zablokowane ? sprzęgięłka

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
pixak
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

zablokowane ? sprzęgięłka

Post autor: pixak » sob lis 20, 2010 7:34 pm

Witam :D
Wkręciłem sprzęgiełka jakiś miesiąc temu (ok. 1000km) bo tylko auta używałem praktycznie w średnim terenie (las i okolice) no i teraz chciałem trasę zrobić po asfalcie jakieś 100-150km w jedną stronę i nie mogę ich odkręcić aby odpiąć przód. W sumie i tak można jechać, ale mniej paliwa by poszło i komfort :wink: inny. Pojechać i tak pojadę. Nutuje mnie tylko to dlaczego ich teraz odkręcić nie mogę i to w jednym i drugim kole. Może że do końca wkręciłem? Prób odkręcania było kilka i na zimno i po jeździe. Zajebać młotem w to przez rurkę przedłużkę mocno? mam taki dziwnie dorabiany klucz, jak płaski, tam by pasował duży imbus?

Awatar użytkownika
GikroV

Re: zablokowane ? sprzęgięłka

Post autor: GikroV » ndz lis 21, 2010 1:01 pm

Wyłącz reduktor (daj na luz) i 4x4. Uaz nie ma międzyosiowego mechanizmu różnicowego więc mogły powstać naprężenia na wielowypustach. Poruszaj kołem i odkręcisz sprzęgiełka - o ile kręcisz kluczem w dobrą stronę.

Na przyszłość daj dużo smaru w sprzęgiełka.
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)

Awatar użytkownika
Marcin_75
Kontaktowanie:

Post autor: Marcin_75 » ndz lis 21, 2010 10:25 pm

U mnie jedno ze sprzęgiełek po dłuższym nieużywaniu musiałem przez rurę odkręcać, więc to też się potrafi zapiec... Ale oba, przez miesiąc... Zrób tak jak GikroV pisze, w ostateczności podnieś koło i zobacz czy się kręci bez oporów - wtedy żadnego naprężenia nie powinno być.
Pozdrawiam!
Marcin

Awatar użytkownika
losiek
Kontaktowanie:

Post autor: losiek » wt lis 23, 2010 12:10 am

ja to z kolei jak sie bardzo nie chce odkrecic to zapinam 4x4 i silnego chłopa na klucz, kwadrat 10x10mm. nie moze odkrecic to podjezdzam 20 cm i znowu probuje, jak nie to znowu 20 cm i tak w koncu pojdzie:) nie wiem czy to ma jakiś zwiazek, moze po prostu koło sie obraca ale tam chyba nie ma co sie zablokować tylko po prostu siły do odkrecenia czasami trzeba dużo.

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » wt lis 23, 2010 5:26 pm

losiek pisze:ja to z kolei jak sie bardzo nie chce odkrecic to zapinam 4x4 i silnego chłopa na klucz, kwadrat 10x10mm. nie moze odkrecic to podjezdzam 20 cm i znowu probuje, jak nie to znowu 20 cm i tak w koncu pojdzie:) nie wiem czy to ma jakiś zwiazek, moze po prostu koło sie obraca ale tam chyba nie ma co sie zablokować tylko po prostu siły do odkrecenia czasami trzeba dużo.
Podobny efekt daje obrócenie kierownicy.
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)

Awatar użytkownika
pixak
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pixak » śr lis 24, 2010 5:39 pm

Dzięki Panowie, w weekend postąpię zgodnie ze wskazówkami :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”