrusznik po remoncie duży nowy bendix, trochę zgrzyta za pierwszym razem jak dłużej postoi ale chyba taki jego urok bo żadne poprawki nie pomagają.Przed remontem nie zgrzytał.Może wieniec na kole zamachowym wyrobiony ale nie jst żle.
Korbą pokręcam w zimie jak śpi w garazu bo szkoda mi blach na sól mimo zabezpieczenia.
Edgar z Gór.

Awatar użytkownika
opty

Kontaktowanie:

Post autor: opty » sob lis 13, 2010 11:31 pm

Edgarowski pisze:...Korbą pokręcam w zimie jak śpi w garazu bo szkoda mi blach na sól mimo zabezpieczenia.
Edgar! W zimie to śpią niedźwiedzie, nie UAZ-y ;)
A jedyna sól jaką możesz spotkać to takie duże kostki w paśnikach ;-)
Moim zdaniem to świetny sezon na UAZ-a: http://www.remek4x4.opty.com.pl/3/galer ... 206_kulig/. Właśnie zastanawiam się jakie łańcuchy założyć w tym roku, bo ostatniej zimy bywało ciężko. W kwestii łańcuchów moje jedyne doświadczenie to łańcuchy zakładane w czasie wypadu na narty w okolicach Zieleńca na osobówkę, bo tak kazał znak drogowy (jak się okazało trochę na wyrost).
Ktoś zakłada łańcuchy UAZ-owi? Na co zwracać uwagę przy ew. zakupie?
Jaromir Świerczyński

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”